Glazba

Vrelo zvuka i ZEZ ostvaruju suradnju kroz dva koncerta

VRELO
Meridian Brothers - Foto: Mariana Reyes, PoiL Ueda - Foto: Paul Bourdrel
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vrelo zvuka je Močvarin program posvećen world musicu koji je pokrenut u studenom 2017. godine koji je do sada organizirao 60ak koncerata izvođača iz cijelog svijeta i ostvario brojne sjajne suradnje, a sada predstavljaju novu suradnju na koju su posebno ponosni.

Po prvi put Vrelo zvuka će koncertni program odraditi sa ZEZ-om, Zavodom za eksperimentalni zvuk čijim se koncertima i festivalima u KSET-u divimo već deset godina. Zajedničkim snagama dovest će dva zanimljiva benda te u dva dana spojiti dva kluba, svojevrsne predvodnike zagrebačke alternativne scene.

Najavljeni koncerti

U srijedu, 24. svibnja u KSET-u će nastupiti PoiL Ueda, francuski eksperimentalni rock sastav pojačan epskom naracijom i tradicijskom instrumentacijom japanske vokalistice i umjetnice Junko Ueda. Japanski srednjovjekovni ep u izvedbi eksperimentalnog prog rock benda sa solisticom na satsuma-biwi, japanskoj verziji lutnje i budističkim chantovima. To je ono što vas čeka na koncertu japansko-francuskog benda PoiL Ueda u sklopu prve suradnje ZEZ-a i Vrela zvuka.

PoiL Ueda je projekt nastao kao plod suradnje japanske umjetnice Junko Ueda i francuskog benda PoiL. Oni su svoj prvi zajednički album objavili ove godine, a on je inspiriran japanskim srednjovjekovnim epom Heike-Monogatari. Takav odabir teme nije čudan jer je Junko Ueda eminentna figura japanskog storytellinga, a u suradnji s francuskim glazbenicima srednjovjekovne teme dobivaju moderno okruženje. Junko sa svojom satsuma-bivi, tradicijskim instrumentom koji se u Japanu prvi put spominje u 8. stoljeću, daje kontrast pomalo divljoj glazbenoj podlozi koju izvodi PoiL, a njen glas kroz specifične chantove priziva mistični ugođaj i pomalo podsjećaju na throat singing.

Dan poslije, u četvrtak, 25. svibnja u Močvaru dolazi jedno od najvećih imena koje smo ikada ugostili u Vrelu zvuka. Dolaze nam čarobnjaci psihodelične cumbije, slavni Meridian Brothers.

Malo je tradicijskih glazbenih žanrova koji su doživjeli svoju eksploataciju kao što je to slučaj s cumbijom posljednjih dvadesetak godina. U svemu tome smo svjedočili mnoštvu uspješnih spajanja cumbije s modernim zvucima, ali nitko to ne radi tako dobro kao Meridian Brothers. U njihovoj izvedbi cumbia postaje psihodelični miks tradicije, elektronike i rocka.

Meridian Brothers je okupljen oko masterminda Eblisa Alvareza u Bogoti, a prvi album „El Advenimiento Del Castillo Mujer” objavljuju 2006. Šest godina i šest albuma kasnije prelaze na veliku izdavačku kuću Soundway Records, a zadnje albume objavljuju za sada već pomalo kultni Bongo Joe. Od prvog pojavljivanja nameću se kao jedan od najboljih modernih kolumbijskih izvođača što je brzo prepoznato pa Meridian Brothers možemo gledati na najvećim svjetskim glazbenim pozornicama i festivalima, a sada po prvi put dolaze u Zagreb.

O organizatorima

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija najmanje jednom mjesečno. Glavni fokus je na koncertima domaćih i stranih izvođača, ali organiziramo i radionice i okrugle stolove na povezane teme.

ZEZ – Zavod za eksperimentalni zvuk ove godine slavi svoju 10. obljetnicu. KSET-ov program nesvakidašnje glazbe i avanturističkih pristupa zvuku obilježit će rođendan koncertima i događanjima kroz čitavu godinu uz brojne programske suradnje. Uz to, nezaobilazni ZEZ Festival održao se u proljetnom terminu od 3. do 6. svibnja, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i nova večer za mlade nade čudnovatog stvaralaštva ostvarit će se na jesen.

Ulaznice

Cijena ulaznice u pretrpodaji iznosi 14 eura (105,48 kuna), a na dan koncerta biti će potrebno izdvojiti 17 eura (128,09 kuna). Svoj primjerak ulaznice možete nabaviti putem LINKA.

Be social

Komentari