Vizart

Iskra Petrova za Sketchbook Station: Majka priroda kao neiscrpno vrelo motiva

iskra petrova
Foto: Antanas Štrimaitis
Vrijeme čitanja: 2 minute

Umjetnička mapa Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma proputovala je kroz velik broj europskih zemalja, a u Bugarskoj se našla u rukama mlade umjetnice Iskre Petrove koja je u mapu priložila rad inspiriran jednim prepoznatljivim van Goghovim motivom.

Iskra Petrova rođena je 1990. godine u Sofiji. Od 2003. do 2008. godine pohađala je privatnu akademiju lijepih umjetnosti “Duga” u Perniku. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim izložbama među kojima ponosno izdvaja međunarodni natječaj u Egiptu na kojem je osvojila zlatnu medalju za rad na temu “Egipat u očima djece svijeta”. Godine 2014. organizirala je svoju prvu samostalnu izložbu u Ruskom kulturnom centru u Bugarskoj.

Foto: Iskra Petrova

Inspirirana opusima slavnih umjetnika Vincenta van Gogha, Salvadora Dalija i Renéa Magrittea, Iskra Petrova ušla je u svijet umjetnosti otvorena srca i duše, nastojeći upravo kroz vlastiti umjetnički izričaj objediniti silnice svemira i ljudske svijesti kao sastavne elemente duhovnog razvoja čovječanstva. Bogatstvo i plodnost Majke prirode pokazalo se kao neiscrpno vrelo motiva u likovnom stvaralaštvu ove mlade bugarske slikarice. Iskra Petrova snažnim koloritom iskazuje poštovanje prema blagodatima prirode koja nas okružuje, a na koju često zaboravimo živeći u užurbanom i tehnologijom opterećenom svijetu. Slijedeći svoj unutarnji glas, Petrova kroz slikarstvo reflektira vlastite unutarnje transformacije, nastojeći putem interpretiranih motiva doprijeti do svijesti promatrača i izazvati propitkivanje naše egzistencije i smisla života.

Neopterećena trendovima i stilskim strujanjima Iskra Petrova stvara slike prvenstveno promišljajući unutar polja samog djela – njegovog konačnog izgleda i svih odnosa, utjecaja i interakcije elemenata tijekom samog stvaralačkog procesa. Osjećajući slikarstvo prvenstveno kao svoju unutarnju potrebu često u procesu stvaranja pronalazi modul za analizu i apstrahiranje osobnih emocija vezanih uz ljude i događaje koji su na nju ostavili snažan dojam.

Foto: Iskra Petrova

Rad Iskre Petrove za Sketchbook Station mapu nastavlja slavljenje prirode kroz kult sunca i njegove moćne energije. Nužnost sunčeve energije Iskra je dočarala oslikavanjem emanirajuće svjetlosti koja objedinjuje i hrani sav zemaljski život. Kako biste lakše vizualizirali djelo koje sama umjetnica opisuje kao “simbol mira i rođenja otkucaja srca” dijelimo s vama fragment rada, a cijelu sliku ćete moći vidjeti na završnoj izložbi Sketchbook Station projekta.

Do tada vas pozivamo da se zapitate koji su umjetnici na vas osobno najviše utjecali? Čija djela su vam se najviše urezala u pamćenje i zašto?

Likovno stvaralaštvo Iskre Petrove možete detaljnije istražiti na njezinoj stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari