Vizart

Izložba Walkthrough berlinskog umjetnika Marija Mu u GMK

Walkthrough
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) ovu srijedu u 20 sati otvara se izložba Walkthrough berlinskog umjetnika Marija Mu koju će obogatiti popratni program u obliku serije predavanja Talkthrough. Izložba Walkthrough je projekt koji na konceptualnoj razini polazi od fenomena videoigara i njihovog tržišnog utjecaja. Videoigre su postale pažljivo strukturirani sustavi vješti u manipulaciji nesvjesnih psihičkih obrazaca korisnika čiji emocionalni angažman omogućuje njihovu održivost. Igrači zauzimaju ulogu performera unutar sustava čija logika seže daleko van svijeta videoigara. Naime, standardizacija, optimizacija i analitički potencijal korisničkog sučelja videoigara služe kao mehanizmi od kojih profitiraju prvenstveno oni na poziciji moći. Stoga, ne čudi kako je kapitalizam ubrzo aproprirao, ali i komodificirao domenu slobodnog vremena i „prostor igre”, stvarajući fenomen poznat pod imenom „play-bor”.

Walkthrough je ambijentalna instalacija u kojoj umjetnik Mario Mu istražuje emancipatorski potencijal  naučenih obrazaca ponašanja u određenoj role-playing igri uživo, naglašavajući ono nesvjesno, mehaničko i društveno determinirano. Umjetnik kroz performativni rad s ljudima dokumentira digitalni materijal koji potom manipulira i konstruira u mediju videa, 3D animacije i prostorne instalacije. Autor je u srpnju prošle godine instalaciju predstavio na UdK (Universität der Künste) u Berlinu kao diplomski rad u klasi video umjetnice i teoretičarke Hito Steyerl koju je britanski časopis ArtReview proglasio najutjecajnijom suvremenom umjetnicom u 2017. godini.

Popratni diskurzivni program Talkthrough u obliku dva bloka predavanja (20.4. i 27.4. u 20 sati), omogućit će međunarodnu razmjenu iskustva unutar progresivnog područja umjetnosti novih medija i fenomena video igara. Pozvani autori, koji dolaze iz akademske, ali i pop-kulturne sfere, osvrnut će se na različite načine tumačenja ovog suvremenog fenomena te njegove pozitivne i negativne strane. Neke od zastupljenih tema su: istraživanje korporativne logike u industriji video igara, utjecaj gejmerskog iskustva na izgradnju identiteta, međuljudski odnosi u privremenim online zajednicama, gejmifikacija umjetničkog svijeta. Sudjeluju: Penny Rafferty, Miloš Trakilović, Marko Gutić Mižimakov, Tea i Marta Stražičić, Darko Masnec, Srđan Laterza kolektiv net.cube.

Walkthrough / Talkthrough financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Generalni sponzor INA – Industrija nafte d.d. Rad Galerije podržava Zaklada Kultura nova.

Be social

Komentari