Film

Za kraj ljeta u Art-kino dolazi Riječki filmski forum RIFF

riff
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održava se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Novi koncept riječke filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi postavljaju.

„Smatramo da je danas više nego ikad potrebno stvarati neke nove prostore društvenosti i graditi mjesta susreta i razmjene ideja. Trebamo raspravljati o bitnim pitanjima i forum je upravo mjesto za to. Željeli smo filmove osloboditi svih nepotrebnih dodatnih vanjskih pritisaka i natjecateljskog karaktera te staviti fokus na ono najvažnije, a to je što nam sami filmovi imaju za reći“, poručila je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, istaknuvši da je program – kako forum ne bi bio samo deklarativna fraza – građen na principima solidarnosti i suradnje s drugim hrvatskim festivalima.

Festivalske suradnje i premijere

Tako uz regionalnu premijeru višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Za Samu“, kojim Riječki filmski forum – u suradnji s festivalom ZagrebDox – otvara svoj program 28. kolovoza u 21 sat u Ljetnom Art-kinu, već idućeg dana, u subotu 29. kolovoza, slijedi riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije „Tereza37“, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić, u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Filmski program foruma u cjelini broji trinaest, u Hrvatskoj mahom premijernih, igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a finalna selekcija rezultat je timskog rada kolektiva Art-kina i suradnika Art-kina Dragana Rubeše.

Ulaznice za Riječki filmski forum u prodaju kreću u petak, 21. kolovoza, a mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Zbog ograničenog broja mjesta, ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica za RIFF.

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama.

Be social

Komentari