Glazba

Začarana Močvara dovodi Ivu Bittovu ponovo u Zagreb

Foto: www.mochvara.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.mochvara.hr
Foto: www.mochvara.hr

Češka glazbenica romsko-židovskog porijekla Iva Bittová u četvrtak, 12. ožujka, gostovat će u klubu Močvara u sklopu programa Začarana Močvara. Bittova je zadnji put u Zagrebu gostovala 2010. kada je svojim nezaboravnim nastupom očarala posjetitelje i gdje su se svi uvjerili da jedna osoba i jedan instrument mogu zadržati koncentraciju publike cijeli koncert.

Bittová najveću inspiraciju crpi iz prirode, iz šuštanja lišća, zujanja pčela, svih čarobnih zvukova prirode. Neke njene pjesme, dok ih slušamo zatvorenih očiju, mogu dočarati najskrivenije zakutke šume. Njenu glazbu naprosto je nemoguće staviti u jedan žanr. Kroz glazbenu karijeru od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih. Najbliži utjecaji su avangarda, klasika, etno, folk, ciganska glazba, jazz, kao i suvremena glazba, no sama najviše voli reći za te pjesme da su “njena osobna narodna muzika”.

Melodije, minimalistički pristup, originalan zvuk violine i specifičan vokal, koji upotrebljava na najneobičnije načine – od šaputanja, plakanja, cviljenja, oponašanja životinja i prirode, do grlenog pjevanja – čine ju unikatnom i prepoznatljivom na svjetskoj glazbenoj sceni. Za njene koncerte možemo reći da su, osim glazbenog, i iznimno emotivno iskustvo gdje uspijeva sve prisutne uvući u veličanstveni vrtlog, u svoj glazbeni svijet bez granica.

Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski priznatim i poznatim muzičarima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frithi drugi. Godine 2003. bila je nominirana za BBC Radio 3 Awards for world music i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chao, Gotan Project i autorima poput Femi Kutija i Natache Atlas. Nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.

Ovom koncertu će se u jednom dijelu pridružiti i Dunja Knebl, jedna od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva te će Dunja i Iva za ovu prigodu izvesti zajednički set narodnih pjesama, uz improvizaciju u trenutku.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti za 55 kuna, dok će na ulazu koštati 70 kuna. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a, a ovaj je koncert organiziran uz pomoć Veleposlanstva Republike Češke.

Be social

Komentari