Izvedbene umjetnosti

Začarano prijateljstvo: “Čarobnica Berta, Maks i mala princeza”

Foto: hnkvz.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: hnkvz.hr
Foto: hnkvz.hr

Igrokaz koji ima, kako i sam naslov kaže – jednu čarobnicu, jednu princezu i jednu životinju (pratitelja kroz svakodnevne pustolovine) – likove koji su “must have” mnogih slikovnica i priča za djecu, na prvu pokazuje izlizanost i trošnost. Ipak, ovom predstavom redateljica Ksenija Krčar u matičnom kazalištu pokazuje kako i izlizane priče preko raznih makeovera možemo učiniti svevremenskima. Svoju premijeru predstava je doživjela u HNK Varaždin 1. prosinca 2012.

Ova je predstava ponajprije protkana čarolijom koju djeca, čini se, obožavaju. Stoga ne čudi kako se priče poput Snjeguljice, Trnoružice, Bajke o ribaru i ribici, Carevo novo ruho i slične, i danas rado čitaju i gledaju u raznim obradama, kao što se rado čitaju i / ili gledaju inozemni produkti iz bliže nam povijesti. Pritom mislim na romane o Harry Potteru te crtiće poput Priče o igračkama (eng. Toy story), Nebo (eng. Up), Wall-e, Shrek i druge, koji svi redom posjeduju barem djelić fantastike i vjerojatno bi bili dobro posjećivani i u nekoj od (nažalost još neostvarenih) kazališnih interpretacija.

U varaždinskoj interpretaciji slikovnice “Vještica Winnie” Valerie Thomas i Korkya Paula, djevojčica Fiona (mala princeza) pobjegla je od djece koja se rugaju njenim naočalama i aparatiću za zube. U vrtu susreće Maksa, mačka nespretne čarobnice Berte. Fiona se želi dočepati Bertinog čarobnog štapića kako bi njime promijenila svoj izgled i stekla prijatelje. Kako je svršila njezina pustolovina saznat ćete od glumaca Ljiljane Bogojević (Čarobnica Berta), Matije Kezela (mačak Maks) i Marije Kolb (Mala Princeza) koji su nam prikazali priču o prijateljstvu i ljubavi, o tome kako trebamo biti zadovoljni onime što imamo, o tome kako smo svi drugačiji, no samim time ne i bolji ili lošiji od drugih. Predstava indirektno progovara o nasilju među djecom te potiče prihvaćanje sebe i drugih, a kako je namijenjena djeci od pet godina do četvrtoga razreda osnovne škole, vrijedan je dragulj koji ih uči prepoznavanju toga nasilja na zanimljiv i humorističan način. Prihod izvedbe koju sam pogledala bio je namijenjen za pomoć djeci sa sindromom Down, što je naglasilo poantu koju predstava nosi.

Osim po svojoj poanti, predstava je zanimljiva jer su njome predstavljene dvije mlade nade, Lucija Hraščanec i Žarka Krpan. Lucija je studentica treće godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (klasa prof. Dragana Sremca), a Čarobnica Berta, Maks i mala princeza je njen prvi profesionalni skladateljski angažman. Glazba koju je stvorila vedra je i razigrana, upravo ono što igrokazi traže. Nešto starija Žarka, školovala se u Zagrebu i Londonu, a posebno se istakla sudjelujući u realizaciji opere Carmen redatelja Krešimira Dolenčića, za koju su dodijeljene dvije Rektorove nagrade. Rad na ovoj predstavi, prva joj je samostalna kostimografija.

Gledatelji su imali prilike predstavu pratiti na pozornici, čime je redateljica naglasila kako svako dijete može biti Fiona, mačak Maks ili čarobnica Berta. Obzirom na poučnu notu i više nego solidnu izvedbu glumačkog ansambla, bilo bi lijepo ovu predstavu gledati kao gostujuću u osnovnim školama.

Kostimografkinja – Žarka Krpan, skladateljica – Lucija Hraščanec, dizajner rasvjete – Aleksandar Mondecar, asistent kostimografa – Mladen Grof Jerneić.
Predstavu izvode Ljiljana Bogojević (Berta), Matija Kezele (Maksimilijan), Marija Kolb (princeza).

Be social

Komentari