Film

Čakovec domaćin 1. međunarodne filmske revije za djecu i mlade

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

U Centru za kulturu Čakovec voditelji kulturnih djelatnosti dobro znaju kako američki blockbusteri ne mogu razvijati zdravu dječju maštu. Vođeni time, ali i željom da kulturu u ovoj regiji barem povremeno maknu sa margina, organiziraju po prvi put – Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade. Na reviji će biti predstavljeni filmovi iz Austrije, Češke, Poljske i Hrvatske. U tri dana, koliko će revija trajati, odigrat će se sedam filmova novije filmske produkcije.

Marina Oskoruš, voditeljica kulturnih djelatnosti za film i izložbe, a ujedno i umjetnička ravnateljica najavljenog događaja, naglasila je kako Hrvatska nema razvijenu kulturu snimanja dječjih filmova. Mi bismo nadodali, to se zadnjih nekoliko godina počelo mijenjati zahvaljujući pustolovnom filmu Koko i duhovi (Daniel Kušan, 2011) i kriminalističkom filmu Zagonetni dječak (Dražen Žarković, 2012) u kojima glume naturščici, ali i te kako uvjerljivi. Vrijedan je to doprinos, no svakako nedovoljan, hrvatskoj dječjoj kinematografiji.

Ljubav, dobrota i pomaganje, kao osnovne ljudske vrijednosti, slabo su zastupljene u dječjim filmovima koji se prikazuju u najvećoj hrvatskoj kino kući, kazala je Marina Oskoruš. A zatim je naglasila kako se zdrava dječja mašta ne može poistovjetiti sa, na primjer, Shrekom (zelenim čudovištem), no djeca se svakako mogu poistovjetiti sa svojim vršnjacima, glavnim junacima filmova koji će se prikazivati u Čakovcu.

Događaju će prisustvovati veleposlanici Češke, Poljske i Hrvatske, kao i čelnici Austrijskog kulturnog foruma, koji su CZK-u dali podršku radi pokretanja revije te platili prava za prikazivanje filmova. Prijevodi filmova na hrvatski jezik plaćeni su sredstvima iz proračuna CZK-a.

Na reviji će biti predstavljeni sljedeći filmovi:

Karo i dragi Bog (Austrija, 2005) red. Danielle Proskar, obiteljski film:
Osmogodišnju Karo teško pogađa rastava njenih roditelja. S majkom seli u unajmljenu kuću a voljenog oca viđa samo vikendom. Prilikom preseljenja gubi na stepeništu jedan od svoja dva voki-tokija. Tko je osoba s druge strane linije, koja postaje dijelom Karina svijeta ispunjenog brigama te hoće li joj pomoći, saznat ćete ukoliko pogledate ovaj film.

Čarobno drvo ( Poljska, 2009) red. Andreja Maleszke, avanturistička dječja fantazija:
Film pun brzog tempa, avantura i maginih sila. Nekad davno, ljudi su posjekli drvo, za koje nisu znali da je magično, i od njega su napravili predmete koji počinju raditi niz neobičnih stvari. Jednom slučajnom željom započinje čitav niz nevjerojatnih događaja…

Lotrando i Zubejda (Češka, Bugarska, Francuska, 1997) red. Karel Smyczek, dječja fantazija:
Radnja ove filmske bajke temelji se na motivima češkog pisca Karela Čapeka, koje se čitaju i u hrvatskim školama. Riječ je o netipičnoj bajci o princu i princezi. Lotrando, sin najstrašnijeg šumskog razbojnika, na očevoj samrti dobio je zadatak nastaviti njegov zanat. To mu nije pošlo za ruku, a nizom različitih okolnosti u njegovim se rukama našla i sudbina princeze Zubejde.

Anđeo Gospodnji (Češka, 2005) red. Jiři Strach, komična fantazija / bajka:
Bajka nastala prema motivima iz priča slavne češke spisateljice Božene Nĕmcové, bavi se neposlušnim anđelom Petronelom koji je na Božić poslan na zemlju kako bi se iskupio time što će popraviti jednoga grešnika. Radnja se odvija na Nebu i Zemlji pa je zbog toga posebno zanimljiva.

Bijela vrpca (Austrija, Njemačka, Francuska, Italija, 2009) red. Michael Haneke, drama, triler, misterija – namijenjeno i srednjoškolcima:
Crno-bijela drama s elementima trilera odvija se u dječjem zboru u jednom njemačkom selu u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. Odjednom, počinju se događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Riječ je o jednom od najnagrađivanijih filmova iz te godine: film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, Zlatni globus za strani film i sve glavne Europske filmske nagrade 2009.

Vragec iz sedmog razreda (Poljska, 2006) red. Kazimierz Tarnas, dječji krimić:
Nova adaptacija romana Kornela Makuszynskog s istim naslovom. Jedan Francuz bezuvjetno želi kupiti posjed profesora gimnazije koji isti ne želi prodati. Nakon toga, iz kuće neočekivano nestaju stara vrata, prvo jedna, zatim i ostala. Profesor moli svog najbistrijeg učenika Adama da mu pomogne u rješavanju tajne neshvatljivih krađa. Pokazuje se da je svemu krivo pismo u kojem se nalaze upute u vezi sa skrivenim blagom.

Lea i Darija (Hrvatska, 2011) red. Branko Ivanda, povijesna ratna melodrama, također namijenjena srednjoškolcima:
To je drama o dvjema zagrebačkim djevojčicama, plesnim i glumačkim zvijezdama, koje razdvaja Drugi svjetski rat i Holokaust. Lea je pripadala židovskoj obitelji, a Darija njemačkoj, pa je kompeticija koja se razvila među njihovim roditeljima, početkom rata dobila poseban značaj. Rađa se dramatično prijateljstvo koje nas vodi potpuno neočekivanom kraju.

Be social

Komentari