22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Zadnji dio dokumentarnog filma Shoah u Dokukinu KIC

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Shoah (1985) je francuski dokumentarni film redatelja Claudea Lanzmanna o Holokaustu koji se uglavnom sastoji od snimki mjesta holokausta u Poljskoj i intervjua s preživjelim žrtvama, ali i s njemačkim agresorima koji su često snimani pomoću skrivenih kamera. Dokumentarac traje devet sati i 23 minute, a podijeljen je u dijelove koji funkcioniraju samostalno. Posljednja dva sata Shoaha moći ćete pogledati u subotu 21.2. u 21h na velikom platnu u Dokukinu KIC u Zagrebu. Prije projekcije publika će moći sudjelovati u razgovoru s kritičarom Jutarnjeg lista, Nenadom Polimcem koji će kontekstualizirati film i uvesti publiku u posljednji nastavak. Shoah je inače hebrejska riječ koja se može prevesti kao “katastrofa” ili “uništenje” te se također koristi kao naziv za holokaust.

Simone de Beauvoir rekla je da je Shoah “remekdjelo”, kombinacija ljepote i užasa koju ona nikad ne bi mogla zamisliti. Kritičari se slažu da predstavlja nevjerojatan estetski uspjeh. U New York Timesu Shoah je opisan kao “nevjerojatan film o najvećem zlu modernih vremena” i dobio je nagradu za najbolji dokumentaran film Udruženja njujorških filmskih kritičara. No nisu sve kritike pozitivne. U Poljskoj je loše prihvaćen zbog toga što su Poljaci prikazani kao ekstremno anti-semitski nastrojeni, a u dokumentarcu nema ni riječi o Poljacima koju su spasili velik broj Židova ili o onima koje su Nijemci ubili samo zato jer su Slaveni, a poznato je da ni njih nacisti nisu previše voljeli. Najbolje je uvijek samostalno donijeti presudu pa svratite u Dokukino KIC i pogledajte o čemu se radi.

Be social

Komentari