Knjige

Zašto George R.R. Martin ipak piše i osmu knjigu?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Nedavno nas je sve iznenadila vijest kako će George R. R. Martin, umjesto najavljenih sedam, proširiti „Pjesmu leda i vatre“ na osam nastavaka. Na samom početku, u planu je bila tek trilogija, no Martinova se neumorna mašta nije željela prilagoditi nametnutim okvirima. Sedam knjiga, kao simbol sedam kraljevina u kojima se odvija cijela radnja serijala koji je zaludio čitatelje diljem svijeta.

Martinova urednica Anne Groell izjavljuje: „Pristala sam na sedam knjiga za sedam kraljevina, no nedavno sam saznala kako ih tehnički postoji osam. Tako da će osam knjiga za sedam kraljevina morati biti u redu.“

Koji su sve mogući razlozi ovog poteza? Prvi i vjerojatno najočitiji jest materijalna dobit budući da je HBO ekranizacija okrenula nevjerojatnu zaradu, stvarajući (na bijes i muku „pravih“ ljubitelja koji se kunu kako su čitali knjige kad još nitko nije ni čuo za Martina) raspamećenu hordu obožavatelja koja svaku nedjelju bjesomučno do sitnih jutarnjih sati čeka novu epizodu.

Moguće je, naravno, da je sam Martin shvatio kako je priča koju želi ispričati ipak preopsežna za samo sedam (gigantskih) knjižurina, no to pokreće novu raspravu u koju će se se opet uključiti primarni obožavatelji tvrdeći da se u zadnje vrijeme priča počela malo razvodnjavati.

Naravno, uvijek nam preostaje pomalo zastrašujuća misao kako su sami čitatelji u svojim nagađanjima i proučavanjima uspjeli smisliti kraj koji je daleko superiorniji onome prvotno smišljenom od strane autora (nešto slično kao što se dogodilo i sa serijom „Lost“ i njezinim krajnje razočaravajućim krajem) pa sada Martin sam sebi kupuje dodatno vrijeme. Bespuća interneta prepuna su alternativnih razvoja radnje i završetaka, od kojih jedan (zasluženo) drži vodeću poziciju. Ukoliko je to zaista rasplet, čitatelji će biti razočarani. Ukoliko nije, opet će biti razočarani jer su sami osmislili nešto toliko zanimljivo i intrigantno da se čini kako je to nemoguće zasjeniti. Svi zainteresirani slobodno se bacite na pretraživanje raznih foruma i rasprava pa prosudite sami koliko je običan puk (ne)maštovit.

No, ono što najviše brine sve čitatelje jest činjenica da je zadnju izdanu petu knjigu „Ples zmajeva“ Martin pisao punih 6 godina, a najava šeste nije ni u planu. Ne možemo se ne zabrinuti i ne krenuti googlati prosječnu dob smrti u Kanadi jer, sa sjenom smrti koja mu postaje glavni lajtmotiv i zaštitni znak, teško se ne zapitati što će biti ako zbog starosti i popratnih simptoma nikada ne uspije dovršiti serijal.

Be social

Komentari