Film

Kino preporuka: Tuškanac rezerviran za osmu smotru novog talijanskog filma

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Baš u vrijeme kada hrlimo gledati Thora, Ender`s Game i dobro nam poznatu Carrie, istovremeno očekujući sljedeći nastavak filma The Hunger Games, Ziher unosi ovotjedno filmsko osvježenje.

Ako želite olakšati radni tjedan odlaskom u kino, a niste sigurni što pogledati, izdvojili smo za vas pet zanimljivih filmskih naslova koje ne biste trebali propustiti. S obzirom na to da se u kinu Tuškanac ovaj tjedan održava osma smotra novog talijanskog filma gledateljima se pruža gotovo jedinstvena prilika uživanja i uopće upoznavanja talijanskog filma.

Započnite tjedan filmom Rim, otvoreni grad

Prije svega, u kinu Tuškanac ovog ponedjeljka, s početkom u 20 h, možete pogledati Rim, otvoreni grad. Ovaj film počeo se snimati u potpunoj tajnosti netom prije oslobođenja Italije 1944. godine. S obzirom na to da se film smatra jednim od najvažnijih postignuća filmskog neorealizma, čiji je scenarij pisan za vrijeme njemačke okupacije, intrigantno je i poučno vidjeti kako su se promijenili životi Rimljana u razdoblju kada su Nijemci Rim proglasili otvorenim gradom. Teške ljudske sudbine, poput žene zaljubljene u jednog od pripadnika pokreta otpora, pružaju nam realan uvid u surovost života i moralne dvojbe koje su tada vladale tim gradom.


Zabranjeni glasovi: Laptop revolucija u kinu Europa

Odmah nakon toga, točnije u 22 h, ovoga puta na adresi kina Europe, redateljica Barbara Miller na velike ekrane donosi priču o tri svjetski poznate blogerice iz Irana pod nazivom Zabranjeni glasovi: Laptop revolucija. Riječ je o Zeng Jinyan iz Kine, Farnaz Seifi te Yoani Sánchez s Kube. Samosvjesne i neustrašive žene, koje ne posustaju pred strogim režimom države u kojoj su odrasle, priključuju se mreži modernih pobunjenika. Koristeći brojne društvene kanale, postigle su da se i njihov glas čuje, privukavši pritom međunarodnu pažnju.  Ukazivanjem na višestruko kršenje prava čovjeka i njegovih temeljnih sloboda, ove su tri žene učinile svojevrsnu revoluciju. Možda je baš u ovom trenutku, kada se u Hrvatskoj lome koplja u borbi za zaštitu temeljnih ljudskih prava i kada „mali ljudi“ protestiraju uglavnom sjedeći doma i tipkajući za svojim kompjuterom, dobro pogledati ovaj film.

Intersexion – problematika rođenih na granici spolova

U utorak, s početkom u 20 h, također na adresi kina Europe prikazuje se Intersexion redatelja Granta Lahooda. Novozelandski dokumentarac, čiji trailer možete pogledati u nastavku, donosi priču o djeci rođenoj s dvoznačnim genitalijama što liječnike dovodi u situaciju da ne znaju odgovoriti roditeljima na ključno, inače vrlo jednostavno pitanje: „Je li dječak ili djevojčica?“ Pitate se tko onda daje odgovore na ta pitanja u ovom dokumentarcu? Upravo oni koji su rođeni na granici dijeljenja spolova. Upravo oni na koje se to pitanje odnosi. Stoga, ako želite doznati kako to izgleda iz njihova kuta gledanja, znate gdje ćete provesti utorak navečer.


Talijanski film Prelijepi leptiri

Prelijepi leptiri očekuju vas u sklopu osme smotre novog talijanskog filma u kinu Tuškanac. Radnja se vrti oko jedanaestogodišnje djevojčice Cate koja bi htjela pobjeći iz periferije u kojoj živi s nesređenom obitelji. Uz san o tome da jednoga dana postane pjevačica i svoju ljubav prema susjedu Gigiju, Cate nema mnogo. Prisjetite se kako je to kada imate jedanaest, a potom tome dodajte da vaš brat želi ubiti jedinu osobu koju istinski volite. Ako iz te perspektive u četvrtak u 20 h odšetate do Tuškanca i pogledate ovaj film o Cateinom najdužem danu, tih ćete 100 minuta živjeti njenim životom. Nakon toga, možda ćete više cijeniti vlastiti…


Otkrivanje zore na Tuškancu

Ako za sada nemate dogovor za nadolazeći petak, sve je jasno: Tuškanac u 20 h uz film Otkrivanje zore, također u sklopu osme smotre talijanskog novog filma. Dvije sestre koje su ostale zauvijek obilježene nestankom oca davne 1981. godine, danas su odrasle i manje-više uspješno zaposlene. Međutim, nerazriješena pitanja vezana uz nestanak oca sve im više kvari unutarnji mir te pritom komplicira živote. Situacija se dodatno zapetljava kada, nakon majčine smrti, pronađu stari telefon u ruševnoj kući njihova djetinjstva.

Iz programa projekcija:

Rim, otvoreni grad
režija: Rossellini, Roberto
ponedjeljak, 18.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Ben Hur – Gladijator u najam
režija: Andrei, Massimo
utorak, 19.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Putujem sama
režija: Tognazzi, Maria Sole
srijeda, 20.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Prelijepi leptiri
režija: Mereu, Salvatore četvrtak, 21.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Otkrivanje zore
režija: Nicchiarelli, Susanna
petak, 22.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Živjela sloboda
režija: Andò, Roberto
subota, 23.11.2013, 20:00, kino Tuškanac

Be social

Komentari