Glazba

Žedno Uho najavilo dva nova projekta – SuperUho Lauba i monografiju ‘Od uha do uha’

Foto: facebook.com/zedno.uho
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na današnjoj press konferenciji Žednog Uha, održanoj u Laubi, predstavljena su dva nova projekta iz ove glazbeno-organizacijske radionice. Riječ je o novoj glazbeno-vizualnoj koncepciji koncertnih događanja te o e-knjizi „Od uha do uha“ koja će pokriti opsežnu povijest ŽednoUhih koncerata od njihovih najranijih dana pa sve do danas. Glavnu riječ na press konferenciji vodili su predsjednik uprave Iskona Saša Kramar, Sven Sorić iz plakaterskog dvojca „This Town Needs Posters“ te naravno, alfa i omega Žednog Uha, Mate Škugor, čiji nas odabir glazbenika koje dovodi na svoje koncerte razveseljava iz sezone u sezonu.

Prvi projekt vezan je uz sam ovaj prostor, a označava niz koncerata koji će se održati upravo u ovoj „kući za ljude i umjetnost“ na Črnomercu. Krije se iza imena SuperUho Lauba, a rezultat je suradnje između samog Žednog Uha, izvođača koji će nastupati, Laube te domaćih umjetnika i dizajnera. Ova nova koncepcija zamišljena je kao interaktivni doživljaj koji će posjetiteljima pružiti istovremeno prožimanje suvremene glazbe, galerije kao prostora i atipičnih te unikatnih vizualnih rješenja. Glavni sponzor ove koncertne novine je Iskon, a u sklopu zagrebačke verzije SuperUha održat će se šest ili sedam vremenski odvojenih koncerata od kojih će jedan oživjeti i pomalo umrtvljenu koncertnu sezonu sredine ljeta. Ovaj projekt službeno će započeti nastupom Marka Lanegana 27. veljače, a da Lauba odlično funkcionira kao koncertna dvorana imali smo prilike vidjeti u sklopu Electronic Beats festivala prilikom kojeg je Mate Škugor već pikirao ovaj prostor za svoje nove koncertne organizacije. Razlika između ovih i prijašnjih Žedno Uho koncerata možda se najbolje osjeti u tome što su ovi nastupi planirani za veći broj posjetitelja, dok je na prethodnim očekivani broj publike kotirao između šesto ili sedamsto ljudi. Iako nismo saznali koji nas glazbenici očekuju u Zagrebu, dobili smo uvid o kakvim se muzički osebujnim ličnostima ovdje radi, a kulminacija ovih koncerata odvijat će se na istoimenom trodnevnom festivalu u Šibeniku gdje nas očekuju već prije najavljeni Einstürzende Neubauten, King Khan And The Shrines i Rosetta.

„Što se tiče izvođača koji ćemo predstaviti, radi se o neupitnim autorskim osobnostima koje se ne boje eksperimenta, a koje istovremeno imaju i značajno sljedbeništvo, kako kod nas, tako i širom svijeta. Visoka umjetnička vrijednost glazbenog i scenskog izričaja pritom nam je zasigurno na prvom mjestu, ali ne treba smetnuti s uma i komercijalni aspekt koji nerijetko prati najbolje od takvih izvođača, kakav je i Mark Lanegan, čovjek iznimne karizme i autorskog integriteta kojeg ćemo po četvrti put ugostiti u Zagrebu i koji će, sada to sa sigurnošću možemo reći, rasprodati i svoj treći koncert u nizu“, izjavio je Škugor.

Foto: facebook.com/zedno.uho
Foto: facebook.com/zedno.uho

Nastup Marka Lanegana pratit će iznimni vizuali proizašli iz kreativne radionice prije spomenutog Svena Sorića i Hrvoja Spudića, a riječ je o ručno otisnutim plakatima koji eksperimentiraju s fotosenzibilnosti te su skloni svojevrsnoj metamorfozi kroz razne fizičke utjecaje kao što su svijetlo ili voda. Izbor prvih umjetnika koji će se predstaviti na SuperUho Laubi Škugor je pojasnio sljedećim riječima: „Uvidjeli smo potrebu uključenja glavnog aspekta javnog djelovanja same Laube – vizualnu umjetnost. U skladu s time, u projekt smo uključili umjetnike i dizajnere za koje nam se čini da im glazba igra bitnu ulogu u životu i stvaralaštvu te koji gaje senzibilitet srodan izvođačima koji će u Laubu dolaziti u idućih, nadamo se, puno godina. Tu smo praksu zapravo započeli već na samom SuperUho festivalu i kombinacijom slikara Mirona Milića i dizajnera Andre Giunia koji su pri kreiranju vizualnog identiteta odradili odličan posao. Za premijeru Superuhe Laube izbor je pao na sjajan dizajnersko-eksperimentalni dvojac koji djeluje pod etiketom This Town Needs Posters, a čiji nas je performans na nedavnom koncertu grupe Earth u Močvari oduševio.“

Osim najavljenih novih koncerata, povodom punoljetnosti, odnosno osamnaest godina postojanja Žednog Uha, izaći će i atipična verzija monografije „Od uha do uha“, koja će biti dostupna na internetu, ali i u limitiranom tiskanom izdanju. Monografija će biti realizirana kao poklon od strane Iskona, generalnog pokrovitelja SuperUho festivala i SuperUho Laube, a krasit će ju razni interaktivni sadržaji te intervjui, izvještaji, ali i zapisi te sjećanja mnogih osoba koji su sudjelovali na stvaranju samog Žednog Uha.

„Na centralnoj web stranici projekta sredinom ožujka ćemo pozvati sve zainteresirane fanove da urede vlastitu stranicu e-knjige fotografijama i tekstualnim zapisima po vlastitom izboru. Time će publika i fanovi Žednog uha postati dio uređivačkog tima s posebnom zahvalom unutar knjige. Odabrani među njima će svoje mjesto pronaći i u ukoričenom, tiskanom izdanju knjige koja će u limitiranom izdanju biti predstavljena po završetku projekta.“, pojasnio je Saša Kramar.

Svi zainteresirani fanovi Žednog uha i pohoditelji koncerata u njegovoj organizaciji moći će se predbilježiti za ovu e-knjigu već na koncertu Marka Lanegana, a za one najbrže bit će spremljeni i pokloni.

Foto: Press
Foto: Press
Be social

Komentari