Film

Žene čije filmove želimo gledati – Drugi dio

Foto: facebook
Vrijeme čitanja: 7 minute
Foto: facebook.com/formoviefansonly
Foto: facebook.com/formoviefansonly

prvom i drugom dijelu predstavila sam glumce koji garantiraju dobar film, a u trećem i (ovom) četvrtom dijelu donosim ženska holivudska lica koja obećavaju kvalitetnu filmsku večer.

13. Angelina Jolie

Foto: facebook
Foto: facebook

Ova velika humanitarka pohvalit će se jednim Oscarom za ulogu u drami iz 1999. Girl, Interrupted i trima Zlatnim globusima. Žena kojoj su povjerene mnoge uloge vjerojatno će dobiti još mnoštvo drugih, a osim uloge, s jednakim joj se povjerenjem može prepustiti i pilotiranje budući da za isto ima dozvolu. U filmski je svijet dospjela 1982. filmom Lookin’ to Get Out, ali se probila tek 1993. ulogom u filmu Cyborg 2. Glavna joj je uloga prvi put povjerena 1995. u filmu Hackers. Ostali filmovi u kojima smo ju gledali uključuju filmove George Wallace, Gia, A Mighty Heart, Changeling te mnoštvo drugih. No, valja izdvojiti i njezinu ulogu junakinje Lare Croft u Lara Croft: Tomb Raider i nastavku The Cradle of Life. Zanimljivi su i  filmovi Mr. & Mrs. Smith, gdje glavnu ulogu dijeli sa svojim partnerom Bradom Pittom, zatim Wanted iz 2008. i The Tourist iz 2010. Ova se glumica, doduše, nije zadržala samo na glumi već iza sebe ima i dva filma koja je režirala: dokumentarni film A Place in Time iz 2007. i drama iz 2011. In The Land of Blood and Honey, čija se radnja odvija na bosanskom prostoru. Njezin je najnoviji film Maleficent iz 2014., a najavljen je nastavak filma Salt iz 2010. – Salt 2.

14. Julia Roberts

Foto: tumblr
Foto: tumblr

Kao i Angie, hvali se jednim Oscarom i to za vodeću ulogu u filmu Erin Brockovich iz 2000. Još je triput nominirana (Steel Magnolias, Pretty Woman, August: Osage County), a u džepu ima i tri Zlatna globusa.  Ova zanimljiva glumica za ulogu Erin Brockovich naučila je služiti se svojom desnom rukom, iako je ljevakinja. Bravo, Julia! Počastila nas je ova glumica mnogim izvrsnim filmovima kao što su popularna romantična komedija Notting Hill nominirana za 3 Zlatna globusa, Runaway Bride, Confessions of a Dangerous Mind i drame Mona Lisa Smile i Stepmom, nominirana za Zlatni globus i naravno: Eat, Pray, Love.

15. Jodie Foster

Foto: facebook
Foto: facebook

Jodie Foster zvijezda je od malih nogu, stoga ne čudi da je nekoliko puta izjavila koliko žali što ne zna kako je to ne biti poznata. Vjerojatno nam je najpoznatija po ulozi Clarice Starling u krimi trileru The Silence of the Lambs, za koju je nagrađena Zlatnim globusom i Oscarom. Drugi je to Oscar koji je dobila, a prvi joj donosi film The Accused iz 1988., za koji također osvaja Zlatni globus. Ostali filmovi u kojima smo je rado gledali uključuju Nell, The Brave One, Contact, Flightplan, Panic Room i Inside Man. Okušala se i u redateljskom poslu, počevši 1991. filmom Little Man Tate, zatim 1995. režirajući Home for the Holidays i 2011. The Beaver.

16. Kate Winslet

Foto: facebook
Foto: facebook

Titanic je vjerojatno prvi film kojega se sjetimo pri spomenu ovoga imena. Ipak, mnoštvo je drugih filmova u kojima briljira. Ova glumica za koju kažu da govori engleski bolje od svih ostalih glumaca svoje generacije, 2008. u filmu Revolutionary Road ponovno glumi s Leonardom Di Caprijem te je nominirana za Zlatni globus. Drama iz 2008. donosi joj jedinog Oscara, a nominirana je još nekoliko puta. Tako, osim za vodeću ulogu u Titanicu dobiva nominaciju za vodeće uloge u Little Children i Eternal Sunshine of the Spotless Mind, a za sporedne uloge nominirana je filmovima Iris i Sense and Sensibility. Željno iščekujemo film Insurgent koji trenutno snima.

17. Eva Green

Foto: facebook
Foto: facebook

Francuska glumica možda i nije zamijećena koliko bi njen talent zahtijevao. Filmom The Dreamers iz 2003. dokazala mi je da  film ponekad doista može nadmašiti knjigu. U novije vrijeme imali smo je prilike gledati u Casino Royale, Dark Shadows i 300: Rise of an Empire. Svjetski je poznata postala ulogom u filmu Ridleyja Scotta Kingdom of Heaven. Od 2006. više se pojavljivala u nekim neovisnim filmovima kao što su  Cracks i Perfect Sense.

18. Michelle Pfeiffer

Foto: facebook
Foto: facebook

Možda njena izvedba u filmu Scarface i nije bila tako sjajna, no mnoštvo je drugih filmova koji su uslijedili, a svjedoče o njenu talentu. Tako je sedam godina nakon tog filma već nominirana za Oscara filmom Dangerous Liaisons (1989.) The Fabulous Baker Boys film je koji joj 1990. donosi drugu nominaciju za Oscara, a tri godine potom uslijedila je još jedna za film Love Field. Ostali filmovi u kojima se istaknula uključuju Married to the Mob, The Russia House, Frankie and Johnny i dramu Martina Scorsesea The Age of Innocence.

19. Sarah Jessica Parker

Foto: facebook
Foto: facebook

Iako nam je ova karizmatična glumica zasigurno najbliža po svojoj ulozi Carrie Bradshaw u Sex and the City, za koju osvaja četiri Zlatna globusa i još tri nominacije za isti, pojavljuje se i u nekoliko filmova koje rado gledamo. Tako 2006. za ulogu u drami The Family Stone dobiva nominaciju za Zlatni globus, a pamtimo je i po Mars Attacks! te drugima kao što su Did you Hear About the Morgans?, Ed Wood, Footloose, Honeymoon in Vegas, I Don’t Know How She Does It i, naravno, film iz 2011. New Year’s Eve.

20. Jane Fonda

Foto: tumblr
Foto: tumblr

Dvostruka oskarovka i veteranka glumačkog svijeta istaknula se filmovima kao što su visoko ocijenjena drama They Shoot Horses, Don’t They?, Coming Home i Klute, koji joj donose Oscara za vodeću ulogu, Julia, The Morning After, On Golden Pond i The China Syndrome. Žustra protivnica američkih ratova i aktivistica koja se ističe zalaganjem za postizanje učestalijeg pojavljivanja ženskog glasa u medijima uopće, rado je gledana zvijezda, a ne valja preskočiti ni komediju iz 1980. Nine to Five, koja lijepo oslikava njen karakter.

21. Maggie Smith

Foto: tumblr
Foto: tumblr

Tko još ne voli ovu simpatičnu pojavu, najpoznatiju po ulozi profesorice McGonagall u filmovima o Harryju Potteru. Iako je to uloga koja joj donosi najveću slavu, ova se britanska Dame istaknula i u drugim filmovima. Tako je za filmove The Prime of Miss Jean Brodie i California Suite nagrađena Oscarom, a nominirana je još četiri puta (Othello, Travels with My Aunt, A Room with a View, Gosford Park). Vrijedi pogledati i Oscarom nagrađenu filmsku prilagodbu knjige Agathe Christie Death on the Nile, gdje se Maggie pojavljuje sa zvijezdama kao što su Bette Davis i Peter Ustinov.

22. Jessica Lange

Foto: facebook
Foto: facebook

U novije vrijeme najpoznatija nam je po ulozi Fione Goode u visoko ocijenjenoj TV seriji American Horror Story, a njezin filmski uspjeh lakše bismo povezali s nekim ranijim vremenima. Tako se hvali Oscarima iz 1983. za popularni film Tootsie i 1995. za ulogu u romanci Blue Sky, a nominirana je za vodeće uloge u filmovima Frances, Sweet Dreams i Music Box. Zanimljiva je po mnogočemu, a osim glume bavi se i fotografiranjem te ima dva objavljena rada.

23. Susan Sarandon

Foto: facebook
Foto: facebook

Svoju je filmsku karijeru započela 197o. filmom Joe, a uslijedili su mnogi odlični filmovi kao što su Atlantic City, Thelma & Louise, Lorenzo’s Oil, Stepmom i Dead Man Walking koji joj donosi Oscara. Tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja uhićena je nekoliko puta protestirajući protiv rata u Vijetnamu. Zanimljiva ličnost koja ne pristaje na kompromise i teži različitosti uloga. Igrala je ulogu novinarke, ratne zarobljenice, profesorice glazbe, konobarice, odvjetnice, lingvistice, majke i supruge, a time je obogatila kako sebe, tako i sve nas koji imamo prilike uživati u njenim filmovima.

24. Natalie Portman

Foto: facebook
Foto: facebook

Zapamćena je po svojoj prvoj ulozi u filmu Leon: The Professional iz 1994., ali svjetsku slavu ipak nekoliko godina kasnije ulogom u Star Wars. U novije vrijeme zamijećena je, počevši od filma Closer, koji joj 2005. donosi Zlatni globus i nominaciju za Oscara, zatim u obožavanu i visoko ocijenjenu filmu iz 2005. V for Vendetta, a 2011. Oscar sprema u džep zahvaljujući još jednom obožavanom filmu – Black Swan. Brothers, The Other WomanAnywhere But Here, No Strings Attached i The Other Boleyn Girl samo su neki od filmova u kojima smo također uživali.

25. Marion Cotillard

Foto: facebook
Foto: facebook

Druga francuskinja koja osvaja Oscara za glavnu ulogu, prva je bila Simone Signoret 1960. La Vie en Rose film je koji joj 2007. donosi Oscara, a pojavljuje se i u drugim rado gledanim filmovima. The Dark Knight Rises, Inception, Contagion, Nine, A Good Year samo su neki od njih. Prije no što je dospjela u Hollywood pojavila se u vrlo uspješnom francuskom filmu Taxi, a u glumački je svijet uvode roditelji koji su također glumili.  Zanimljivo je da je uvijek vjerovala da će biti pjevačica, a to se dijelom i ostvarilo jer u filmu Les Jolies Choses ne samo da igra glavnu ulogu već i pjeva, i to pjesmu čijem je pisanju i sama pridonijela La fille De Joie.

Be social

Komentari