Film

Zero Dark Thirty otvara devetu Oscar Reviju u multipleksima CineStar!

Vrijeme čitanja: 3 minute

image004

Kontroverzni film Oscarom nagrađene redateljice Kathryn Bigelow oživljava povijest i otkriva priču o ljudima koji su promijenili naš svijet – pogledajte pretpremijerno 16. siječnja ekskluzivno u sklopu CineStarove  Oscar® Revije

S pet nominacija za nagradu Oscar među kojima za najbolji film, najbolji scenarij i najbolju glavnu žensku ulogu, film Zero Dark Thirty otvara prestižno filmsko događanje: Deveta Oscar® Reviju u multipleksima CineStar – od 16. do 30. siječnja

Više od jednog desetljeća svijet je bio zaokupljen lovom na Osamu bin Ladena. Dva američka predsjednika, njihova administracija i ostali svjetski vođe neumorno su radili na tome da uhvate vođu terorističke mreže Al Qaeda. Ali na kraju, mali tim operativaca CIA-e pronašao ga je i uništio. Svaki aspekt njihove misije čuvan je u tajnosti do sada, kada Kathryn Bigelow u kontroverznom filmu Zero Dark Thirty prikazuje ratno ludilo Bliskog Istoka te detaljno opisuje tim i operacije koje su dovele do pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena. Film je izazvao velike polemike u redovima političara ali i jednako velike hvalospjeve u redovima filmskih kritičara.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Prikaz događaja koji su doveli do hvatanja bin Ladena napet je i činjenično utemeljen. Gledatelja vodi u centre moći i na prvu liniju povijesne bitke koja je kulminirala specijalnom akcijom operativaca i napadom na tajnu lokaciju u jednom pakistanskom predgrađu. No upravo je prikaz događaja koji su doveli do napada ono što izdvaja film Zero Dark Thirty od ostalih rekonstrukcija. Operacija pronalaska bin Ladena bila je opasna i rizična od samog početka i nije svaki od američkih operativaca koji su sudjelovali preživio. Neki obavještajni stručnjaci vjeruju da je misiju bilo nemoguće izvršiti, no na terenu je odlučan tim analitičara i ispitivača uspio unatoč svemu i dokazao suprotno.

Najveći kreativni izazov koji su si Bigelow i Boal postavili stvarajući Zero Dark Thirty bio je ispričati ovu slojevitu priču u suženom vremenskom okviru. Radnja filma traje skoro cijelo desetljeće i gledatelja vodi u razne države, a tu je i pažljivo odabrana skupina od nekoliko stotina glumaca uz glavnu ekipu koja je imala za cilj prikazati stvarnu sliku misije što istinitije i neposrednije. Zato su prikazana i prekoračenja moralnih granica te mučenje. Namjera je bila stvoriti filmsko djelo širine prikaza i emotivne dubine koju inače nalazimo u povijesnom romanu.

Svakako, film nikog nije ostavio ravnodušnim, stoga ni ne čudi da će upravo ovaj film otvoriti već tradicionalnu, devetu za redom, CineStarovu Oscar® Reviju. I ove godine, od 16. do 30. siječnja, posjetitelji CineStara uživat će u izbor od 18 filmova iz uvijek oštre konkurencije najboljih ostvarenja filmske umjetnosti, koji će kroz dva tjedna,  biti prikazani u multipleksima CineStar (Zagreb, Arena Imax, Novi Zagreb, Split, Zadar, Šibenik, Osijek, Varaždin, Rijeka, Dubrovnik).   Izvanredna filmska ostvarenja na velikim platnima kina s pet zvjezdica posjetitelji će imati prilike pogledati ekskluzivno prije početka distribucije. U razdoblju od dva tjedna trajanja Oscar revije pretpremijerno bit će prikazano čak deset filmova: Lincoln, Zero Dark Thiry, Odbjegli Django, Jadnici, Zvijeri južnih divljina, U Dobru i u Zlu, Master, Let, Ana Karenjina i Hitchcock.

 
Be social

Komentari