Glazba

Ziher playlista: Ovaj grad nije dovoljno velik za obojicu

playlista
Foto: Facebook.com/GoodBadUglyMovie
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovotjednim izdanjem Ziher playliste vodimo vas u prošlost i neka opasnija i divlja vremena. Sunce u zenitu tjera na znoj, šešir pomaže koliko i odmaže. Treba mi čist obzor. Ovaj grad je prašnjav, a začuđeni pogledi s prozora prate dvije siluete. Nervozni prsti čekaju znak, ovaj grad nije dovoljno velik, u ovom gradu nema mjesta za jednog od nas.

Čitate i nagađate, na dobrom ste tragu. Tema današnje Ziherove playliste su najljepše teme i najpoznatiji songovi starih spaghetti westerna, onih uz koje smo odrasli ili uz koje su neki od nas odrasli. Svaki junak imao je svoju temu, a priču često nisu samo pričale riječi i dijalozi između likova, glazba je tu imala vrlo važnu ulogu. Bilo je to vrijeme kad se Ennio Morricone posebno štovao poput boga filmske glazbe. Osim što ćemo se svi zajedno prisjetiti odlične glazbe iz najdražih vesterna, možda dobijete ideju za gledanje nekog od spomenutih filmova. Osobno preporučam film Django iz 1966. godine.

 

Kao dijete koje nije išlo u vrtić, dosta vremena provodila sam u tom famoznom dnevnom boravku bake i djeda. Osim Demis Roussosa, kojeg smo se prisjetili u jednoj od prijašnjih playlista, slušala se i jedna kazeta s najpoznatijim temama iz vesterna. Najzabavnije mi je bilo ispitivati za svaku sljedeću pjesmu iz kojeg je filma, o čemu se u tom filmu radi i kad ćemo ga gledati. Još tada sam rekla sama sebi da ću jednog dana, kada ću ponovno slušati tu kazetu, znati točno iz kojeg je filma koja tema – i to bez ičije pomoći. Sva sreća, tata je bio veliki ljubitelj vestern tematike u stripu i na filmu pa smo na VHS-u imali dosta vesterna, pretežno one s Clint Eastwoodom, ali kad god bi se nešto prikazivalo na TV-u, to smo obiteljski gledali i iščekivali. I danas ponekad nedjeljom znamo hvatati stare vesterne na nekim lijevim kanalima, čisto da ponovimo gradivo.

Neki će reći da se ovo komotno može zvati playlista Morriconeovih magija, ali ima iznimki. Bilo da se radi o filmovima poput Dobar, loš, zao, Za šaku dolara, Za dolar više, Shane (da, onaj lik iz Haustorove pjesme), Django, Bilo jednom na Divljem zapadu, Dvije mazge za sestru Saru, Sedmorica veličanstvenih ili nekom drugom od mnogih odličnih filmova, potrudila sam se u jednu playlistu sabrati sve te poznate teme i pjesme koje iz djetinjstva pamtim. Provjerite jesu li se vama najdraže teme iz vesterna pronašle na našoj ovotjednoj playlisti.

Be social

Komentari