4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Film

Ziherov ljetni filmski vodič: Kamo sve po Hrvatskoj mogu zalutati filmofilske duše?

www.facebook.com/timenenosis
Vrijeme čitanja: 6 minute

Kulturu ne treba zaboraviti ni na +30 stupnjeva, dapače – nema li bolje temperature za ugodno se smjestiti i pustiti da vas slike s ekrana zavode? Nije li ovo idealno vrijeme da nadoknadite sve zaostatke što ste ih nakupili tijekom sezone? Ili da otkrijete još pokoji film koji ćete svrstati na svoj osobni ‘top’ spisak? Osim što je ljeto vrijeme repriza, ljeto je i vrijeme premijera i ako ništa – novih gledateljskih iskustava u novim prostorima ili čak pod zvijezdama. Za sve vas koji ćete se zaputiti na jedan od krajeva (od milja zvane) Lijepe naše, ali i vas koji ste domoroci, donosimo ljetni vodič za filmska regionalna događanja počevši od onih najistočnijih do najjužnijih.

Revija filmova podunavskih zemalja, Beli Manastir (7.-12.kolovoza)

Iako još ne postoji ništa doli službenog datuma održavanja, peto izdanje Revije filmova podunavskih zemalja (najvjerojatnije) pratit će trend dosadašnjih. Riječ je o projektu koji je nastao s ciljem širenja opće filmske kulture kao popratna promidžena podružnica Vukovar film festivala – okosnicu programa sačinjavaju filmovi koji su obilježilji prošlogodišnji Vukovar film festival.  Samu Reviju organizira Fotokino klub Baranja-film na čijim stranicama možete iščekivati daljnje informacije.

Vukovar film festival, Vukovar (24.-29.kolovoza)

Najistočniji filmski festival koji nas očekuje samim koncem ljeta doživjet će svoje deveto izdanje. Trenutno još uvijek traju prijave filmaša za službenu konkurenciju festivala, a one se odnose na sve zemlje kroz koje protječe rijeka Dunav: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Srbija i Ukrajina, a uvrštene su i zemlje bliske Podunavlju – Bosna i Hercegovina te Češka. Traženi filmovi su dugometražni i kratkometražni igrani te dokumentarni filmovi, a prijave traju još samo nekoliko dana – do 15. srpnja. Kao ni za njegovu podružnu Reviju, tako ni za Festival ne postoji još službeni program, ali ga također iščekujemo uskoro na službenim stranicama.

Foto: facebook.com/vukovarfilmfestival
Foto: facebook.com/vukovarfilmfestival

Antičke filmske večeri, Vinkovci (3.-16.srpnja)

Udruga ljubitelja filma RARE (koja je ujedno i organizator DORF-a, festivala dokumentarnog rock filma) pokrenula je 2013. godine u suradnji s lokalnom zajednicom multimedijalni projekt Antičke filmske večeri. Nedavno je održano otvorenje, ali još mnoge edukativne radionice, izložbe, društvene igre i naravno, filmovi očekuju posjetitelje Večeri. Do službenog rasporeda i programa možete doći na sljedećem linku.

KotarFest, Delnice (22.-26.srpnja)

Od 2012. godine Kotar FEST! donosi jednoj od najmanje kulturno zastupljenih regija na umjetničkoj karti Hrvatske, filmsku i kazališnu razonodu. Krajem srpnja možete se predomisliti i umjesto more, otići ‘u planine jer tamo nema zime’.  U svakom slučaju ne biste požalili jer na Kotar FEST!-u uz filmske hitove koje donosi FMFS (suradnik festivala), možete pogledati i pokoju kazališnu predstavu, ali i sudjelovati na radionicama te opustiti se u večernje sate na kakvom koncertu. Detaljniji program možete pogledati na linku.

Foto: facebook.com/kotarfest
Foto: facebook.com/kotarfest

Pula film festival, Pula (18.-25.srpnja)

Središte ljetnih filmskih događanja u Hrvatskoj neporecivo je Pula. Na njenom 62.izdanju kao i svake godine možete očekivati regionalne odnosno domaće premijere na najčarobnijoj filmskoj lokaciji – Areni zakriljenom od zvijezdanoga neba. Posebnu pažnju na ovom izdanju nepobitno plijeni prva hrvatska projekcija Matanićevog, u svijetu proslavljenog, Zvizdana, ali i već etablirani hit godine sestara Juke Ti mene nosiš. Naravno da je to samo zrno u moru pijeska od onog što možete očekivati ove godine na Puli pa svakako svratite na službene stranice i škicnite što vas očekuje i od međunarodnog, kratkometražnog i popratnog programa.

Motovun film festival, Motovun (25.-29.srpnja)

Omiljena kamperska lokacija i uvijek iščekivani, neslužbeni produžetak Pule Film Festivala i ove godine (u svom 18.izdanju) donosi bogat program. Za sve one koji neće zaostati s vinom u svom šatoru, moguće će biti pogledati neke od ponajboljih filmova recentne europske kinematografije (a među kojima će se ponovno naći i Zvizdan), no kako bi se reklo u teleprodaji – to nije sve. Ali čemu duljiti kad sve detalje možete otkriti na službenim stranicama, jedino što preostaje je zaključiti da je Istra nesvrgnuti kralj ljetne filmske sezone gdje svaki filmofil treba pohrliti.

Foto: facebook.com/pulafilmfestival
Foto: facebook.com/pulafilmfestival

Solo Positivo film festival – međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma, Opatija (1-6.kolovoza)

Ponešto drugačiji ili bolje rečeno, specijaliziraniji festival očekuje nas u svom 6.izdanju na novoj lokaciji. Naime, Solo Positivo preselio se iz Starigrada Paklenice u Opatiju i samim time zadobio i novo ime koje polazi od njegove, pogađate, dobre vibre. Osvježeni i bogatiji Solo Positivo donosi savršeni spoj glazbe i filma i to u produkciji iz cijeloga svijeta. Vrijedi škicnuti – klik.

Liburnia film festival, Ičići, Opatija (25.-29.kolovoza)

U dokumentarnom ključu nastavljamo dalje i selimo se u susjedstvo Solo Positiva. Drugi kraj kolovoza u Primorju obilježit će najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma i jedini koji je isključivo posvećen domaćoj dokumentarnoj produkciji. Organizatori su udruga Delta iz Rijekte te Restart iz Zagreba u partnerstvu s Filmaktivom i Festivalom Opatija. Ovogodišnje će se izdanje kao i sva dosad sastojati od ponajboljih recentnih ostvarenja koja ulaze u službenu konkurenciju i popratnog stranog programa, a svi zainteresirani službeni će program moći pronaći na stranici festivala.

Foto:facebook.com/liburniafilmfestival
Foto: facebook.com/liburniafilmfestival

Supertoon – međunarodni festival animacije, Šibenik (26.-31.srpnja)

S igranog na dokumentarni, s dokumentarnog na animirani. Natjecateljski program Supertoona sastoji se od filmova kratkog metra (do 30 minuta) koji se svrstavaju u namjenske kategorije – za djecu, glazbeni videi, reklamni filmovi te animirane filmske špice. Osim natjecateljskog programa tu su i panoramske i retrospektivne projekcije. Za ljubitelje animacije, nakon Zagreba čini se da je Šibenik pravo mjesto ovo ljeto. Više o festivalu saznajte na linku.

Kino Mediteran

Za stanovnike omanjih i najmanjih mjesta Dalmacije i sve one koji se ondje ovo ljeto nađu, pobrinut će se putujuće kino Mediteran. Najnovije filmove kino Mediteran donosi u mjesta u kojima se kino dvorane već odavno zatvorene. Projekt traje kroz cijelu godinu na Lastovu, Hvaru, Komiži i Bolu, a kroz ostala mjesta putuje u vrućim, ljetnim mjesecima. Projekcije se na određenim lokacijama održavaju svakog tjedna, a ponegdje je riječ o trodnevnim gostovanjima. Organizator je Festival mediteranskog filma Split zajedno s lokalnim zajednicama. Popis mjesta, program te datum kad će kino Mediteran pristići i u vaše susjedstvo, pronađite na linku.

Foto:facebook.com/supertoon
Foto:facebook.com/supertoon

Supetar Super film festival, Supetar, Brač (14.-18.srpnja)

Sedmo izdanje Supetar Super festivala bogatstvom programa nadmašuje svoje prethodnike. Održat će se čak na tri lokacije – Ljetno kino, Kino Ratac i Ljetna pozornica, a u pet festivalskih programa okupit će oko 40 filmova što je čak duplo više nego prošlih godina. Festival tradicionalno otvara nulti dan s dobitnikom Oscara za najbolji dokumentarni film što je ove godine Citizenfour. Glavni program donosi čak 8 hrvatskih premijera među kojima su domaće i međunarodne produkcije, a novina festivala su i dodatni popratni programi kao što su – retrospektiva autora, glazbeni i animirani dokumentarci. Kao i svake godine posebnu festivalsku selekciju odabrao je kultni Đelo Hadžiselimović koji je u nju uvrstio neke od filmova koji se bavi aktulanim hrvatskim temama poput Utopije. Uz filmove, tu su i radionice dokumentarnog filma, a sve detalje možete pratiti i na stranicama Zihera koji je pokrovitelj festivala.

Postira Seaside film festival, Postira, Brač (29.srpnja – 2.kolovoza)

Na Braču neće nedostajati kvalitetnih filmskih iskustava. Uz dokumentarce koji vas očekuju u Supetru, u Postiri ćete moći pogledati međunarodne kratkometražne igrane filmove među kojima su, naravno, i hrvatski (a za koje je posebno odvojena jedna noć festivala). Riječ je o petom izdanju festivala o kojem sve možete pronaći na službenim stranicama i očarati se predivnom lokacijom na kojoj ovo ljeto možete zateći pokoji kratkiš.

Foto: facebook.com/supetar super film festival
Foto: facebook.com/supetar super film festival

Brač film festival, Supetar, Brač (6.-8.kolovoza)

Nakon što prestane biti Super, ostat će samo Brač i to onaj koji poziva upravo mlade ljude i studente da se upute na ovaj otok i uživaju u internacionalnom filmskom festivalu. Najavljene su projekcije za djecu, radionice i predavanja, tribine i noćne projekcije te zabavni program uz probranu selekciju filmova iz cijele Europe uključujući i posebno istaknuti program kratkih filmova. Iako još uvijek ne postoji službeni program, on se iščekuje svakog časa i bit će ga moguće pronaći, gdje drugdje, nego na stranici festivala.

Opuzen film festival, Opuzen (17.-22.kolovoza)

Ni dolinu Neretve neće izbjeći filmska događanja, u Opuzenu će posjetitelji moći pogledati igrane i dokumentarne dugometražne filmove kao i animirane, a iščekuje ih i program kratkometražnih filmova. I više nego potpuno festivalsko iskustvo koje se održava u čak više od deset programa. Uz to, postoji i edukativni dio festivala tzv. OFF škola koja je namijenjena djeci i mladima dubrovačko-neretvanske županije. Organizator festivala je Udruga aKULTURacija čiji rad na ovogodišnjem izdanju možete zasada pratiti preko Facebooka.

Na zamaku ljeta očekuju nas još i Splitski filmski festival koji će se održati od 12. do 19.rujna kao i jubilarno 10.izdanje Trash film festivala koji je lociran na drugome polu Hrvatske – u Varaždinu. O tome više u budućnosti kada vrućine splasnu i krenemo u neke nove filmske pustolovine jer film je nešto što nikada ne staje (pa čak ni kada je vani +30 stupnjeva).

Be social

Komentari