Glazba

Ziherung S04E01: Ukinute su mjere i glazbena industrija konačno diše

Vrijeme čitanja: 3 minute

Nova godina – novi ja. Naravno da ne – koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini. Cijelom fitness Communityju koji je u cutu pred ljeto, ne preporučujem novi album Late Night Cardigana – „Life Is Bleak and It’s My Cheat Day”.

King Gizz na albumu s obradama stvari s „Butterfly 3000” ima nekoliko interesantnih, neki bi rekli dosadnih, techno traka. Soichi Terada dolazi na Velvet. Wiegedood je bio u Grazu 25. travnja. FKA Twigs, s obzirom na prethodni album, izbacuje nešto dosta, hm, čudno? Evo ne znam, aha… UKINUTE SU MJERE I GLAZBENA INDUSTRIJA ĆE KONAČNO MALO PRODISATI.

Anna von Hausswolff – „Live at Montreux Jazz Festival”

Fantastičan live album izvođačice koju ste imali priliku gledati prije Swansa u Tvornici. Nisam baš od recenziranja live albuma, no ovaj svijetli izuzetnim sjajem zlata.

Wiegedood – „There’s Always Blood at the End of the Road”

Od izbacivanja debi albuma, bend je zavidnim tempom skupio pozamašan broj sljedbenika. Ta brojka se jednim dijelom temelji na prošlom radu izvođača, ali i na pomno filtriranoj verziji klišejiziranog black metala u koju su upucani neki post elementi. Ovo je možda najbolje izdanje benda od debi albuma, čija dva nastavka ostavljaju feel da se radi o nekakvoj tematskoj cjelini. “There’s Always Blood at the End of the Road” donosi nešto malo unikatnije i agresivnije rifove bržeg tempa.

The Weeknd – „Dawn FM”

Konceptualni album nije toliko jak kao prethodnik, ali predstavlja uron dublje u 80’s synth-pop, što je zapravo logična žanrovska progresija. Možda vas ne dobije na prvu, dobre stvari nalaze se sloj ispod površnog slušanja.

VoidCeremony – „At the Periphery of Human Realms” EP

Odličan atmosferični death metal mini-album u stilu Blood Incantationa. Njihov full length album iz 2020. se već pojavio u Ziherungu.

Cloakroom – „Dissolution Wave”

Bend koji sebe žanrovski opisuje kao “stoner emo” zapravo je kombinacija post-hardcorea i shoegazea na stonerskim aranžmanima te ga se može staviti u prostor bendova Whirr, Hum ili Nothing. Doyle Martin, gitarist i vokal benda, svira i u Nothingu od 2019. Solidan album.

Wilderun – „Epigone”

Zvuči jako bolesno spojiti symphonic, progressive i folk metal te nakon toga obraditi Radiohead. Bend koji s već par albuma izlazi na godišnjim metal listama.

fawn – „Foxtails”

Jako dramatičan eksperimentalni screamo album čiji su zanimljivi aranžmani zapakirani u nekakav folky zvuk koji je dobiven na način da je prostor druge gitare oslobođen violini. Odličan album.

Shapeshifter – „Dark Ritual”

Kratak album japanskog benda koji miješa powerviolence, noise i hardcore s osjetnom količinom metal utjecaja. Podsjeća na nešto što je Full of Hell želio biti davnih dana.Ostalo na playlisti:

Night Hag – „Phantasmal Scourge”
Grivo – „Omit”
Late Night Cardigan – „Life Is Bleak and It’s My Cheat Day”
Bug Heaven – „We Love to Live in Hell”
Celeste – „Assassine(s)”
Earthless – „Night Parade of One Hundred Demons”
Earl Sweatshirt – „Sick!”
Burial – „ANTIDAWN” EP
King Gizzard and The Lizard Wizard – „Butterfly 3001”
FKA Twigs – „Caprisongs”
Bonobo – „Fragments”
Immanuel Wilkins – „The 7th Hand”
Festung – „Der Turm”
Fit For An Autopsy – „Oh What the Future Holds”
Tanya Tagaq – „Tongues”
Biosphere – „Shortwave Memories”
Yard Act – „The Overload”
AURORA – „The Gods We Can Touch”
Amber Mark – „Three Dimensions Deep”
Pan Daijing – „Tissues”
Silvana Estrada – „Marchita”
Boris – „W”
Deathcult – „Of Soil Unearthed”
Tension – „Decay”
Soichi Terada – „Asakusa Light”
Hikaru Utada – „Bad Mode”

Nema na Spotifyju:
Krallice – „Crystalline Exhaustion”
Kontact – „First Contact”
DEVIANTS – „Legion” EP


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari