Film

ZLATNI GLOBUSI 2020: Nekoliko iznenađenja, ali ništa šokantno

Foto: facebook.com/GoldenGlobes
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nova sezona velikih filmskih nagrada otvorena je 5. siječnja podjelom Zlatnih globusa.

Na veselje mnogih, večer je vodio sada već veteran ovog glamuroznog događaja, nimalo glamurozni, ali legendarni Ricky Gervais, koji je kolotečinu upotpunjavao svojim britkim komentarima, uglavnom ciljajući klišeje ovakvih događaja te neke od vlastitih favorita među gafovima poznatih iz protekle godine.

Nekoliko iznenađenja u filmu

Osim Gervaisa, najveći pobjednik večeri bio je film Quentina Tarantina Once Upon a Time in Hollywood, koji je odnio tri nagrade, onu za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najboljeg sporednog glumca za Brada Pitta i najbolji scenarij. Film 1917 Sama Mendesa odnio je dvije velike nagrade, onu za najbolji film u kategoriji drame i onu za najboljeg redatelja, što je možda i iznenađenje, s obzirom na to da su se u tim kategorijama našli razvikani Joker, Once Upon a Time, The Irishman Marriage Story. Joker je odnio nagradu za najboljeg glumca u kategoriji drame, odnosno Joaquina Phoenixa te za najbolji soundtrack iz pera islandske glazbenice Hildur Guðnadóttir.

Kao veliko iznenađenje, i publici i nominiranima, bila je pobjeda filma Missing Link produkcijske kuće LAIKA u kategoriji animiranog filma, pobijedivši tako neumoljive divove Disney i Pixar. Awkwafina je također pobijedila velike glumačke legende poput Emme Thompson Clate Blanchett za najbolju glumicu (u kategoriji mjuzikla ili komedije).

Zlatni globusi su tako gotovo u potpunosti zanemarili naslove sa streaming servisa kojima se predviđala sjajna budućnost, no nagrade su tek krenule.

Bez previše iznenađenja u televiziji

U televiziji nagradu za najbolju dramsku seriju odnijela je serija Succession, baš kao i nagradu za najboljeg glumca, koja je otišla njenom Brianu Coxu. Nagradu za najbolju glumicu u dramskoj seriji odnijela je Olivia Coleman, za svoju drugu zapaženu kraljevsku ulogu u The Crown. 

Najbolja serija u kategoriji mjuzikla ili komedije očekivano je bila Fleabag, baš kao i pobjeda njene glavne glumice Phoebe Waller-Bridge. Dvije pobjede odnijela je i serija Chernobyl, za najbolju miniseriju i za najboljeg sporednog glumca u miniseriji. Jedino iznenađenje u televizijskom dijelu nagrade bila je pobjeda komičara Ramyja Youssefa za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji u seriji Ramy.

Be social

Komentari