Intervju

Zoran Čalić: “Kliknuli smo i to je to”

Foto: facebook.com/zorancalic.band
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zoran Čalić svoju je solo glazbenu karijeru započeo prošle godine projektom Samosvjetlo. U međuvremenu je taj isti projekt pao u zaborav, a Zoran se vratio s novim bendom i snimljenim albumom. Karijeru je izgradio u Majkama, a kako bismo ga bolje upoznali, postavili smo mu nekoliko pitanja.

Samostalnu karijeru započeli ste bendom Samosvjetlo, no to je brzo palo u zaborav (barem se tako čini), a sada se vraćate pod nazivom Zoran Čalić Band. Što se tu zapravo sve odigralo u godinu dana?

Odigralo se svašta, dobio sam još poneko iskustvo s drugim glazbenicima, ali isto tako okusio sam da moraš bit 200% predan tomu što radiš. Danas u 2016. godini muzičari imaju po 4-5 bendova, toga prije nije bilo… ali tako je, kako je, muzičari moraju nekako preživjeti. U slučaju Samosvjetla ideja je bila dobra, probali smo, ali se nismo potrefili kao ekipa .

Kako ste okupili trenutni bend, radi se o glazbenicima iz brojnih drugih bendova, s kojom idejom ste im prišli?

Došao sam prvo do Ive Rimca i rekao mu – ajde svirat sa mnom, trebam moćan i nadrkan bend, on je prihvatio i rekao da nema ništa protiv toga da se taj band zove ZČband! Nakon toga upecali smo Kržiča (Jerneja) na basu, on me oduševio svojim dionicama, ali isto tako, kasnije se pokazalo, koliko zna raditi u studiju i zapravo je on uvelike zaslužan za konačan zvuk na albumu jer smo ga postavili za producenta! Na kraju je došao i Andraž Mazi, možda i najbolji instrumentalist u bandu! Čovjek svira sve instrumente koje imaju žicu. Nevjerojatan talent! Njega sam upoznao još davnih dana na nekim blues sessionovima gdje me očarao svojom svirkom i svojom jednostavnom pojavom i vedrinom duha.

Kako funkcionirate kao bend, da li je to isključivo rad Zorana Čalića i njegovih suradnika (nešto što bi se lako dalo zaključiti po samom nazivu benda) ili je ipak nešto više od toga?

Pa ako ćete tako zaključiti, neka vam bude, ali upravo sam opisao sav taj proces koji je trajao i više od 5 godina… sve sam te dečke , koji sada sviraju sa mnom promatrao na bini, na svirkama, i znam ih godinama… Kliknuli smo i to je to, ponekad su najbolje stvari zapravo vrlo jednostavne, ili jesi ili nisi.

Koliko ste zadovoljni time kako album na kraju zvuči i izgleda?

Zadovoljan sam albumom, naravno. To je naš rad u godini dana, uobličen i snimljen na traku. Izgled/ omot albuma mi je također bio bitan, i tu sam se potrudio i našao pravog čovjeka koji je skužio o čemu se tu radi i napravio odličnu stvar. Želim se baviti svim segmentima svoje glazbe, i svime što dolazi uz to, ne želim prepuštati nekom drugom jer sve ostavlja dojam i prati glazbu koja je , na kraju krajeva, najvažnija stvar.

Budući da iza sebe ipak imate samo jedan album, a zagrebačka publika je uvijek gladna, pretpostavljam da ćete popuniti setlistu još pokojom pjesmom izvan albuma?

Da naravno, za sada sviramo ponešto domaćih obrada, jer imamo jedan album. Već sam počeo radit na novim pjesmama jer želim imati popunjen nastup svojim stvarima, no tu i tamo zapaše i pokoja obrada, ali tek u svojstvu da malo iskočimo iz svojih ustaljenih tračnica, pogotovo ako ih bend tako živo odsvira i obradi na neki drugačiji način, novi način, zašto ne?

Više-manje sve rock „veterane“ pitam istu stvar pa tako ni ovaj put neću učiniti iznimku jer volim (a vjerujem da i publiku zanima) što u principu naši glazbenici danas slušaju? Što vam je bilo izuzetno zanimljivo unatrag godinu dana, neovisno o tome bilo strano ili domaće?

Volim staru mjuzu, ali naravno ima puno dobrih novih stvari, kao npr : Doyle Bramhall II, Gary Clark Jr, Neal Casal , Band Of Skulls, Telegram, a volim i tu novu psihodeliju kao što sviraju Tame Impala ili grupa Toy!

Vizualni identitet benda (barem onaj dostupan na facebooku) uzeo je popriličnu inspiraciju u psihodeliji. Je li vam to uopće bitno? Koliko se time bavite?

Sve je bitno, bavim se time koliko mi vrijeme dopušta, ipak je glazba na prvom mjestu. Imao sam sreću pa sam otkrio par talentiranih ljudi koji rade video spotove ili npr fotkaju, tu su i dizajneri koji kuže naš smjer i sve to onda zapakiramo u cjelinu. Izdvojio bih Niku Potočnjaka kao glazbenika ali i opakog dizajnera, Mateja Grginiča kao redatelja video spotova i Marka Alpnera fotografa, koji uvijek dođe na svirku i napravi barem desetak odličnih fotki…sve je to sinergija ljudi, ja sam možda malo više u prvom planu, ali ništa ne bih mogao bez „little help from my friends

Koji su daljnji planovi za bend, hoćemo li vas gledati na festivalima ili pak u nešto ugodnijem morskom ambijentu ovog ljeta?

Nadam se u obije varijante, imamo dogovoren nastup na Mostar blues festu polovinom srpnja, pa mislim da ćemo se na povratku iz Mostara zaustaviti u nekim od gradova na obali, kao Šibenik ili Zadar ili Dubrovnik, vidjet ćemo još, u tijeku su dogovori za nastupe. Sve dogovorene stvari objavljujemo na našoj facebook stranici, a radimo i svoj web stranici, tako da ćete uskoro saznati sve!

Be social

Komentari