Knjige

Žrtva talibana odlučila je ispričati svoju priču – “Želim da svako dijete ima pravo na školovanje”

Foto: facebook.com/malalayousafzaiofficial
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/malalayousafzaiofficial
Foto: facebook.com/malalayousafzaiofficial

Problem nepismenosti već dugo je jedan od najvećih problema 21.st. Posebno je velik problem (ne)pismenosti žena, pogotovo u muslimanskim zemljama pod režimom talibana koji zatvaraju škole i propisuju brojna pravila koja sputavaju žene u svim dijelovima života. Gorčinu i strahotu takvog života koju proizvodi ljudska primitivnost i okrutnost iskusila je Malala Yousafzai već kao mala djevojčica. S jedanaest godina ova iznimna djevojka započela je borbu za svoja prava, ali i za prava svih onih nevinih djevojčica kojima je jednog dana iz čistog mira zabranjen odlazak u školu. Nedavno je sklopila s britanskom izdavačkom kućom Little, Brown ugovor od 3 milijuna dolara pa će u jesen izaći njezini memoari I am Malala.
Nema objašnjenja koje bi zdrav razum mogao ponuditi, a koje bi moglo opravdati takve zabrane i zločin nad generacijama djece. Djeca su nevina, ona ne bi trebala imati veze s ratom, politikom i naftnim zalihama. Trebala bi ići u školu, igrati se u dvorištu i zaljubljivati se. Religija nije sredstvo izrabljivanja i maltretiranja, ona je nešto što pruža utjehu i nadu, ne oduzima je.

Prije skoro četiri godine Malala je počela pisati blog za BBC u kojem je anonimno opisivala svoj život pod vlašću talibana. Dječje iskrena, ali sa zrelošću koje samo rano pretrpljene strahote mogu omogućiti, ona je ispričala svoju priču koja je također priča stotina tisuća žena Pakistana, Irana, Afganistana…Vlasti talibana to se nije svidjelo, a kad je uskoro Malala i javno istupila u ime svojih uvjerenja stigle su i prve prijetnje – njezinom ocu, učitelju u školi za djevojčice i aktivistu za prava žena te i samoj Malali. Rat se nastavljao u Pakistanu, a nastavljala se i njihova borba – Malala nije htjela odustati od svoje vizije jer vjeruje da je to njezin zadatak u ovom životu, da je njoj dana prilika i glas da se izbori za prava žena u Pakistanu i šire.
Ubrzo je Malala postala simbol borbe za jednakost i prava žena te prava na školovanje, ali također i simbol za hrabrost i požrtvovnost ljudima diljem svijeta. Zatim je uslijedila strahota – 9.listopada 2012. na putu iz škole Malalin autobus presreli su talibanski vojnici i pucali djevojci direktno u glavu pred školskim prijateljima. Ona je čudom preživjela, ali poruka talibana bila je jasna – prestani ili ćemo se sljedeći put pobrinuti da ne preživiš. Pet mjeseci nakon napada i brojnih operacija Malala se još oporavlja u bolnici u Velikoj Britaniji. Napad na nju podigao je na noge čitav Pakistan, ali i cijeli svijet. Ona je i dalje ustrajna u svojoj borbi –  „Alah je htio da preživim, a to je znak“ kaže. Planira povratak u Pakistan iako su talibanske vlasti bile izravne u svojem priopćenju nakon napada – putem televizije su poručili da Malala i njezin otac moraju biti smaknuti zbog nemorala i da će opet pokušati atentat čim im se ukaže prilika.
Kada su Malalu upitali o njezinim memoarima koji će uskoro biti objavljeni ona je u svojem stilu izjavila da svojom knjigom želi: “dotaknuti ljude diljem svijeta, kako bi shvatili kako je nekoj djeci teško školovati se. Želim ispričati svoju priču, ali to će također biti priča 61 milijuna djece koja se ne mogu školovati. Želim da moja knjiga bude dio kampanje koja će osigurati svoj djeci njihovo osnovno pravo – pravo na školovanje”.

Be social

Komentari