Film

10. DORF festival: Daft Punk premijera na Cresu

Foto: www.facebook.com/FestivalDORF
Vrijeme čitanja: 2 minute

Deseti Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016 održati će se tijekom ljeta na više lokacija – u Cresu, Puli, Ozlju i u Vinkovcima. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz  bogat popratni program.

Na jubilarnom festivalskom izdanju biti će prikazano 18 filmova, uz gostovanja na prijateljskim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji. Početak je u Ljetnom kinu na Cresu, gdje će od 7-9.srpnja biti osim projekcija organiziran i popratni program. Nakon toga u Puli će ekskluzivno biti prikazana 4 filma u okviru Filmsplash programa „R znači reggae“ Seasplash festivala 21.-24. srpnja. u tvrđavi Fort Punta Christo, gdje će DORF nagradu za životno djelo primiti kultni britanski autor Don Letts. U Ozlju će se program krajem kolovoza odvijati 12.-13.kolovoza na Gradskom kupalištu Ozalj. Na samom kraju, u Vinkovcima je 26.-27.kolovoza organiziran završni program u crkvi Meraja i drugim lokacijama.

Ljetno DORF izdanje otvoriti će 7. srpnja ekskluzivna regionalna premijera filma Oslobođeni Daft Punk (Daft Punk Unchained), autora Hervea Martina Delpierrea (Francuska). Radi se o prvom dokumentarnom filmu koji prati tajanstveni duo, pop-kulturni fenomen Daft Punk. Autor prati genijalni dvojac od samih početaka, kroz impresivan razvoj glazbene i poslovne karijere. Sniman 2 godine, film nas vodi u samo srce svijeta neobičnog dvojca, brižljivo skrivenog od javnosti u potrazi za neovisnošću i slobodom. Uz brojne glazbenike i zvijezde(Kanye West, Pharrell Williams, Skrillex, Nile Rodgers…) film obiluje i odličnom glazbom te zanimljivim arhivskim materijalima.

U okviru OFF DORF programa, u 3 dana posjetitelji će nakon projekcija moći vidjeti nastupe NT Wave, DJ Smeđeg Šećera i DJ Vuka. Organizirana je promocija zanimljive Enciklopedije o domaćim duo bandovima autora Dragana Vukovića, novinara i promotera. Također, za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći vidjeti izložbu naslovnica fanzina iz cijelog svijeta.

U okviru projekta EDIT-Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirana je izložbe stripova i ilustracija Krešimira Zimonića i Dubravka Matakovića, za učenike osnovnih škola.

Oslobođeni Daft Punk

Oslobođeni Daft Punk je prvi dokumentarni film o pop kulturnom fenomenu, dvojcu koji je obilježio suvremenu glazbu, prodao 12 miliona albuma diljem svijeta i osvojio 7 Grammy nagrada. Kroz uspješnu karijeru Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo odbijali su kompromis i nametnute kodove show businessa. Uspješno su zadržali kontrolu nad svakim detaljem kreativnog procesa. U doba globalizacije i društvenih mreža, rijetko se pojavljuju u medijima i ne pokazuju lice.

Ovaj film istražuje njihovu revoluciju, otkriva ih kao dosljedne i inteligentne kreativce – od prvog nastupa u školi u Parizu pa do trijumfa u Los Angelesu na dodjeli 5 Grammy nagrada, za album Random Access Memories 2014.godine. Između fikcije i stvarnosti, budućnosti i prošlosti, čarolije i tajne, Roboti su stvorili jedinstven svijet. Film kombinira rijetke arhivske snimke sa ekskluzivnim razgovorima najbližih suradnika o svim fazama karijere (Pharell Williams, Giorgio Moroder, Nile Rodgers, Michel Gondry…)

DORF za 10.rođendan poklanja ekskluzivnu projekciju u Ljetnom kinu Cres 7.7. od 21:30 sati.

REGIONALNA SELEKCIJA DORF 2016

NE PADAM NA KOLJENO (Ne grem na koleno)/You won’t bring me to my knees

T: 51′

R:Dušan Moravec i Miha Šalehar, Slovenija

P: TV Slovenija (2015)

LIMUNOVO DRVO/The Lemon Tree

T: 70′

R:Branko Radaković, Srbija

P: Branko Radaković (2015)

SLAGALICA (SLOZUVALKA)/The Puzzle

T: 37′

R:Aleksandar Koviloski, Makedonija

P: Urban Institute (2015)

PRIČA O GRUPI EVA BRAUN/The Story Of The Band Eva Braun

T: 79′

R:Robert Bukarica, Srbija

P: StudAVP-Tempus project/Academy of Arts in Novi Sad (2016)

 

SAV TAJ JAZZ/All That Jazz

T: 35′

R:Robert Lisjak, Hrvatska

P:Centar za kulturu Čakovec (2015)

 

SENAD SIJARIĆ: ABC SHOCK

T: 30′

R:Senad Sijarić, Hrvatska

P: Pulska filmska tvornica (2015)

Be social

Komentari