Glazba

Kraj nakon 28 godina: Daft Punk službeno objavio prestanak rada

daft punk
Foto: Daft Punk
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon 28 godina djelovanja najpoznatiji francuski elektronski robotski duo Daft Punk objavio je na društvenim mrežama kako službeno završavaju s radom. Guy-Manuel de Homem-Christo i Thomas Bangalter objavili su osmominutni oproštajni video pod nazivom Epilogue koji je zapravo isječak iz njihovog filma „Electroma”. Pri kraju videa jedan se robot raznese prilikom čega u pozadini piše 1993-2021 kao simboličan kraj njihove ere.

Bangalter i Homem-Christo upoznali su se 1987.u srednjoj školi kada su osnovali indie rock bend Darlin’. Ubrzo su izgubili interes za taj žanr, počeli su eksperimentirati s elektronskom glazbom i tako se rodio Daft Punk, ime preuzeto od negativne recenzije njihovog prvobitnog benda koji je okarakteriziran kao daft punky trash. Prvi singl The New Wave objavili su 1994., a tri godine kasnije prvi studijski album „Homework” na kojem se nalazi Around The World s kojim su ušli na Billboard 200 ljestvicu.

Do drugog albuma „Discovery” iz 2001. utjelovili su svoje poznate robotske kostime i svoj prepoznatljiv retro-futuristički zvuk prepun robotskih vocoder efekata. Singlovi One More Time, Harder, Better, Faster, Stronger i Face To Face postali su djelom must-have playliste svakog plesnog podija diljem svijeta.

daft punk
Foto: Daft Punk

Nakon trećeg studijskog albuma „Human After All” (2007.), održali su prvu turneju nakon 10 godina na kojoj su snimili live verziju istog albuma „Alive 2007” koji je osvojio nagradu Grammy za najbolji elektronski/dance album.

Svoj najpoznatiji i ujedno posljednji album „Random Access Memories” objavljuju 2013. godine, a album obiluje retro-disco zvukom, vintage vocoderima i mnogim gostujućim suradnjama. Nile Rodgers, Giorgio Moroder, Paul Williams, Julian Casablancas i Pharrell Williams najpoznatija su lica koja su gostovala na albumu. Get Lucky s Pharrellom Wiliamsom bio je singl broj 1 u 30 država i ostao je i dan danas najprodavaniji digitalni singl svih vremena. Album je osvojio Grammy nagradu za najbolji album 2014.

Svoju posljednju suradnju imali su 2016. godine kada su s The Weeknd objavili dva singla: Starboy i I Feel It Coming. Godinu kasnije imali su svoj zadnji nastup s The Weeknd prilikom dodjele Grammy nagrada.

Pamtimo i izlet u filmske vode 2010. godine kada su skladali soundtrack za Disneyjev „Tron: Legacy”.

Be social

Komentari