Film

TOP 10: Zanimljivosti o spektaklu Dina 2

Dune film illustration depicting man and woman dressed in fluttering war uniform, raised hadn and sword towards the sky, in a beige looking desert.
Dina 2 - ožujak 2024. (ilustracija: Igor Yuri Jurilj)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Uzbudljivi pijesak Arrakisa ponovno podrhtava pod nogama dok se bliži drugi čin ove epske sage! „Dina 2” ne samo da donosi nastavak već i otkriva nove dimenzije svijeta „Dine” – veze će se dublje tkati, intrige postaju zastrašujuće, a priča raste u epicentru nezaboravnih sukoba.

Denis Villeneuve, majstor vizualnog spektakla, vraća se s još grandioznijim scenama, šireći poznati svijet s novim planetima i dinamičnim odnosima među likovima. Očekujte više akcije, više misterija i još više epskih trenutaka jer „Dina 2” obećava biti kraljevski povratak u fantastični svijet Franka Herberta! Izvukli smo 10 stvari koje moraš znati o nastavku SF spektakla.

1. Jahanje Pješčanih crva

Pripremite se da će u nastavku filma biti ne samo jedan, već čak tri ogromna pješčana crva, kao da smo u Bubimiru, a ne Dini, a Timothee Chalamet će jahati jednog od njih. Vjerojatno ima super cipele na Arrakisu jer ako mu fini pijesak upadne u cipele, ostat će bez vode.

2. Premijera sa zakašnjenjem

Nakon što je premijera bila odgođena zbog štrajka SAG-AFTRA, „Dina: 2” sada je potvrđen za izlazak 1. ožujka 2024., a još čekamo potvrdu hrvatskih kinodvorana.

3. Više prostora likovima

Trailer najavljuje više vremena za Chani (Zendaya) i daje prve poglede na Princezu Irulan (Florence Pugh), koja je nevidljiva sila prvog romana, a svako poglavlje otvara poetičnim dnevničkim zapisima.

4. Klifhengeri

Nastavak ima za cilj zaokružiti priču započetu u prvom filmu, oslanjajući se na narativ Franka Herberta koji će ipak završiti cliffhangerom jer je ovo kraj tek prvog romana. Od njih trinaest. Šest Herbertovih.

5. Zvjezdana postava

S impresivnom postavom koja uključuje Chalameta, Zendayu, Rebeccu Ferguson i Javiera Bardema, „Dina 2” obećava izvanredne izvedbe i priču vođenu likovima Florence Pugh, nominiranu za Oscara za film „Midsommar”, koja se pridružuje se glumačkoj postavi kao Princeza Irulan Corrino, članica reda Bene Gesserit koja će imati važnu ulogu u odnosu s Paulom.

Drugo novo lice je Austin Butler, također nominiran za Oscara za ulogu u filmu „Elvis”, a tumači lik Feyd-Rauthe Harkonnena, okrutnog i lukavog nećaka Barona Harkonnena. Naposljetku, legendarni Christopher Walken utjelovit će Cara Padisaha.

6. Vizija Villeneuvea

Redatelj Denis Villeneuve naglašava tonalnu promjenu od kontemplativnog prema akcijskom, obećavajući tjeskobne zaplete, nove lokacije i potpuno iskustvo IMAX-a za gledatelje.

7. Proširena priča

Film će zaroniti u drugu polovicu Herbertovog romana, fokusirajući se na Paulovu pustolovinu među Fremenima, romansu s Chani te eskalaciju njegovog vodstva i sukoba, ne samo s neprijateljima, nego i svim svojim slojevitim demonima i personama.

8. Muzički genij Hans Zimmer

Skladatelj Hans Zimmer, poznat po svojem prepoznatljivom zvuku u prvom dijelu, nastavit će svoju glazbenu magiju, oblikujući imerzivno iskustvo drugog dijela jedinstvenom glazbenom obradom.

9. Novi planeti u svijetu Dine

Film će proširiti Dine svemir prikazivanjem novih planeta.

10. Pojavljivanje Alie Atreides

Pojava Alie Atreides, mlađe sestre Paula, kći vojvode Leta Atreidesa i Bene Gesseritove Lady Jessice, rođena je na Arrakisu osam mjeseci nakon očeve smrti. Posjeduje zrelu svijest Bene Gesserit Vrhovne Majke od rođenja, no kontroverzna je i tragična ličnost jer je njeno rođenje smatrano “bogohulnim”.

Prema knjizi, Alia će postati moćan saveznik svom bratu Paulu, ali i regent za njegovu djecu. Kasnije će se udajti za Duncana Idahoa i postati će opsjednuta likom svog pokojnog djeda, Barona Vladimira Harkonnena. Ova kontroverzna i kompleksna figura opisuje se kao kombinacija “djevice vještice” i simbola straha i poštovanja. Alia se pojavljuje u nekoliko knjiga Dine, od kojih je najvažnija originalna „Dina” iz 1965. godine, na kojoj se temelje prva dva filma.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari