novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Izvještaj: My Baby i voodoo magija u Tvornici kulture

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sinoć su Malim pogonom Tvornice kulture vladala tri stilski sasvim različita benda, Driving Mrs. Satan sa svojim indie pop obradama metal klasika, domaći Jam Ritual modernim garage rockom te My Baby sa samoprozvanim voodoo boogiejem. Na žalost, budući da je Ziherov tulum potrajao do jutarnjih sati, jednostavno nismo mogli skupiti snage te smo propustili ionako neplanirani koncert Driving Mrs. Satan.

U trenutku kada počinje priča s Jam Ritualom, Mali pogon je bio i više no pristojno popunjen i zagrijan laganim indiejem prethodnog benda, no eventualnu “atmosfericu” nastalu njihovim nastupom momci iz Jam Rituala su podigli na sasvim drugu razinu te već nakon svega nekoliko odsviranih taktova pomalo pokrenuli okupljenu publiku. Žanrovski Jam Ritual pripada u garage rock modernije vrste, onaj populariziran Black Keysima, no za razliku od navedenih momci se za sada još uvijek čvrsto drže garage rocka s povremenim primjesama srodnih mu žanrova poput bluesa i grunge, no ne u onoj cheesy post-grunge maniri koja je iz nekog sasvim nepoznatog razloga još uvijek relativno prisutna na lokalnoj, ali i svjetskoj sceni. Svaki od navedenih žanrova dečki su vješto ukomponirali te stvorili vrlo pitku, zabavnu ali i momentalno poprilično žestoku svirku prilikom koje nisu nimalo gubili na virtuoznosti same instrumentalne, ali i vokalne izvedbe. S obzirom na činjenicu da su tek nedavno izdali svoj studijski uradak pod nazivom “Grease Bucket”, može se reći da su zaista izvanredan live bend na koji i ubuduće treba obraćati pozornost.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

My Baby su kroz zadnjih godinu-dvije očito postali svojevrsna koncertna atrakcija. Odradili su turneje po cijelom svijetu, jednom godišnje potežu do Novog Zelanda (odakle potječe njihov gitarist Daniel Johnston) te svirali na raznim pozornicama Glastonburya što je za jedan maleni bend čiji članovi nisu iz primarno engleskog govornog područja (brat i sestra van Dyck su iz Amsterdama) hvalevrijedan uspjeh. Zanimljivo je da su čak i u našoj neposrednoj blizini vrlo dobro prihvaćeni – prije dolaska u Zagreb odradili su čak četiri koncerta u Srbiji. Hype se često pokaže kao dvosjekli mač, no u ovom je slučaju poprilično jasno da je relativno opravdan, barem onima koji su jedne glupe nedjeljne večeri potegnuli do Tvornice. Sam koncert počeo je evociranjem atmosfere američke birtije u močvarama Missisippija ili nekog sličnog, našem podneblju poprilično egzotičnog mjesta. Bluesom natopljeni tonovi odsvirani na letvi iznad koje je napeta žica te bubnjanje po hrđavoj metalnoj bačvi nesumnjivo su odličan izbor za kreiranje navedene atmosfere.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Ubrzo po dolasku pjevačice i gitaristice Cato na pozornicu krenuo je pravi nastup i već spomenuta “voodoo boogie” atmosfera. Sama glazba je stilski vrlo zanimljiva budući da se radi o kombinaciji jednostavnih ritmova, često reminiscentnih onima u modernoj elektronskoj glazbi te konstantnog rifanja i soliranja u blues maniri na električnoj gitari. Sve to je popraćeno pomalo tišim vokalom što ovaj koncert čini drugačijim iskustvom jer se istovremeno stvara klupski i koncertni, više rockerski (blueserski) doživljaj. Uspjeli su rasplesati, ali i hipnotizirati publiku. Njihov koncert nije samo auditivno iskustvo, već i vizualno, budući da odijevanjem i mimikom prate glazbu stvorenu u tom trenutku što automatski za sobom povlači i reakcije iz publike. Na stranu sve moguće opaske, uglavnom tehničke prirode, poput pomalo nedorečenog zvuka ili repetativnosti, My Baby su odradili dobar koncert s nekoliko vrhunskih numera te je sigurno da će se i na njihovom sljedećem koncertu skupiti sasvim pristojan broj posjetitelja.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari