novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Film

Oscari 2016: Vikander i Mara u foto-finišu za titulu Najbolje sporedne glumice

hateful eight
Izvor: www.facebook.com/thehatefuleightmovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kategorije za glavne uloge u ovogodišnjoj oskarovskoj sezoni nisu ni upola toliko neizvjesne koliko su one za sporedne (čini se da su Leo i Brie gotovo pa “ziceri”). Osobnog sam stava da je 2015.godina iznjedrila hvalevrijednu paletu ženskih likova, a koji su u dobrom postotku obilježili filmove-pretendante na zlatnog kipića (ako ih nisu i potpuno iznijeli na svojim leđima).

Tako je Jennifer Jason Leigh u najnovijem Tarantinovom filmu The Hateful Eight koji se nastavlja na redateljevu nedavno započetu tendenciju snimanja vesterna, bez obzira na mnogobrojnost muških joj glumačkih partnera kao i njihov ugled, isplivala kao najupečatljivija figura ansambla. Iako nagrade nisu jedini pokazatelj niti uvjet nečije glumačke (ne)uspješnosti, nije na odmet istaknuti da je Leigh jedina zamijećena od strane glasača Zlatnog globusa i Akademija pored svojih kolega. Glumici ne manjka afirmacije publike ni kritike, ali hoće li to biti dovoljno da se izbori za nagradu budući da je samom The Hateful Eightu izostala potpuna afirmacija Akademije?

Foto: ew.com
Foto: ew.com

Rachel McAdams poput Leigh, u Spotlightu je također dio afirmiranog ansambla koji je popratila nominacija Screen Actors Guilda. No, kao i u slučaju partnera joj Marka Ruffala koji je nominiran za Najbolju mušku sporednu ulogu, pomalo je neizvjesno da će ugled samog Spotlighta i kritičko isticanje filma biti dovoljni da preotme kipić u ovoj gustoj borbi.

Veteranka Kate Winslet i sama se iznenadila pozivom na pozornicu za vrijeme održavanja dodjele nagrada “Zlatni globus”. Osim što je film Steve Jobs prošao manje zamijećeno nego što se to isprva nagađalo, glumačke ovacije bile su više usmjerene k Fassbenderu za njegovu naslovnu ulogu. Ipak, Winsletina vještina nikada nije bila upitna pa tako nije ni u njezinoj najnovijoj ulozi, ali s obzirom na sve datosti (uključujući i Globus), još uvijek je malo vjerojatno da će ju Akademija još jednom nagraditi.

Foto: facebook.com/the danish girl
Foto: facebook.com/the danish girl

Najveće šanse leže upravo u rukama dviju glumica koje su se svojim ulogama istaknule u filmovima obojanim “ženskim svjetonazorom” (ako se o istome uopće može govoriti). Alicia Vikander kao odana partnerica Redmayneovu liku u The Danish Girl (po osobnoj procjeni autorice članka) odigrala je daleko kompleksniju i zanimljiviju ulogu od “muškog” joj suigrača, čak joj je u filmu zakinut prostor kakav zaslužuje. Isprva kao supruga introventiranog slikara, a potom kao prijateljica transrodnoj Lili koja je Vikanderinom liku razapela njezinu osobnu seksualnost, Alicia je uspješno popratila sve nijanse tog trnovitog puta k izmjeni identiteta. The Danish Girl film je koji je ponajviše afirmiran zbog glumačkog mu dueta i, iako prognoza za Redmaynea nije povoljna, Vikander bi mogla preoteti nagradu glavnoj favoritkinji.

A glavnom favoritkinjom još uvijek se drži Rooney Mara za njezin suigrački performans s Cate Blanchett u Carol – drami o dvije žene koje su se razumijele onako kako su mislile da ih nitko nikad neće razumijeti. Mnogo je ljutitih komentara na nominacije iznjedrilo pomanjkanje Carola kao kandidata za Najbolji film (pogotovo jer je brojčana mogućnost nominacija povećana upravo kako bi se otvorio prostor za mnogobrojnije filmove), ali moguće je da će se Akademija iskupiti tako što će nagraditi Maru za njenu rolu.

Konačna presuda:

Moguće iznenađenje: Alicia Vikander

Pobjednica: Rooney Mara

Be social

Komentari