Film

U očekivanju Oscara: Potencijalne kandidatkinje u kategorijama najbolje glavne i sporedne glumice

Foto
Vrijeme čitanja: 5 minute

oscar

Nakon što smo pokušali predvidjeti tko će biti nominiran za Oscara 2015. godine u kategorijama najboljeg animiranog filma, najboljeg originalnog i adaptiranog scenarija te najboljeg stranog filma i najboljih glavnih i sporednih glumaca, na red su došle i ženske snage. Koja je od njih ove godine zablistala, koja je ostavila bez daha i čiji je talent sada već neporeciv, pročitajte u nastavku.

Najbolja glavna glumica

Kategorija najbolje glumice je kroz povijest dodjela Oscara mijenjala službena imena, došlo je do distinkcije između glavne i sporedne glumice, a pozornost je prešla s opće izvedbe glumica u više filmova na jednostavniji sistem određivanja nominiranih. Danas se nominiraju glumice za specifičnu ulogu u jednom filmu. Zasada je najviše Oscara za glavnu žensku ulogu skupila Katherine Hepburn, njih čak četiri.

U središtu radnje nekoliko ovogodišnjih filmova su žene koje su se našle u teškim situacijama i bore se s određenim problemom. Upravo takvi filmovi su izvor najboljih glumica.

U filmu Still Alice Julianne Moore je utjelovila Alice Howland – sretno udanu ženu s troje odrasle djece i karijerom profesorice lingvistike koja svakim danom sve više zaboravlja riječi. Dijagnosticirana joj je Alzheimerova bolest i ona se trudi nositi s tim. Bori se sama sa sobom i svojom bolešću te istovremeno pokušava održati dobre odnose u obitelji. Ona nije samo glavna glumica u filmu, već i glavni lik koji nosi cijeli film. Julianne More već je četiri puta nominirana za Oscara, dva puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu, no još nema ni jedan zlatni kipić u svojoj kolekciji nagrada.

Valléeov film Wild je apsolutno fokusiran na ženski lik – Cheryl kojeg je utjelovila Reese Witherspoon. Nakon životne katastrofe Cheryl sama kreće na planinarenje od više od 1.500 kilometara koje joj je svojevrsna terapija. Film prati njeno putovanje od prvog do zadnjeg dana, sve njene psihičke i fizičke uspone i padove. Reese Witherspoon već ima jednog Oscara, kojeg je osvojila 2006. godine za glavnu žensku ulogu u filmu Walk The Line. Možda ove godine stari Oscar dobije novog prijatelja.

Novo lice među ovim više-manje poznatim glumicama je Rosamund Pike. U filmu Gone Girl, ona je nestala Amy Dunne. Zabrinutog supruga, koji je zbog nestanka svoje supruge postao meta nemilosrdnih medija glumi Ben Affleck. Njegova nevinost dolazi u pitanje i sve više ljudi je uvjereno da je on ubojica svoje žene. Rosamund Pike, nema ni jednog osvojenog Oscara niti nominaciju za istog, no svojim performansom zaslužila je barem jedno od toga. Zahtjevnu ulogu nesretne, hladne i rastrojene žene odigrala je u rangu ranije nagrađivanih kolegica.

Najviše je iznenadila Jennifer Aniston, koja je napravila odmak od komedija i romantičnih filmova te uskočila u ozbiljnu dramu pod nazivom Cake. Uz perspektivnu Annu Kendrick, Aniston glumi glavnu ulogu – Claire Simmons koja pati od kronične boli. Odlazi na sastanke grupe za podršku gdje saznaje za slučaj mlade Nine koja je počinila samoubojstvo. Claire počinje halucinirati Ninu te je to dovodi do veze s Nininim suprugom udovcem. Aniston do sada nije nikada nominirana za Oscara, no možda joj je upravo trebala ovakva žanrovska promjena da joj osigura i kipić, a ne samo nominaciju.

Nedavno spomenuta, Julianne Moore mogla bi zaraditi i dvije nominacije. U filmu Maps to the Stars, uz Miu Wasikowsku, glumi razdražljivu i ekscentričnu holivudsku glumicu koja se bori s duhovima prošlosti i problemima sadašnjice. U filmu glume i John Cuscak i Robert Pattinson. Zanimljivo je da Moore u Still Alice glumi s Kristen Stewart, a u ovom filmu s Pattinsonom. Izgleda kao da se okružila Twilight ekipom. Valjda će joj jedan od ovogodišnja dva filma priskrbiti Oscara, a ako ne, barem od nas ima peticu za trud.

Teško je reći između koga će se voditi finalna borba, no nama su prva tri filma ujedno i top tri. Ima još nekoliko zapaženih ženskih uloga, koje bi možda (uz male šanse) mogle konkurirati nominacijama. To su: Amy Adams u biografskoj drami Big Eyes, Felicity Jones također u biografskoj, ali i romantičnoj drami The Theory of Everything, Helen Mirren u komediji o kulinarskom umijeću i ljubavi – The Hundred Foot Journey i Emily Blunt u mjuziklu Into The Woods.

Najbolja sporedna glumica

Sve do osme dodjele Oscara 1936. godine, nominacije za najbolju glumicu uključivale su sve glumice, bez obzira je li uloga bila glavna ili sporedna. Napokon, sljedeće godine na devetoj dodjeli Oscara kategorija najbolje sporedne glumice uvedena je kao zasebna nagrada. Kod predikcija za nominacije u ovoj kategoriji ostat ćemo vjerni nominacijama za Zlatni Globus. Naime, postoji nepisana tradicija u kojoj je Zlatni Globus glavni indikator favorita za nagradu Oscar.

Boyhood se pokazao pravim čudom od filma, svojevrsnom revolucijom. Pratimo život dječaka Masona i njegove obitelji od pete do osamnaeste godine Masonova života. Likovi su autentični, cijelo vrijeme isti, jer je film zaista sniman 11 godina. Patricia Arquette koja glumi Masonovu majku vodeća je na listi sporednih glumica. Iznimno realna gluma i specifičnost filma mogli bi joj osigurati kipić Oscara.

Spoj nekoliko žanrova – fantazije, komedije i mjuzikla je glavna karakteristika filma Into The Woods koji spaja nekoliko bajki braće Grimm u sasvim novi doživljaj. Radnja se odvija oko vještice koja odluči različite likove iz bajki naučiti važnim lekcijama. To uključuje likove iz bajki Crvenkapica, Pepeljuga, Magični grah i Matovilka. Vješticu je utjelovila Meryl Streep, a prema najavama filma izgled i performans su u visokoj razini. Streep već ima 18 nominacija i tri osvojena kipića. Stoga zašto ne, kud’ sve nominacije tud’ i ova.

U biografskom filmu The Imitation Game ističe se Keira Knightley koja je utjelovila Joan Clarke koja pomaže engleskom matematičaru i logičaru, Alanu Turingu u dešifriranju Enigme za vrijeme Drugog svjetskog rata. Knightley je najpoznatija po povijesnim ulogama, stoga se i u ovoj odlično snašla. Već ima jednu nominaciju, za Ponos i predrasude. Sada možda dobije i prvi kipić.

Birdman – još jedan film koji je oduševio! Donosi priču o propalom glumcu koji je svojedobno glumio superheroja, a sada se bori sa svojim egom i obiteljskim nevoljama. Odluči se na brodvejsku ulogu u predstavi koja bi trebala oživjeti njegovu slavu. Glavnu ulogu igra Michael Keaton, no za ovu kategoriju je zanimljiva Emma Stone koja igra Birdmanovu kći, koja je za njega glas razuma i stvarnosti kojeg ne sluša. Uloga će joj vjerojatno donijeti nominaciju, no sad baš i kipića…

Akcijsko kriminalistička drama A most violent year vraća nas u New York osamdesetih godina. Ambiciozni imigrant Abel Morales kojeg glumi Oscar Isaac bori se na sve načine kako bi zaštitio svoj posao i obitelj tijekom najopasnije godine u povijesti grada. Njegovu suprugu Annu je utjelovila Jessica Chastain i standardno odličnom glumom, koja joj je već priskrbila dvije nominacije, otvorila si je put prema zlatnom kipiću.

Vjerujem da smo s ovih pet navedenih glumica pogodili u sridu. Ako i dođe do promjena, evo tko bi mogao uskočiti među nominirane: Tilda Swinton za ulogu u akcijskom SF filmu Snowpiercer, Laura Dern za ulogu Bobbi u filmu Wild, Naomi Watts za film St. Vincent i možda, Carmen Ejogo za ulogu Corette Scott King u povijesnom filmu Selma.

Be social

Komentari