22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Sezona Oscara: U kategorijama glavne i sporedne glumice pobjednice su očite

Foto
Vrijeme čitanja: 6 minute

oscar

Ako nas redovito pratite, znate da je Ziher krajem prosinca prošle godine objavio niz članaka u kojima smo na temelju nominacija za Zlatni globus i ostalih predikcija stvorenih u javnosti pokušali predvidjeti nominacije za najprestižniju nagradu u svijetu filma – Oscar. Ovih dana, nakon što su dodijeljeni Zlatni globusi i objavljene nominacije za Oscara, opet se bavimo magičnim poslom – predviđamo dobitnike nagrada Američke filmske akademije Oscar koja će sretnim dobitnicima biti uručena na svečanoj 87. dodjeli. Kao što ste si već zapisali u rokovnike, na razne podsjetnike i alarme (ako niste, svakako to učinite, jer Oscari se ne propuštaju!) dodjela se treba održati 22. veljače ove godine. Do tada imate više nego dovoljno vremena da pogledate sve relevantne filmove. Moć vidovitosti nam se vratila tek nedavno, stoga za sada možete provjeriti predviđanja dobitnika samo u kategoriji najboljeg animiranog filma. S ekstra zabavne kategorije, naglo prelazimo na dvije kategorije pune prelijepih i iznimno talentiranih žena. Pogađate, riječ je o only women kategorijama – najbolje glavne te najbolje sporedne glumice.

Foto: pinterest.com/BHLDN
Foto: pinterest.com/BHLDN

Najbolja glavna glumica

Među ovogodišnjim nominiranima u kategoriji glavne glumice našle su se: Felicity Jones (The Theory of Everything), Juliane Moore (Still Alice), Marion Cotillard (Two Days, One Night), Reese Witherspoon (Wild) i Rosamund Pike (Gone Girl). Primijetite, glumice su poredane abecednim redu! No, prava rang lista, računajući da je prva na listi ujedno i najvjerojatnija dobitnica Oscara, išla bi ovako nekako:

1. Juliane Moore,
2. Reese Witherspoon,
3. Felicity Jones,
4. Rosamund Pike,
5. Marion Cotillard.

Foto: facebook.com/StillAliceMovie
Foto: facebook.com/StillAliceMovie

Sve ukazuje da bi, napokon, ove godine Juliane Moore trebala poći kući s Oscarom u ruci. Na kraju, za ulogu u filmu Still Alice ove je godine dobila i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u drami, a kao što znamo: dodjela Zlatnih globusa je najtočniji indikator dobitnika Oscara pa nema mjesta prevelikom mozganju. U filmskoj adaptaciji romana Lise Genove, Moore glumi Alice Howland, profesoricu lingvistike kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Svakim danom zaboravlja sve više riječi i ona se trudi nositi s tim, no na kraju se gubi. Njezin lik je glavna okosnica cijelog filma, a ona se odlično snašla u toj teškoj ulozi. Glumom je dočarala kako njezin lik, iz kadra u kadar, očito i fizički i psihički sve više propada. Smatramo da je zaista zavrijedila Oscara budući da zapravo među nominiranima ni nema prave konkurencije osim možda Resse Witherspoon.

Foto: pinterest.com/Oprah.com i pinterest.com/BuzzFeed
Foto: pinterest.com/Oprah.com i pinterest.com/BuzzFeed

Među brojnim filmovima prema stvarnim događajima je i film Wild redatelja Jean-Marca Valléea, snimljen prema memoarima Cheryl Strayed pod nazivom „Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail“. Glavnu ulogu ima oskarovka Reese Witherspoon, čiji se lik uputio na terapijsko planinarenje od više od 1.500 kilometara. Ona bi možda, ali zbilja možda, mogla preoteti Oscara od Moore, no šanse su izrazito minimalne. Felicity Jones glumi u filmu The Theory of Everything koji donosi životnu priču britanskog teoretskog fizičara Stephena Hawkinga, stoga ona zapravo pada u drugi plan. Slično je i s Rosamund Pike. Zapravo se ne zna je li Gone Girl film o poremećenoj supruzi ili o suprugu (Ben Afleck) koji se trudi ne izgledati krivim za navodnu smrt svoje supruge. Daleko od toga da Jones i Pike nisu odlične glumice. Štoviše, onako psihotičnu luđakinju u filmu Gone Girl, nije nimalo lako odglumiti, a Pike je to izvrsno izvela. O Felicity Jones je ipak teže stvoriti nekakav dojam kada si tijekom gledanja filma apsolutno zaokupljen fantastičnim performansom Eddiea Redmaynea u ulozi Stephena Hawkinga. U slučaju Marion Cotillard, pravo je čudo što je uopće dospjela među nominirane. Istovremeno je i vrlo pohvalno, ali budimo iskreni, male su šanse da osvoji Oscara kada nismo ni pomišljali da bi mogla biti nominirana.

Foto: tumblr.com/nightmare-of-tim-burton
Foto: tumblr.com/nightmare-of-tim-burton

Zapravo pravo je čudo što Amy Adams nije među nominiranima. Za svoju glumu u biografskom filmu Big Eyes već je dobila i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu i stvorio se dojam da je jedna od ozbiljnijih konkurentica za nagradu Oscar. No, eto, Akademija očito misli drugačije nego cijela filmska javnost.

Najbolja sporedna glumica

Kandidatkinje za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, abecednim redom su: Emma Stone (Birdman), Keira Knightley (The Imitation Game), Laura Dern (Wild), Meryl Streep (Into the Woods) i Patricia Arquette (Boyhood). Vjerujemo da rang lista prema mogućnosti dobitka Oscara, glasi ovako:

1. Patricia Arquette,
2. Emma Stone,
3. Keira Knightley,
4. Meryl Streep,
5. Laura Dern.

Foto: pinterest.com/fandorfilms
Foto: pinterest.com/fandorfilms

Svi vole Boyhood – dvanaestogodišnji projekt redatelja Richarda Linklatera. Sam film se ističe među ostalim biografskim filmovima jer je napravljen uz maksimalnu posvećenost postave filma i redatelja (uložena količina vremena govori sama za sebe!) koja je iznimno podigla kvalitetu filma – prema riječima autora, film je ukupno sniman, montiran i produciran 4208 dana. Za to su se vrijeme svi glumci, naravno, uvelike promijenili. To najbolje vidimo na glavnom liku Masonu koji raste istodobno s glumcem Ellarom Coltraneom, a uz njega se profilira i lik njegove majke koju glumi Patricia Arquette. Osim što se kroz godine fizički mijenja, mijenja se i njen odnos s drugim likovima, posebice s Masonom. Srastanje glumice s njenim likom (kao i u slučaju ostalih glumaca Boyhooda) što se neizbježno dogodilo kroz dugogodišnji proces snimanja, hvale je vrijedan mukotrpno odrađen glumački posao koji treba nagraditi Oscarom jer rasti zajedno s likom, nije lako. Već je osvojila Zlatni globus u kategoriji sporedne glumice, stoga ne bi začudilo da i zaista dobije Oscara.

Foto: pinterest.com/funnywitch
Foto: pinterest.com/funnywitch

Najveća konkurencija su joj Emma Stone i Keira Knightley. Birdman je vodeći po nominacijama, a Stone je američka miljenica no. 2 (odmah nakon Jennifer Lawrence), stoga da – moguće je da se Akademija odluči za nju. Knightley koja zapravo nije pokazala glumačko umijeće van povijesnih filmova, srećom našla se u filmu The Imitation Game redatelja Mortena Tylduma koji tematizira istinitu povijesnu priču dešifriranja Enigme i homoseksualizam Alana Turinga (Benedict Cumberbatch) matematičara ponajviše zaslužnog za dešifriranje. Knightley glumi Joan Clarke, englesku kriptoanalitičarku i numizmatkinju koja je dio povijesnog tima. Kako to već biva u gotovo svim njenim filmovima, Knightley se savršeno snašla u toj ulozi, publika je dobro prihvatila film, iako neki povijesničari negiraju činjeničnu ispravnost filma. Meryl Streep, redovito oduševljava svojim performansima, ali realno gledajući – teško da se jedan mjuzikl poput Into The Woods, ma koliko god njena gluma bila izvanredna, može usporediti, primjerice s dvanaestogodišnjim snimanjem biografskog filma. Dakle, svaka čast Streep, no izgleda da će morati pričekati svoj četvrti kipić barem do sljedeće godine. Laura Dern je veliko iznenađenje među nominiranima, no smatramo da njezina uloga u filmu Wild nije ni usporediva s ranije navedenima.

Foto: tumblr.com/fuckyeahwomenfilmdirectors
Foto: tumblr.com/fuckyeahwomenfilmdirectors

Za samu Akademiju bilo bi mnogo pametnije da je umjesto Dern nominirala, primjerice, Carmen Ejogo za njezinu ulogu Kingove udovice, Corette Scott King u filmu Selma. Time bi barem donekle popravili tragično stanje ove dodjele, koja je najbjelija od sedamdesete godišnjice 1998. godine. Mnogi smatraju da se među nominiranima trebala naći i Jessica Chastain za svoju ulogu u filmu A Most Violent Year koja se pokazala izvrsnom glumicom i vjerojatno je zaslužila nominaciju više od Dern. No, tko smo mi da osuđujemo rad Američke filmske akademije.

Be social

Komentari