Film

Retropetak: Kada razum pobjeđuje predrasude (“12 Angry Men”, Sidney Lumet)

lumet
Foto: b-s16.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ako ste ikad, a jeste, proučavali listu najboljih 250 filmova svih vremena na IMDb-u, onda ste svakako primijetili i film Sidneyja Lumeta 12 Angry Men iz 1957. godine. Od prve verzije spomenute liste, one iz 1996. do danas, ovaj film se uvijek nalazio pri samome vrhu. Upravo je to uvelike pridonijelo i njegovoj velikoj popularnosti u novije vrijeme. Za razliku od većine ostalih filmova pri vrhu liste, 12 Angry Men iza sebe nije imao niti zagrižene fanove, niti nagradu Oscar, kao ni hvalospjeve velikih filmskih kritičara i teoretičara.

Peti najbolji film svih vremena?

Umjesto toga svega, imali su IMDb i njegove korisnike. Tako da je ovome filmu popularnost rasla isto koliko i web stranici. Trenutno film drži peto mjesto na listi, ispod filmova The Shawshank Redemption, The Godfather 1 i 2 te filma The Dark Knight. Ipak, listu ne treba shvaćati previše ozbiljno jer ocjenjivati filmove može svatko, a to uglavnom čini filmski neobrazovana publika, za razliku od lista koje rade specijalizirani filmski časopisi ili pak instituti za film iz svih krajeva svijeta. U ovome slučaju, spomenuta lista ipak nam je ukazala na jedan zaboravljeni biser iz zlatnog doba Hollywooda. Zbog toga, neki kritičari su ga počeli hvaliti, a čak se počeo spominjati i u nastavi filma.

Foto: b-s16.tumblr.com
Foto: b-s16.tumblr.com
Manje je više

Film traje 96 minuta. Prvih nekoliko minuta prikazana nam je sudnica u kojoj traje suđenju mladiću. Ne saznajemo mnogo o slučaju, osim da se mladića tereti za ubojstvo. Nakon toga dvanaestorica porotnika poslušaju upute sudca i povlače se u malu sobicu u kojoj će odlučiti o sudbini optuženika. Od trenutka kada svi uđu u sobu, do kraja filma nitko iz nje ne izlazi. Moglo bi se reći da se radnja cijeloga filma zbiva u sobi. Veliki stol, dvanaest stolica, dvanaest porotnika i akcija može početi. Iako se u suvremenom filmu često viđaju slični pothvati, ovo je bila prilično neuobičajena odluka za vrijeme u kojem je film nastao.

Kada su ušli u sobu, porotnici na papir zapisuju misle li je li mladić zaista počinio ubojstvo za koje ga se tereti. Rezultati prvog glasanja su: jedanaest porotnika misle da je kriv, a jedan da je nevin. Odmah dobivamo glavnog lika – jedinog čovjeka u sobi koji smatra da se o ovom slučaju dodatno treba porazgovarati. To je porotnik br. 8, kojega glumi Henry Fonda – ujedno i producent filma. Ostalih jedanaest porotnika, ili su čvrsto uvjereni da je mladić uistinu počinio ubojstvo ili žele što prije otići s posla zbog privatnih obaveza. U tom trenutku započinje rasprava koja će trajati sve do kraja filma.

Predrasude i kako ih se riješiti

Kada bi vam netko rekao da ćete gledati film u kojemu dvanaestorica muškaraca, u jednoj sobi, sat i pol raspravljaju o nekom slučaju, sumnjam da bi ste ga pogledali. Ali, scenarist Reginald Rose, redatelj Sidney Lumet (debitant) i cijela glumačka postava zajedno su uspjeli raspravu učiniti itekako zanimljivom. Na primjer, u scenariju je zapisano da je optuženik ‘ne-bijelac’. Nikada nije točno izrečeno koje je rase, ali je poznato da nije bijelac. Samim time, s vremenom na površinu izlaze predrasude nekih od porotnika, naravno ponosnih bijelaca. Uz to, svaki od likova ima svoje privatne probleme koji, kako rasprava napreduje, postaju sve očitiji. Henry Fonda u ulozi 8. porotnika, jedan je od najpozitivnijih likova ikada viđenih na filmu. On je taj koji navodi ostatak ekipe da počnu analitički promatrati slučaj, ali i svijet oko sebe. Već nakon drugog glasanja nekoliko je porotnika prešlo na njegovu stranu.

Naravno, radnja od samoga početka vodi prema tome da se na kraju mladića oslobodi svih krivnji i tako dokaže da stvari nisu uvijek onakve kakve se čine na prvi pogled. Ali, za to je potrebno rekonstruirati cijeli slučaj. Oružje, izjave svjedoka, tlocrti mjesta zločina, uvjerljivost svjedočenja na suđenju itd. neki su od elemenata rasprave. A gledatelj, kao i porotnici, polako prihvaća Fondu za svog vođu te svi, barem u na kratko postaju zagovaratelji pravde.

Foto: b-s16.tumblr.com
Foto: b-s16.tumblr.com
Sjajne glumačke izvedbe

Još jedan element koji je raspravu učinio zanimljivom, jest jasna razlika između dobra i zla. Jedan porotnik koji se žestoko protivi oslobađanju okrivljenika, a drugi, već spomenuti zagovaratelj pravde. Njih igraju i dva najbolja glumca u filmu. Fonda kao pozitivni 8. porotnik i Lee J. Cobb kao 3. porotnik, odnosno negativac. Konflikt između njih dvojice daleko je najsnažniji. Sve to malo podsjeća na klišej sukoba između demokrata i republikanca. U kojemu je Lee J. Cobb kao republikanac, bezobrazan, agresivan i oslanja se na predrasude o rasnim manjinama i mladim ljudima, dok je Fonda ozbiljan i staložen demokrat koji zdravim razumom i kritičkim promišljanjem svijeta oko sebe dolazi do rješenja koji će sve uključene oduševiti. Možda je to dramaturški nespretno rješenje, ali izvedbe ovih dvaju glumaca daju tom konfliktu potpuno novu dimenziju i oduševljavaju vas svakom replikom.

Film nije doživio veliku slavu kada je izašao. Sve Oscare mu je oteo potpuno drugačiji, dinamičniji spektakl Davida Leana, Bridge on The River Kwai. Ipak, osvojio je Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, a karijera redatelja Sidneyja Lumeta krenula je uzlaznom putanjom. Nakon 12 Angry Men, režirao je hvaljene i nagrađivane filmove Serpico, Dog Day Afternoon i Network, kao i mnoge druge. A sve je počelo s dvanaest gnjevnih ljudi u maloj sobici.

Be social

Komentari