Film

4 Film niže uspjeh za uspjehom – stiže film „Bazen beskraja” u ko-produkciji Anite Juke

Foto: Hrvatski audiovizualni centar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovih dana smo naišli na vijest koja nas je razveselila, najavljen je novi dugometražni igrani horor film redatelja Brandona Cronenberga pod naslovom „Bazen beskraja” („Infinity Pool”).

Filmska redakcija veseli se svakoj domaćoj prilici za uspijeh. Naime, radi se kanadsko-mađarsko-hrvatskoj koprodukciji koja će se na sljedećem Sundance festivalu prikazati u sklopu kategorije „Midnight”, koja je posvećena „hororima, ludim komedijama i napetim trilerima te djelima koja prkose pravilima žanrova, filmovima koji će vas držati budnima i na rubu stolca”.

Anita Juka (4 Film) je ranije ove godine zabilježila povijesni uspjeh u Cannesu. Juka i njezin tim imali su čak dva dugometražna igrana filma koji su bili premijerno prikazani na najvažnijem filmskom festivalu na svijetu – Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Bazen užasa

Glavne uloge u filmu „Infinity Pool” tumače etablirana imena svjetske kinematografije, Alexander Skarsgård koji glumi književnika Jamesa i Mia Goth koja utjelovljuje njegovu suprugu Em. Par se odmara u luksuznom hotelu sve dok jedna nesreća u resortu ne razotkrije bizarnu, perverznu subkulturu hedonističkog turizma, koja pokrene nasilje i servira užas.

Čestitke iz cijelog svijeta

O primitku filma u line-up filmskog festivala Sundance, naša producentica Anita Juka izjavljuje: „Od kada je jučer Sundance objavio svoj line-up, čestitke nam pristižu iz cijelog svijeta. Ni ne stižem odgovarati na sve divne poruke, jer se nalazim na setu svoj najnovijeg dugometražnog igranog filma u režiji Ivone Juka. Ovo je kruna najuspješnije godine 4film produkcije – imali smo premijere dvaju filmova „Vizija leptira” i „Dani suše” u Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, surađivali smo s Universal studijem na snimanju filma „The River Wild” u Hrvatskoj, a sada ponosno možemo objaviti i premijeru „Bazena beskraja” na Sundanceu. Festival je prepoznao kvalitetu filma i ambiciju ljudi koji stoje iza njega, a vjerujem da je ovo pokazatelj da nam slijedi još uspješnija godina.

Novi film „Bazen beskraja” dijelom je sniman i u Šibeniku, a na setu je sudjelovalo više od 75 naših filmskih djelatnika, među kojima mnogi i kao voditelji sektora. U filmu su glumili i Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i preko 400 statista.

Film očekuje svoju premijeru na filmskom festivalu Sundance, jednoj od najvažnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, čiji osnivač je ni više ni manje nego Robert Redford. Smotra će se održavati uživo i online od 19. siječnja do 29. siječnja sljedeće godine.

Horor žanru dobro će doći malo uvrnutosti jer imam osjećaj da već neko vrijeme gledamo samo reciklirane ideje i re-makeove europske i azijske kinematografije. Prema najavama ovo ostvarenje će se svidjeti svim ljubiteljima nekonvencionalne radnje i one koja odstupa od poznatih klišeja žanra.


Produkcijska tvrtka 4Film poznata je po dugometražnom igranom filmu „Ti mene nosiš”, redateljice Ivone Juka, koji je bio službeni kandidat za Oscara te kandidat za najbolji europski film. Ujedno je i prvi hrvatski film u regiji koji je otkupio najveći svjetski VOD servis Netflix. Film je imao premijeru na prestižnom festivalu A kategorije u Karlovyim Varyma te je osvojio 17 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima A kategorije diljem svijeta.

Novost je da je 4Film produkcija ostvarila i prvu međunarodnu koprodukciju s Kanadom na dugometražnom igranom filmu „Bazen beskraja”, redatelja Brandona Cronenberga. Film je financiran od strane Neona, Topica, Telefilma, Eurimagesa i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari