novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Što nudi Tjedan dizajna Zagreb 2017.?

4. Tjedan dizajna Zagreb
Foto: Facebook.com / TjedanDizajna
Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival Tjedan dizajna Zagreb najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Festival započinje 9. svibnja otvorenjem u Laubi, u 19 sati.  Festival se rasprostire na pedesetak zagrebačkih lokacija s više od 300 izlagača i priprema više od 50 događanja. Ove godine, uz Austriju kao zemlju partnera, najavljeno je i širenje programa na nove sfere dizajna.

#tdzg prvi put ima temu ‘U čemu je problem?’, pitanje kojim se želi osvijestiti da dizajn predstavlja mnogo više od mode, stylinga ili marketinškog plana.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna
Najveća događanja #tdzg 2017

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija koja je nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, tvrtki, inicijativa pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te je vremenski i prostorno uskladila niz etabliranih događanja vezanih za dizajn. Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija.

Središnja lokacija Tjedna dizajna tradicionalno je Lauba, uz koju se gradi i #tdzg Dizajn Park, pop-up izložbeni prostor na tri tisuće četvornih metara čije idejno rješenje potpisuje Clinica studio, gdje će se nalaziti devet kupola u kojima i oko kojih će se održavati izložbe, sajmovi, modne revije, a koji će biti domaćinom međunarodne skupne izložbe dizajna, #tdzg Expo.

Zasad je za #tdzg Expo prijavljeno tridesetak radova a, po prvi puta, hrvatskom dizajneru koji je najbolje odgovorio na ovogodišnju temu Tjedna dizajna Zagreb, međunarodni će žiri dodijeliti #tdzg Nagradu u visini deset tisuća kuna.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna

U kupolama #tdzg Dizajn parka održat će se i #tdzg Market, jedinstveni pop-up prodajni sajam s 24 štanda.

Svake se godine organizira izložba dizajna kojom se hrvatskoj publici predstavlja scena države partnera, a ove godine je to Austrija. Time se #tdzg2017 pridružuje kulturnom projektu Godina kulture “Austrija – Hrvatska 2017.”.

Na repertoaru su također izložbe, a jedna od njih je izložba namještaja Tjedna dizajna, koja u Laubi, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, donosi izbor iz hrvatske tvornice namještaja Bothe&Ehrmann, osnovane 1895. godine.

Posebnu programsku cjelinu ovogodišnjeg Tjedna dizajna čini i relativno nova grana dizajna- Food Design. U suradnji s kolektivom Na_Oko #tdzg2017 predstavit će se sve aspekte dizajna hrane te ugostiti neke od vodećih svjetskih dizajnera s tog područja poput nizozemskog studia Foodcuratos i francuskog Toolsoffoda, koji će održati predavanja i radionice.

Uz konferenciju kreativnih industrija KIKI, organizatori najavlju i dvije modne revije; reviju studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF), te reviju ponajboljih hrvatskih modnih dizajnera.

U sklopu programa četvrtog Tjedna dizajna, u petak 12. svibnja održat će se druga Noć dizajna, zamišljena kao svojevrsni vrhunac svih događanja, kada su trgovine otvorene do 23 sata, a sve završava tulumom u Laubi.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna

Četvrti Tjedan dizajna Zagreb traje do 14. svibnja 2017. godine, a cijeli program dostupan je na mrežnim stranicama festivala, www.tjedandizajna.com.

Be social

Komentari