Vizart

Otvoren je treći Tjedan dizajna

Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Treći Tjedan dizajna, najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, otvorili su jučer, 3. svibnja, direktori manifestacije Tina Marković te Daniel Tomičić. Otvorenju su prisustvovali i pomoćnik ministra poljoprivrede Ivica Francetić te pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić. Po prvi puta u programu su i partner regije, a riječ je o Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, državama najrazvijenijeg tržišta što se tiče dizajna, a čiji su veleposlanici također bili na otvorenju.

Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr

U ogromnom izložbenom prostoru od 4000 kvadratnih metara najbolje od svoga truda predstavilo je 16 tvrtki i studija za uređenja interijera. Gledajući njihove radove, da se zaključiti kako se svi vode poprilično sličnim elementima, što ne mora biti loše jer očito tržište to dobro prihvaća. Glavna karakteristika je minimalizam koji prevladava velikom većinom izloženih predmeta. Plohe su glatke, jednostavnih linija dok su materijali, a pritom mislim i na tekstilne materijale, čistih boja bez ikakvih uzoraka. Jednobojnost predmeta nije njihova mana jer se njihova jednostavnost odlično uklapa u postolje na kojemu se nalaze ili cjelokupan ambijent. Osobni favoriti glede namještaja na ovogodišnjem Tjednu dizajna su svakako stolci koji su funkcionalni, od materijala vrhunske kvalitete, a i atraktivnog izgleda koji se može ukomponirati u baš svaki dom. Primjećuje se da, uz minimalizam, dizajneri koriste i retro elemente spajajući tako moderne tkanine ili plohe s već viđenim oblikom namještaja.

Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr

Osim namještaja, posjetite li Tjedan dizajna vidjet ćete i zanimljiv asortiman rasvjete, a meni je posebno u oko upala svjetiljka koja izgleda baš poput plemenite periske, a autorstvo potpisuju Nikolina Jelić te Karolina Borković čije radove možete vidjeti u Laubi u prostoru namijenjenom Zajednici za industrijski dizajn. Odličan dizajn uočljiv je i kod ekipe iz Maroon Creationsa koji su izložili svoje dizajnerske lampe. Sastavljene su od uobičajenih drvenih oblika, ali kao cjelina predstavljaju itekako nešto novo u svijetu dizajna. Izložili su i svoje „pametne lampe“ koje se ugase i samim pokretom  ruke iznad njih.

Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr

Osim elemenata za prostorno uređenje, u Laubi ćete moći pogledati i dio asortimana Rimac Automobila. U Haubi se nalazi prostor za modne revije, koje se održavaju prema programu te štandovi s raznim modnim dodacima, odjećom i drugim dizajnerskim rješenjima. Osim TTF-a, čiji su se radovi mogli vidjeti i na reviji, i druge su obrazovne ustanove (Studij dizajna, Šumarski fakultet, Agora, Grafički fakultet, Sveučilište Sjever…) izložile svoje radove.

Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr

Tjedan dizajna u Laubi i Haubi, ali i na još 10-ak lokacija u Zagrebu, možete posjetiti do 8. svibnja, a svaki je dan uz stalan postav popraćen i različitim programom, a posebice izdvajam 6. svibnja kada će se održati Noć dizajna.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari