Glazba

Abbey Road: 45. godišnjica posljednjeg Beatlesovog albuma i najpoznatije ‘zebre’

foto: facebook.com/thebeatles
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/thebeatles
foto: facebook.com/thebeatles

Jedan od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti rock glazbe, četvorka koja je oformila svjetski fenomen boybanda i topila srca djevojaka, a postala sinonim “kulerstva” za tadašnje mladiće, prije 45 godina izdala je album „Abbey Road“.

Naravno, riječ je o Beatlesima. Stanovnici žute podmornice u ovom su (jedanaestom) studijskom izdanju spojili blues, rock i progressive rock i napravili jedan od najboljih albuma rock glazbe uopće. Često se kao razlog za uspjeh navodi šesnaestominutni splet pjesama (Medley) koji se nalazi na drugoj strani ploče, u kojem je isprepleteno sedam kraćih pjesama. Naglašene dramatičnosti, Medley i završava simboličnom pjesmom koja kao da je najavila posljednje studijsko izdanje – The End („and in the end, the love you take is equal to the love you make“). Iako je nakon albuma “Abbey Road” 1970. izdan još album “Let it be”, potonji je snimljen ranije, pa je de facto “Abbey Road” posljednji studijski album Beatlesa, i time je The end doista – kraj. No, pjesme poput Here Comes The Sun, Because, Oh! Darling i Octopus’s Garden (treća Ringova pjesma u Beatlesima) postale su bezvremenski hitovi i smatraju se vrhunskim ostvarenjima. „Abbey Road“ ostao je najprodavaniji album Beatlesa u SAD-u s više od 5 milijuna prodanih primjeraka.

Cover albuma

45. rođendan također slavi i sam cover albuma. Ikonični prikaz četvorke koja prelazi zebru jedini je originalan britanski Beatlesov cover albuma koji ne prikazuje niti imena umjetnika, niti naslov albuma samog. Jednostavno objašnjenje za to došlo je od kreatora covera i Beatlesovog menadžmenta: „Nismo morali napisati ime benda na cover, ionako su već dotad bili najpoznatiji bend na svijetu.“ Cover je postao jedan od najslavnijih i najimitiranijih u povijesti, a popularni pješački prijelaz pak slavna destinacija za fanove benda, kraj kojeg je čak postavljena i web camera. U prosincu 2010. prijelaz je dobio status kulturne  i povijesne važnosti, a sam glazbeni studio Abbey Road Studios u blizini dobio je sličan naslov ranije ove godine.

Foto: facebook.com/thebeatles
Foto: facebook.com/thebeatles

Iain Stewart Macmillan, škotski fotograf koji je snimio naslovnicu albuma, imao je samo desetak minuta za snimanje fotografije, za vrijeme kojeg je policajac, koji je u to vrijeme nadzirao ulicu, zaustavio promet. Beatlesi prelaze cestu s lijeva na desno, s vođom Lennonom kojeg slijede Starr, McCartney i Harrison. McCartney je pritom bosonog i „izvan koraka“ s ostalim članovima grupe. Osim Harrisona, svi ostali nose odijela britanskog dizajnera Tommyja Nuttera. Tijekom godina pojavila se pomalo bizarna interpretacija fotografije koja govori o prelaženju ceste kao simboličnoj pogrebnoj povorci gdje Lennon, obučen u bijelo, simbolizira svećenika ili božansku figuru. Ringo Starr obučen u crno simbolizira pogrebnika, a Harrison u trapericama i “običnoj” majici simbolizira grobara. McCartney (koji je bosonog i „izvan koraka“) na kraju simbolizira truplo. Morbidna interpretacija nastala je iz teorije zavjere „Paul is dead“ u kojoj se nalaže da je Paul umro 1966. godine i da je zamijenjen dvojnikom. Bijeli Volkswagen Beetle, automobil parkiran u lijevom kutku prijelaza, pripadao je nekome od stanovnika kvarta pokraj glazbenog studija grupe. Nakon što je album izdan, automobilska registracija bila je ukradena nekoliko puta, a 1986. godine vozilo je prodano za 2,530 funti na aukciji, te je 2001. postavljeno u njemački muzej. Čovjek koji pak stoji na kolniku na desnoj strani fotografije je Paul Cole, američki turist koji nije bio svjestan fotografiranja te je saznao da se nalazi na fotografiji tek nakon izlaska albuma.

Proslava godišnjice

Ranije ove godine, 8. kolovoza, godišnjica je svečano proslavljena na samom mjestu događaja. Trenutna postava West Enda u hit showu „Let it be“ (mjuziklu baziranom na karijeri Beatlesa), vođena mnoštvom fanova iz raznih dijelova svijeta, rekreirala je scenu fotografije točno u vrijeme kada je ona prije 45 godina snimljena (11:35 prijepodne). Računa se da je do sad više od 200,000 ljudi pokušalo replicirati fotografiju tijekom posjete.

Foto: facebook.com/thebeatles
Foto: facebook.com/thebeatles

Be social

Komentari