Vizart

aBook (artist’s book) – knjige umjetnika u sklopu Kustoske platforme

Foto: kustoska platforma/mladen stilinović
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: kustoska platforma/tea stažičić
Foto: kustoska platforma/tea stažičić

Polaznici ovogodišnjeg programa Kustoske platforme predstavljaju svoj istraživački rad na temu knjige umjetnika. Kustoska platforma je inače program posvećen teorijskom i praktičnom obrazovanju iz područja suvremene umjetnosti. Ove godine, sastojao se od tri različita modula: Knjiga umjetnika: područje eksperimenta, Fragmentirani uvid u povijest izložbenih praksi i kustoskih angažmana od 19. stoljeća do danas te Kustos na Mreži. Izložba se otvara 8. ožujka u 20 sati u Galeriji Galženica.

Knjiga umjetnika se zajedno s avangardnim pokretima pojavljuje početkom 20.stoljeća, a u Hrvatskoj 60-ih godina istog stoljeća. Procvat knjige umjetnika dogodio se s pojavom grupe Gorgona te konceptualnim umjetnicima, Stilinovićem, Trbuljakom, Iveković i dr.

Polaznici su u radu bili podijeljeni u šest različitih skupina koje su se bavile definiranjem samog pojma knjige umjetnika, povijesnim razvojem, vizualnom poezijom, knjigom umjetnika u današnje vrijeme te suradnjom umjetnika i kustosa. Rezultati njihovog rada, bit će predstavljeni na izložbi. Sama definicija pojma knjige umjetnika je dosta kompleksna, ali umjetnici se slažu u tome kako je doživljavaju kao zaseban prostor koji mogu ispuniti svojim mislima, idejama i stavovima pretočenim u riječi. Dio izložbe se bavi i vizualnom poezijom, svojevrsnim produktom spajanje poezije i likovne umjetnosti. Ona se u zemljama bivše Jugoslavije javlja 1960-ih i 1970-ih godina, s pojavom neoavangardnih pokreta. Uz knjige vizualne poezije, na izložbi će biti istaknuta i popratna dokumentacija, časopisi, eseji i sl. Važan dio izložbe čine i knjige umjetnika danas, medij kroz koji mladi umjetnici reagiraju na određene društvene i političke fenomene i situacije ili pak izražavaju stanja svojeg unutarnjeg intimnog svijeta. U sklopu istraživanja odnosa umjetnika, kustosa i dizajnera, istraživači se bave definiranjem i karakteriziranjem privatnog i intimnog odnosa s publikom.

Na izložbi će se predstaviti  knjige Zvonimira Baloga, Fokus Grupe, Grupe Bosch&Bosch, Sanje Iveković, Neve Kiš, Darka Kolibaša, Sanje Marčetić, Bojana Mucka, Dražena Mazura, Josipa Stošića, Barbare Radelja, Svena Razuma, Martina Peranovića, Branka Maleša, Jelene Perišić ali i mnogih drugih. Izložbu možete pogledati do 12. travnja 2013. godine.

Be social

Komentari