Film

Oda strasti i viziji tvorca filma “The Room” (“The Disaster Artist”, J. Franco)

Foto: facebook.com/DisasterArtistMovie/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prava kvaliteta filma ogleda se u načinu kako određeni naslov stari – hoće li pasti u zaborav ili će, i deset godina po izlasku, i dalje biti aktualan. No s druge strane tu je Tommy Wiseau koji je s filmom The Room učinio ono što mnogi filmovi koji su konkurirali za Oscara nisu, a to je da se otrgne zubu vremena te da čak četrnaest godina kasnije i dalje bude tema mnogih filmskih razgovora. Kultni status najboljeg među najgorim filmovima ikada dodatno je učvrstio film The Disaster Artist. Baziran na osnovi istoimene knjige Grega Sestera o nastanku Wiseauovog čuvenog djela, The Disaster Artist ne samo da daje omaž tom filmu, već i slavi njegovo nasljedstvo i, u konačnici, strast glavnih aktera prema ispunjenju njihovih snova.

Priča prati Tommyja i Grega te počinje od njihova prvoga susreta. Obojica su ambiciozni u svojim namjerama da postanu glumci. No, kako taj proces zahtjeva puno više no što oni mogu i imaju, Tommy dolazi na ideju da oni sami snime svoj film. Tommy u svoje ruke uzima obaveze producenta, scenariste, redatelja i glavne uloge. Sve ostalo je, kako znamo, historija.

Foto: boardchairman-blog.tumblr.com
Parodija, komentar i veličanje

Na prvi pogled James Franco i ekipa mogli bi se učiniti pogrešnim izborom za ovaj film. U društvu Setha Rogena i Evana Goldberga, popularni je glumac poznat po nekim suludim komedijama naročito niskih ili nikakvih vrijednosti. Međutim, Franco i prijatelji u ovom slučaju rade nevjerojatno dobar posao. Prihvatiti se ove teme i ekranizacije definitivno predstavlja hod na užetu na velikoj visini jer film treba izbjeći groteskno i karikaturalno parodiranje, a opet dozirati komediju s onim što se zbilja treba pokazati. Franco je pritom u potpunosti uspio dozirati apsurdne situacije koje su pratile nastanak filma The Room, bez da i u jednom trenutku upadne u ismijavanje i parodiju.

Ovdje prvenstveno mislim na odnos između Tommyja i Grega, a zatim na njihov odnos prema samom filmu. Primjetna je jaka i bezuvjetna privrženost među njima – čak iako Greg katkad ne razumije Tommyjeve odluke i razmišljanja, on ipak u njemu vidi sliku svojih ambicija i ciljeva i upravo to što su toliko slični, snažna je nit vodilja pomoću koje će prevladati sve probleme i prepreke. The Disaster Artist jasno pokazuje zašto je The Room završio tako katastrofalno, ali nipošto to ne radi podsmjehivački. Možemo reći da se iza i jednog i drugog naslova krije snažna moralna i inspiracijska poruka, a to je da ne odustajete od svojih ciljeva i snova, iako vam svi oko vas govore da bi trebali. Upravo nas zbog toga The Disaster Artist  tjera da navijamo za Tommyja i Grega, te da razvijemo jaku empatiju prema ovom dvojcu.

Dobra izvedba lošeg performansa

Definitivno glavni adut ovog filma jest predstava koju nam pruža James Franco. Od stila i pokreta do samog govora i emotivne ekspresije, Franco s najvećom vjerodostojnošću portretira Wiseaua. Upravo zbog njega dobivamo dublji uvid u emotivno i psihičko stanje enigme kakva Wiseau jeste. U svoj njegovoj začudnosti i neobičnoj pojavi, uhvatiti sve osobine lika, bez zapadanja u ismijavanje, izazov je za svakog glumca, a James Franco to radi blistavo.

S druge strane, njegov je brat Dave Franco u ulozi Grega sasvim solidan. Problem koji imam s Daveom jest taj što ga ne razlikujem previše od nekih njegovih ranijih uloga. Izgledom je sličan Gregu, pa čak i mimikom, ali sveukupni dojam ne odskače od uobičajene pojave Davea. Sve u svemu, kada se pogleda čitava glumačka postava, s obzirom na složenost materijala koji su imali, svi su odradili fantastičan posao bez greške.

Komedija godine

Da biste uživali u filmu The Disaster Artist nije potrebno gledati The Room prije toga; ali je preporučljivo. Bez obzira na to, The Disaster Artist je, bez sumnje, najbolja komedija koju ćete pogledati ove godine. Osim toga, približit će vam film The Room do te mjere da ćete ga promatrati i iz drugog ugla, razumjet ćete motivaciju iza njega, suosjećat ćete s osobama iz filma, pa čak i navijati za Tommyja i ekipu.

A kako je sezona nagrada nastupila, tako smo svjedoci različitih predviđanja o tome tko bi nominirani mogli biti i u kojim kategorijama. Iako je The Disaster Artist jedno vrhunsko ostvarenje, konkurencija za najbolji film 2017. godine je velika i odlična. No, James Franco donosi besprijekoran performans koji bi ga mogao odvesti do nominacije za najbolju glavnu ulogu te sam The Disaster Artist barem za najbolji adaptirani scenarij.

Da vas podsjetimo o čemu govorimo kada govorimo o filmu The Room, donosimo njegov trailer.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari