Film

Al Pacino i Brian De Palma treći put zajedno: Snimaju film o kontroverznom američkom treneru footballa

Foto: facebook.com/AlPacinoinfo
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/AlPacinoinfo
Foto: facebook.com/AlPacinoinfo

Proslavljeni i sada već legendarni holivudski filmaši, glumac Al Pacino i redatelj Brian De Palma, ponovno će, po treći put u svojim karijerama, surađivati na nekom filmu radeći ga zajedno. Pacino i De Palma, uzgred rečeno, u dosadašnje tri suradnje još nijednom nisu zakazali, dapače, svi njihovi zajednički filmovi bili su – remek djela.

Novi film kojem će režiju potpisati De Palma, a glavnu ulogu Pacino zvat će se “Happy Valley”, a radnja će pratiti kontroverznog bivšeg trenera američkog nogometa (football), Joea Paterna, koji je dugo godina bio trener ekipe Pennsylvania State Universityja te je prisilno umirovljen zbog skandala koji je izbio u vezi seksualne afere i zlostavljanja koje se dogodilo u njegovoj momčadi.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Priča o Joeu Paternu u Americi je svojevremeno bila vrlo aktualna i popularna, a danas je dio popularne kulture. Pacino, inače veliki ljubitelj američkog nogometa i NFL-a kao sporta, ulogu Paterna prihvatio je još u rujnu 2012. godine kada je cijeli projekt i krenuo, a sada je potvrđeno kako će De Palma preuzeti redateljsku palicu. Inače, Pacino, za razliku od De Palme, ima iskustva u sportskim filmovima, pogotovo o američkom nogometu, jer je glumio jednu od naslovnih uloga odnosno trenera u kultnom sportskom ostvarenju Olivera Stonea, uspješnici “Any Given Sunday”.

Prije ove nadolazeće drame, De Palma i Pacino su vrlo uspješno surađivali na dva projekta: filmovima “Carlitov način” iz 1993. godine i na filmu “Scarface” (“Lice s ožiljkom”), deset godina ranije. U Scarfaceu, poznato je, Pacino je ostvario svoju kultnu ulogu Tonyja Montane u kultnom kriminalističkom filmu, jednom od najboljih svih vremena.

Foto: facebook.com/SanduskyJerry
Foto: facebook.com/SanduskyJerry

No, sada, točno 30 godina nakon prve, a 20 nakon posljednje suradnje dvojice filmskih genijalaca, ponovno će obojica “pod stare” dane pokušati napraviti film vrijedan pažnje i to sportsku dramu, za razliku od prijašnjih vremena kada su snimali samo krimiće.

Film “Happy Valley” bit će snimljen po bestselleru Joea Posnanskog, koji je napisao biografiju Joea Paterna. Paterno, dugogodišnji trener football ekipe Penn State Nittany Lionsa, s kojima je osvojio dva naslova prvaka sveučilišne lige i koju je trenirao 45 godina, nije bio dio kriminalnih radnji u njegovoj momčadi, ali je godinama prešućivao i nije prijavljivao seksualno zlostavljanje 15-godišnjih dječaka i drugih svojih igrača od strane svog pomoćnika Jerryja Sanduskyja, danas 68-godišnjaka koji je osuđen na 60 godina robije zbog dokazivanja krivnje nakon što je bio osumnjičen za taj zločin.

Foto: Wikipedia, jon rubin
Foto: Wikipedia/ jon rubin

Paterno je, zbog toga što je prešućivao zlostavljanje svojih igrača, smijenjen 2011. godine, kada se sve otkrilo, s mjesta trenera momčadi te je prisilno kao 85-godišnjak umirovljen. 2007. godine je ušao u Kući slavnih sveučilišnog američkog nogometa, a u trenutku odlaska u mirovinu bio je ravno 45 godina trener Lionsa. Njegovo je prisilno umirovljenje uzrokovalo prosvjede i nerede na ulicama njegovih igrača i ljudi bliskih momčadi, ali je on umro nekoliko mjeseci kasnije od komplikacija nastalih zbog raka pluća. Ušao je tako u legendu, međutim, nakon što je cijela priča izašla na vidjelo – o razuzdanom pedofilu Sanduskyju koji je u međuvremenu silovao i desetogodišnjake, počelo se pričati o velikoj pogrešci Paterna koji je sve što je znao prijavio samo višim instancama na fakultetu, ne i policiji. Međutim, unatoč svemu, Paterno se i danas smatra legendom te je sva krivnja svaljena na robijaša, Sanduskyja.

Trenera kojeg će utjeloviti Pacino i radnju cjelokupnog filma najbolje je opisao producent djela, Edward R Pressman za magazin Deadline, rekavši: “Happy Valley ponovno ujedinjuje autore Scarfacea i Carlitovog načina, De Palmu i Pacina, pravi tim koji će surađivati treći put na nekom filmu. I ja ne mogu zamisliti bolji duo za rad na ovom filmu o kompleksnom i iznimno pravednom čovjeku koji je na kraju nastradao zbog jedine tragične pogreške u svom životu”.

Be social

Komentari