Film

Animafest Zagreb – animirani filmovi iz svijeta u našem gradu

Vrijeme čitanja: 2 minute

3558_445168468891152_2040174309_n
Photo: Facebook

Ovaj tjedan održat će se godišnji Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu. Imamo ga priliku vidjeti u dugometražnom izdanju, što znači da su na repertoaru ove godine – dugometražni filmovi. Program dugometražnih filmova uveden je 2005. g. i od tada se svake godine izmjenjuju s kratkometražnima.

Festival su osnovali grad Zagreb i produkcijska kuća Zagreb Film davne 1972., prihvatila ga je Međunarodna organizacija animiranog filma te je počeo s djelovanjem. Dugo je vremena priređivan svake dvije godine, ali to se promijenilo 2005. Drugi je najstariji i najpoznatiji u Europi.

Svečano otvorenje bit će sutra u Kinu Europa s početkom u 19:30 h, a slijedit će filmovi Ernest i Celestina i Kralj svinja. Više o programu možete saznati ako kliknete ovdje. Dodijelit će se nagrade u kategorijama najbolji film, studentski film, dječji film, obrazovni film, glazbeni spot i film za Internet. Također se dodjeljuje nagrada za životno djelo, koja je utvrđena 1986., a jedinstvena je za ovaj festival animiranog filma. Festival prati dodatni program, koji se sastoji od glazbenog sadržaja te izložbi stripova, djela napravljenih u staromodnoj tehnologiji i indie videoigara.

Lokacije na kojima ćemo moći vidjeti animirane filmove iz cijelog svijeta su Kino Europa, Cineplexx Centar Kaptol, Centar Pčelica u Centru Kaptol, Medijateka Francuskog Instituta, Galerija ULUPUH, Galerija Forum i Muzej Suvremene Umjetnosti. Nadamo se da ćete ovih dana (od 4. do 9. lipnja)  pronaći neku lokaciju koja vam odgovara i pogledati pokoji film iz svjetske animirane kolekcije.

Be social

Komentari