Film

Animirani serijali koje ćete voljeti bez obzira na dob

Facebook
Vrijeme čitanja: 3 minute

Vjerojatno se svi sjećamo onih bezbrižnih dana kada smo se budili u 7 ujutro bez iritantnog zvuka alarma i s pokrivačem, na vrhovima prstiju odlazili u dnevnu sobu kako bi uživali u minutama fantazije crtanih filmova koji su se uz par ponavljačkih reklama vrtjeli na malim ekranima.

Istina je da sada ustajemo u isto to vrijeme samo s mnogo manje elana i umjesto u komfor kauča s pokrivačem, odlazimo na posao ili faks koji nas ispunjava (ili ne) i uživamo u čarima javnog prijevoza, no to ne znači da si ne možemo priuštiti atmosferu dnevne sobe iz jeseni 2007. ili bilo koje druge godine kada smo bili neradnički sretni.

Kako bi obnovili sjećanja na neka ljepša vremena, ali uz to ne gledali reprize iz djetinjstva, za vas smo pripremili listu suvremenih animiranih serijala koji će vas zbog predivnih ilustracija, tople tematike i atmosferičnih soundtrackova dobiti na prvu.


Gravity Falls (2012 – 2016)


Ima li bolje stvari od praznika provedenih usred šume bez interakcije s društvom  i životom na kakvog smo naviknuli? Naravno da ima, ali u Gravity Fallsu zabačena lokacija postaje središte razotkrivanja lokalnih misterija uz pomoć neobičnog dnevnika kojeg Dipper Pines pronalazi kada bude primoran provesti ljeto s blizankom Mabel i ujakom Stanom.

Disney serijal kreiran od strane Alexa Hirscha, uz svoju avanturističku radnju, proteže i tematiku prilagodbe u svijet odraslih. Sadržane su sve bitne stavke s kojima se djeca kod odrastanja susreću, od prvih simpatija i slomljenog srca sve do pronalaženja važnosti obiteljske ljubavi.


Hilda (2018 – )


Unikatnost je uvijek dobra stvar, tako da ako se netko možda još uvijek premišlja treba li ofarbati kosu u zelenu, Hilda je pravi primjer kako uvijek treba slušati svoj unutarnji glas i ne obazirati se na zloglasne komentare okoline zbog svoje različitosti. Serija prati avanture djevojčice Hilde koja se pokušava prilagoditi u gradić Trolberg nakon selidbe iz spokoja šume sa svojom majkom i neobičnim ljubimcem Twigom. Iako naizgled obična, Hilda ima pomalo neobičan hobi, a to je sklapanje prijateljstava s čudovištima koja nisu toliko strašna kako se čine.

Prvu sezonu utemeljenu na grafičkom romanu Lukea Pearsona možete pronaći na Netflixu, a u tijeku je nastanak druge sezone tako da Hildinim neobičnim pothvatima još nije kraj. Zanimljiva i lagana priča koja nas uči kako drukčije ne mora značiti loše, svima će se uvući pod kožu i pružiti nam materijal za razmišljanje nakon pogledane sezone.


Over The Garden Wall (2014)


Klasična priča Ivice i Marice dobila je novo ruho uz miniseriju Patricka McHalea, Over The Garden Wall koja prati putovanje polubraće Wirta i Gregoryja kroz mračnu šumu obilatu misterioznim bićima i pojavama gdje im se pridružuje tajanstveni Woodsman i plava ptica Beatrice.

Cartoon Networkov serijal inspiriran je mitovima i dječjim pričama koje se prenose generacijama te crtanim filmovima iz 19. i 20. stoljeća kojima širi pozitivnu jezu i nostalgiju za bezbrižnijim vremenima.


Steven Universe (2013 – )


Serija prati odrastanje dječaka Stevena koji postupno otkriva svoje super moći i prave životne vrijednosti uz pomoć izvanzemaljskih junakinja Garnet, Amethyst i Pearl s kojima se bori protiv zlih sila u misiji očuvanja svijeta.

Prva samostalna ženska kreatorica serijala na Cartoon Networku, Rebecca Sugar uz tematiku spašavanja svijeta u svakoj od epizoda obrađuje tematiku prijateljstva, obitelji i ljubavi kao osnovice za oblikovanje i normalnu funkciju društva koje se u današnje vrijeme nalazi ispred zida osuda i nepoštenja.


Adventure Time (2010 – 2018)


Finn the human and Jake the dog donose vam priču o čarobnjaštvu, prijateljstvu, bitkama i još gomilom drugih elemenata koji su ključni za normalnu funkciju post-apokaliptične zemlje Ooo. Kroz zajedničke avanture, glavni protagonisti susreću se s pregršt zanimljivih likova poput Princeze Bubblegum, Ledenog kralja, igraće konzole BMO te brojnih drugih objekata iz stvarnog života koji posjeduju ljudske osobine i često donose pravilnije odluke od samog čovjeka.

Svoju inspiraciju, serijal kreiran od strane Pendletona Warda za Cartoon Network, crpi iz video igrica te igre na ploči, Dungeons and Dragons uz čiju je pomoć mašta puštena na lutanje svojim bespućima.

 

Be social

Komentari