Vizart

Dario Jelušić: “Uživam stvarati likove bez obzira na tematiku i žanr”

Ilustracije: Dario Jelušić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dario Jelušić, ilustrator čija mašta i ruka grabe naveliko iz vrela nadahnuća iz bajki i mitologije, upao nam je u oko krajem prošle godine. Njegove predodžbe bića iz slavenske mitologije, kao i bajki najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, potaknule su nas da mu upadnemo u Instagram i popričamo o njegovim fantastičnim prikazima. Njegov je portfolio kao pogled u kakvu hrvatsku Dinu: bespuća fantastičnih pejzaža u koje želimo zaći, kao u kakvoj maštovitoj igri.

Dario, možeš li nam opisati što čini tvoj ilustratorski potpis? Što je prepoznatljivo u tvojim ilustracijama fantastičnih svjetova i bića?

Iskreno, teško mi je odgovoriti na to pitanje jer uživam stvarati likove i svjetove bez obzira na tematiku i žanr. Je li riječ o srednjem vijeku i magiji, dalekoj budućnosti i osvajanju Svemira ili modernom dobu, sigurno ću naći nešto što će me intrigirati i motivirati na stvaranje.

Motivi su ti prilično precizni i detaljni, te time vrlo klasično ilustratorski. Kako gledaš na svoju estetiku?

Najdraže vrijeme koje potrošim na ilustraciju mi je prvih 20%, kada postavljam kompoziciju, svijet i likove – i zadnjih 10%, kada mogu potrošiti sate fokusiran na najmanje detalje. Zbog toga mislim da su moji radovi orijentirani prema detaljima i balansiranju, kako bih s njima mogao prikazati što uspješniju lustraciju.

Što te najviše inspirira u vlastitom izričaju?

U svakoj ilustraciji na kojoj radim nije mi cilj samo odraditi dobar vizualni posao, nego ispričati priču. Svaka nova priča koja mi padne na pamet je na neki način inspirirana stvarnim životom. Stvarni svijet je neiscrpno vrelo interesantnih situacija i događaja.

Na koji način stvaraš i kojim principima? Vidim da te jako fascinira žanr fantastike i estetika nadnaravnih bića.

Trenutno sam u fazi rada na osobnom projektu, koji se bazira na hrvatskom folkloru i slavenskoj mitologiji pa su zbog toga moji zadnji radovi bazirani na fantastici i nadnaravnim bićima. Kada stvaram, nebitno o tematici, uvijek ću krenuti od priče. Nevažno je li riječ samo o rečenici, dvije ili cijeloj knjizi teksta. Kasnije je samo riječ o primjeni ilustratorskog znanja od kompozicije i perspektive, do anatomije i teorije boja. I svega između.

Na instagramu sam te uočio kad sam vidio fantastične ilustracije hrvatske književne tradicije i mitologije, točnije kod „Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić. Što te kod nje nadahnjuje?

Koliko sam upućen, ne postoji veliki broj knjiga kroz koje se može učiti o hrvatskom folkloru i mitologiji iz naših krajeva. „Priče iz davnina” su definitivno krasan izvor priča, a način na koji je Ivana Brlić Mažuranić opisala likove su inspirativni. Mali Bjesovi su mi definitivno ostali vrlo upečatljivi kao vragolasta šumska bića.

Postoje li ideje za daljnjim vizualnim istraživanjem naše mitologije i folklora?

Naravno, s obzirom na to da radim na knjizi, u planu mi je ilustrirati još mitoloških bića i bogova. Perun, Mokoš, Svarog, Vedi (i još mnoštvo njih) samo čekaju na svoj red.

Gdje se može pronaći tvoj ilustratorski proizvod?

Može me se naći na Facebooku (Dario Jelušić) i Instagramu (Dariojart). To su generalno mjesta gdje objavljujem svoje radove.

Gori li ti inbox?

Požar (smijeh)!

Kako ti je Instagram pomogao u dopiranju do publike i pronalaženju novih angažmana?

Svaka društvena mreža pomaže po tom pitanju. Instagram je baziran na slikama i to mu je jedan od velikih pluseva.

Koje su po tebi najveće prednosti i nedostatci ove mreže?

Prednost mu je svakako jer se bazira na slikama, a nedostatak, što se tiče umjetničkog izražavanja, je što se svaka slika mora zasebno formatirati da je IG ne bi nesretno izrezao. Kao što mu to zna biti običaj.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.


Be social

Komentari