Film

Antonio Nuić po drugi puta u utrci za nominaciju za Oscara – “Mali” odabran za hrvatskog predstavnika

Vrijeme čitanja: 2 minute

U konkurenciji deset filmova, Mali Antonija Nuića odabran je za hrvatskog kandidata za 92. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Nuićeva crnohumorna kriminalistička drama, natala u produkciji Propeler Filma, svojevrsni je nastavak omnibusa Seks, piće i krvoproliće iz 2004. godine, odnosno trećeg njegovog dijela, Nuićeve priče o četvorici kvartovskih prijatelja i strastvenih navijača Dinama.

Likovi, koje glume Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš, sada su na pragu četrdesetih i stadion im više nije prioritet, a novu generaciju predstavlja Mali – glumi ga Vito Dijak.

Pročitaj Ziherovu recenziju filma

Nuić kaže kako je film uvijek kolektivni napor, jednako vrijedi doprinos vozača koji dođe na vrijeme i ugodan je sa suradnicima, kao i glavni glumac, ali ako već mora nekoga izdvojiti to bi bio glumac naslovnog lika koji je u vrijeme snimanja imao oko 12 godina.

“Cijela poanta bila je uhvatiti dječaka u toj dobi, između njega i bilo kojeg drugog glumca u pristupu i načinu rada nije bilo razlike, pomogla mu je i ta mladost, činjenica da mladi brzo uče, ne promišljaju nego vide, snime situaciju i uklope se i uče, reagirao je fantastično”, ustvrdio je.

Iskusni kandidat

Kandidaturu za Oscara Nuić vidi kao dobru priliku da se u centru filmskog svijeta pokaže kako se i ovdje stvaraju nekakvi filmovi, nada se njima interesantni. “Svi koji su dosad išli u toj funkciji napravili su dio promocije i vidljivosti hrvatske kinematografije na američkom kontinentu gdje je teže doći jer je to tržište zasićeno filmovima”, napomenuo je.

Producent filma Boris Matić rekao je kako su ponosni što već drugi put isti tim predstavlja Hrvatsku za kandidaturu za Oscara – prije deset godina bio je to Nuićev Kenjac.

“Već smo tada prošli proceduru, a sada ćemo s HAVC-om vidjeti što možemo zajednički napraviti za promociju filma. Američka akademija ima oko sedam tisuća članova, njih deset posto budu izabrani da gledaju nacionalne kandidate, potrudit ćemo se da dopremo do njih da vide film”, rekao je.

Najviše filmova u konkurenciji do sada

Film je dosad imao uspješan put – u Puli je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, sudjelovao je na nizu festivala (u Torinu je Franjo Dijak dobio nagradu za najboljeg glumca), sada se razgovara i s agentima u SAD-u o distribuciji, a trebao bi se prikazati i na Hrvatskoj televiziji. “Najvažnije je da su film napravili prijatelji i da smo još prijatelji”, istaknuo je Matić.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu američku filmsku nagradu, a ove godine je bilo najviše filmova u konkurenciji.

Dodjela Oscara održat će se 9. veljače iduće godine u Los Angelesu.

Be social

Komentari