Istaknuto
05.08.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Lik Eddieja Munsona na neki je način arhetip i možemo ga svrstati u široku mrežu svojevrsne morfologije priče (gospon Propp, no pun intended), no on je također i tragedija našeg društva koje, iako čvrsto vjerujemo da nije tako, zapravo ne napreduje mnogo.

23.07.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nekoliko frendova je išlo slušati Deathhammer na Black Silesia festival u Poljsku. Novi Immolation je i dalje u vrhu death metala, ali nisam se uspio zakačiti. Le Dom je nastupio u Attacku u organizaciji No Balancea. Kad će opet neka korona da se malo smanji učestalost koncerata?

Film

“Tereza37” Danila Šerbedžije borit će se za nominaciju za Oscara

08.10.2021. Ziher.hrFoto: Nikola Predović
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Petnaest članova Komisije HDFD-a odlučilo je da će film „Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 94. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Košara prepuna nagrada

„Tereza37” svjetsku je premijeru imala na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna Gora, Srbija, Francuska, Italija…) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolji scenarij (Lana Barić) na Filmskom festivalu u Otrantu. Redatelj Danilo Šerbedžija je za „Terezu37” osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Pritisak okoline

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Konkurencija

U konkurenciji za hrvatskog kandidata za Oscara komisija je odlučivala između sedam prijavljenih filmova. Filmovi koji su ostali iza „Tereze37” su „A bili smo vam dobri” (B. Schmidt), „Ljubav oko svijeta” (A. Rostuhar, D. Rostuhar), „Murina” (A. Alamat Kusijanović), „Plavi cvijet” (Z. Ogresta), „Zbornica” (S. Tarokić) i „Zora” (D. Matanić).

Uži izbor od 15 najboljih Akademija će objaviti 21. prosinca 2021., a finalnih 5 koji će nositi nominaciju 8. veljače 2022. Glavna dodjela 94. nagrade Oscar održat će se 27. ožujka 2022.

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari