Vizart

Backyard Art Festival je više od glazbenog festivala

Foto: Facebook.com/BackyardArtFestival/photos
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnji Backyard Art Festival uz vrhunski glazbeni program nudi i bogat popratni sadržaj koji novom i posebnom festivalu daje identitet. Besplatna festivalska ponuda koja sadrži umjetnički i sportski dio odvija se na nekoliko lokacija u Donjem Miholjcu i to većinom u samom centru grada.

Podsjetimo se da smo se već upoznali sa svim glazbenim imenima koji će nastupati na BAF-u od 15. do 17. srpnja u Donjem Miholjcu. Od headlinera su najavljeni francuski afrobeat/raggae bend Joke, jedan od najautentičnijih hrvatskih bendova Let 3, te Kultur Shock koji dolaze iz Seattlea, a sa sobom donose odličnu kolekciju iz lonca pjesama začinjenog mješavinama etna, punka, rocka i metala koja će se odlično uklopiti u ostatak glazbenog programa BAF-a kojeg možete pogledati ovdje.

Ono što BAF čini posebnim zasigurno je umjetnički dio festivala koji se premijerne godine odlično uklopio u cjelodnevni program. Dok čekate nastup svog benda, možete se zaputiti u manji obližnji park koji će i ove godine festivalu pridavati identitet ReArt. Akademski umjetnici iz te udruge će pomoću instalacija osmisliti, izraditi i ispričati priču o Backyard Art Festivalu te o svojoj suradnji. Na prostoru ReArt-a će se nalaziti i izložbeno prodajni štandovi umjetničkih i kreativnih manufaktura i organizacija.

U takvom bajkovitom okruženju nalazi se i akustična pozornica u drvenom paviljonu s kraja 19. stoljeća, a uređena je kao jedna slavonska vizura urbane kulture.

Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos
Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos

Na prostoru parka uz akustičnu pozornicu, članovi Društva naša djeca iz Donjeg Miholjca će održati prigodan program za najmlađe posjetitelje BAF-a. Djeca će festivalu podariti izložbu svojih radova naslikanih pištoljima na vodu i bojama, a posjetitelje će uveseljavati puhanjem velikih balona od sapunice. U programu je predviđena i kreativna radionica izrade lampiona koji će se kao instalacije biti postavljeni u malom parku.

Ove godine program festivala obogatit će dvodnevna radionica stripa pod organizacijom udruge StripOs, a rezultirat će Backyardovim stripom o drugom izdanju festivala. Osim toga, imat ćete priliku vidjeti i druge izložbe poput one koje organizira Povijesna udruga Mailath, a predstavit će stalni postav svog Zavičajnog muzeja. Udruga Likrob će također imati izložbu svojih radova, a u parku će biti postavljena i izložba stickera kao dio predstavljanja urbane kulture. Da se BAF orijentirao na razne grane umjetnosti govori nam i partnerstvo između njih i festivala Graffiti na Gradele s Bola na Braču. GNG će dovesti jedne od najboljih hrvatskih grafitera koji će D. Miholjac obojiti motivima festivala i samog grada. O grafiterima GNG-a možete pročitati ovdje.

Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos
Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos

Osim umjetničkog dijela festivala, organizirane su i druge aktivnosti poput one koju organizira streličarska udruga, besplatno podučavanje gađanja lukom i strijelom. U suradnji s Vanjom Kauzlarićem iz benda Officer Down, koji ove godine nastupaju na festivalu, BAF će posjetiti 32 učenika Rock akademije iz Rijeke koji će na festivalu iz prve ruke moći vidjeti i naučiti kako funkcionira festival, organizacija unutar benda, tehnika te slično, a bit će održana i tribina u kampu festivala na kojoj će moći prisustvovati i posjetitelji.

U debelom hladu festivalske chillout zone pored kampa nalazi se AntiFolk pozornica na kojoj će se preko dana izmjenjivati DJ-evi. Također, u navedenom prostoru bit će organizirana slackline radionica.

Backyard Art Festival je zeleni festival, a to dokazuje i poticanje konzumacije svježeg voća i povrća, a svaka donacija će se usmjeriti na nabavu potrebnih pomagala lokalnoj osnovnoj školi koja je pripomogla organizaciji prve godine festivala.

Od sportskih događanja će se i ove godine održati pump track biciklističko natjecanje u organizaciji Biciklističkog kluba Maraton. Najavljena su velika domaća i međunarodna imena te je stoga ovo natjecanje postalo jednim od najvažnijih događanja ovogodišnjeg BAF-a. Odbojkaški klub organizira turnir u odbojci na pijesku, a mogu se prijaviti svi zainteresirani posjetitelji i građani te ga tako učiniti što je moguće atraktivnijim.

Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos
Foto: Facebook.com/ BackyardArtFestival/photos

Organizatori su pripremili brojna dnevna događanja i cjelodnevnu zabavu posjetiteljima glavne festivalske zone, kao i odličan odmor. Također, organiziraju se i druga manja i skrivena događanja u cijelom gradu koje će posjetitelji morati sami otkriti.

BAF je festival koji nudi mnogo više od glazbenog programa, riječ je o zaista bogatom i raznovrsnom sadržaju zbog kojeg se valja zaputiti u Donji Miholjac 15., 16. i 17. srpnja., jer, sudeći po prošlogodišnjem prvom izdanju BAF-a, s ovog festivala nitko ne može otići ravnodušan i nesretan.

Be social

Komentari