Film

BERLINALE – Čime se predstavljamo svijetu?

Foto: facebook/berlinale
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook
Foto: facebook

Ove godine u razdoblju od 5. do 15. 2. glavni grad Njemačke, 65. put postaje kulturno središte za sve ljubitelje filma. U prosjeku 400 filmova se prikaže kroz raznovrsne programe Berlinala: Competition (međunarodni filmovi), Panorama (nezavisni i art house filmovi), Generation (filmovi za mlađu publiku),  Perspektive Deutsches Kino (novi talenti njemačke filmske scene), Forum i Forum Expanded  (avangardni, eksperimentalni, nepoznati filmovi),  Berlinale Shorts (filmovi koji istražuju kinematografske mogućnosti), The Berlinale Special  i The Berlinale Special Gala (prikazuju nove i nevjerojatne produkcije te se održavaju u čast značajnim osobama iz svijeta filma) te  Retrospective ili Hommage (program pokusiran na rad filmskih velikana) koji se 2013. proširio i uključuje prezentacije Berlinale Classicsa  (restaurirani ili zaboravljeni filmovi).

Ovogodišnji žiri predvođen je američkim redateljem Darrenom Aronofskym (Requiem for a Dream, Black Swan, Noah), uz kojeg će Zlatnog i Srebrne medvjede dodjeljivati Daniel Brühl (Njemačka), Bong Joon-ho (Južna Koreja), Martha De Laurentiis (SAD), Claudia Llosa (Peru), Audrey Tautou (Francuska) i Matthew Weiner (SAD) .

U sekciji Film- Markt namjenjenoj stručnoj publici (prodaja i kupovina filmova, sklapanje novih poslova i i novih kontakata) prema izvještaju HAVC-a  predstavljeni  će biti  Imena višnje  Branka Schmidta, Ti mene nosiš Ivone Juka, Zagrebačke priče vol. 3 (skupina redatelja), Vertikala jednog grada Brune Pavića  i ostali koji se mogu naći u posebnoj brošuri Love Croatian Features 2015. Organizirana će biti i sajamska projekcija Jurićevog filma Kosac namijenjena distributerima i ostalim filmskim stučnjacima.

Na programu Forum našli su se i Baršunasti teroristi Petera Kerekes. Taj dugometražni dokumentarni film rezultat je koprodukcije Slovačke, Češke i Hrvatske, koja je u Karlovym Varyma osvojila nagradu FEDEORA, Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Premijeru je dočekao film Piknik Jure Pavlovića u programu Generation 14 plus, a najveća edukacijska i networking platforma – Berlinale Talents otvorila se producentima Zvonimiru Munivrana (Posljednja volja, Djeca jesenii Danijelu Pek (Vis – A- Vis). 

Bitno je što hrvatska kinematografija doživljava ovakvu potvrdu kvalitete i truda te izlaganjem rada na svjetskoj razini može dobiti povratnu kritiku i ostati zapažena a naročito na ovakvom festivalu.

Be social

Komentari