Film

BETTER CALL SAUL: Na prašnjavoj cesti pogrešnih odluka

Foto: Facebook.com/BetterCallSaulAMC
Vrijeme čitanja: 4 minute

„He’s a righter of wrongs. He’s a friend to the friendless. That’s Saul Goodman.“

Krajem druge sezone serije Breaking Bad na televizijskim se ekranima prvi put pojavio Saul Goodman, kriminalni odvjetnik na drugoj strani zakona, karizmatičan hustler i vrhunski prevarant. Prije Saula Goodmana bio je Jimmy McGill, drugorazredni odvjetnik čije su mladenačke pogreške vječno zabilježene u kriminalnom dosjeu i lošoj reputaciji, a zatim Gene Takavic, usamljeni zaposlenik Cinnabona čiji lik odaje pukotine nostalgije za prošlim životom. Neovisno o tome kojim se imenom predstavlja, Bob Odenkirk utjelovljuje ekspresivan spoj tragedije i komedije koji s lakoćom dobiva empatiju gledatelja.

Američka televizijska platforma AMC u proteklih je deset tjedana emitirala petu sezonu kriminalističke drame Better Call Saul. Serija uz koju se nerijetko vezala sintagma slow burner je, približavajući se narativno svom prethodniku, znatno pojačala ritam i intenzitet, a pritom nije izgubila svoju posvećenost detaljima.

Magic Man

Uvodna sekvenca pete sezone pripada nastavku bolno poražavajuće priče o Geneu Takavicu. Otegnuti, monokromni tonovi i tišina pretvaraju se u zastrašujući ritam neizvjesnosti, hladnih noći provedenih na oprezu i vječnog skrivanja. Već deset minuta kasnije Geneov je novi identitet ugrožen, a potencijalna je opasnost dobila svoje utjelovljenje u liku nepoznatog muškarca. Premda je riječ o priči čiji je ishod zaista teško pretpostaviti, impresivno je koliko njezini fragmentirani ulomci i tišina govore o drastičnim posljedicama pogrešnih odluka.

better call saul
Foto: Facebook.com/BetterCallSaulAMC

Ipak, peta sezona pripada Saulu Goodmanu. Osim kratke opaske o njegovom pravom imenu, Breaking Bad ostaje izvan okvira njegovog privatnog života, stoga su Vince Gilligan i Peter Gould njegovom porijeklu pristupili bez znatnih ograničenja. Prethodne su se četiri sezone bavile okolnostima koje su svog protagonista pretvorile u posrednika između drugorazredne ulične trgovine i najveće distribucije droge u američkim državama. Osim novog imena, koje je u svojoj srži lako pamtljiva fraza „S’all good, man.“, Saul Goodman odabire i specifičan tip svojih budućih klijenata – gubitnike s asfalta koji će vijest o 50% popusta na odvjetničke usluge shvatiti kao poziv da u noćnoj uličnoj odiseji učine što više prekršaja.

Prvih se nekoliko epizoda pete sezone bavi stvaranjem svijeta koji pripada Saulu Goodmanu i u kojem Jimmy McGill i njegov zajednički život s Kim (Rhea Seehorn) imaju sve manje prostora. Improvizirani odvjetnički ured u malenom cirkuskom šatoru, spektar boja u ormaru i novi profil klijenata protagonista odvode na put koji će krajem sezone Mike (Jonathan Banks) nazvati cestom pogrešnih odluka. Ipak, Saul Goodman više nije samo ekscentričan odvjetnik s beskonačnim popisom kriminalnih veza. On sada ima svoju prošlost i budućnost, a empatija kojoj se na trenutke ne može oduprijeti ima izvor u Jimmyju McGillu čiji se lik nikada nije u potpunosti izgubio.

„The last line of defense for the little guy.“

Budući da od početka ima poznat ishod, Better Call Saul posvećuje se kompleksnim likovima koje je dosad gradio s impresivnim osjećajem za detalje. Breaking Bad je dokazao da, ako smo kao gledatelji razumijeli lik, čak ni smrt vodećeg antagonista ne predstavlja zadovoljstvo. Inteligentna režija i izvanredna scenaristička podloga svojim likovima pristupaju s posebnom pažnjom, neovisno radi li se o naslovnom junaku ili hipnotično šarmantnim antagonistima.

better call saul
Facebook.com/BetterCallSaulAMC

Razumijevanju motivacije i želja svakog lika prethodila je iskrena empatija televizijskih pisaca, stoga se serija do sada nije ustručavala dinamiku svog prethodnika zamijeniti detaljnim stvaranjem svijeta koji smo upoznali u Breaking Bad. Osim hranidbenog lanca koji predstavlja meksički kartel, tom svijetu pripadaju žrtve vlastitih pogrešaka i kriminalci koji to ne žele biti.

Krajem četvrte sezone svoje je utjelovljenje dobio Lalo Salamanca (Tony Dalton), a već početkom sljedeće je Saula Goodmana pretvorio u „prijatelja kartela“. Njegova je istovremeno šarmantna i zastrašujuće nepredvidljiva pojava izazvala val nesigurnosti koji nije poštedio ni dom koji Saul dijeli s Kim. Jednodnevna avantura koja je trebala predstavljati laku zaradu i priliku za stjecanje Lalovog povjerenja pretvorila se u otegnutu odiseju kroz pustinje Novog Meksika u kojoj je, osim Lalove jamčevine od sedam milijuna dolara, najveću vrijednost dobilo preživljavanje. Bagman je proglašena jednom od najboljih epizoda čitavih pet sezona, a svojom je premisom utjelovila homage epizodi 4 Days Out s kraja druge sezone Breaking Bad. Jednako kao što je istrošeni pokretni laboratorij Waltera Whitea (Bryan Cranston) i Jesseja Pinkmana (Aaron Paul) prepustio nemilosti pustinje, Saulov je Suzuki Esteem skončao na dnu litice, a svoje putnike poslao na put koji će vječno pamtiti.

„A friend of the cartel.“

Prethodne su četiri sezone izgradile likove čije su sudbine u petoj sezoni dovedene pred niz prepreka. Napuštanje Jimmyja McGilla zbog Saula Goodmana trebalo je postati sinonim za zamjenu vječnih poraza konačnim uspjehom. Ipak, približavanje kartelu za Saula znači i emotivno udaljavanje od Kim od koje je, pod cijenu njezine sigurnosti, naposljetku bio spreman i odustati.

Foto: facebook.com/BetterCallSaulAMC

Ova je izvanredna sezona postavila temelje koji su prethodili događajima prikazanim u Breaking Bad i postavila motive koji njezine likove ne vežu samo na poslovnoj, već i na osobnoj razini. Na taj će način Mike razumjeti potrebu za osvetom koju planira Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), ali će se istovremeno zauzeti za Nacha (Michael Mando) koji je spreman na sve kako bi zaštitio oca. Neovisno radi li se o obitelji ili prijateljstvu, riječ je o vrijednosti koju se brani i osvećuje, i dok se u kompleksu obitelji Salamanca južno od američke granice obitelj nalazi na prvom mjestu, Saul je svoju simbolički odbacio kada je u svrhu novog početka napustio vlastiti identitet.

Better Call Saul nije samo prequel jedne od najboljih serija moderne televizije, već i odraz širine koju jedna priča može imati kada se vrhunski televizijski redatelji i scenaristi ujedine s kvalitetnom glumačkom postavom. Osim što uvodi nove i dinamične elemente te uvijek ostaje nekoliko ključnih koraka ispred gledatelja, Better Call Saul nam predstavlja kompleksne likove koji su, prije svega, ljudi i s kojima je izazov ne suosjećati.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari