Knjige

Bibliokamp u Ližnjanu – Susret knjižničara-volontera i tjedan dana kreativnog razmišljanja o knjizi

Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište Zvona i nari
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište Zvona i nari
Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”

U Ližnjanu kraj Pule upravo je u tijeku prvi Bibliokamp – susret knjižničara-volontera kojemu je cilj otvoriti prostor mladim knjižničarima za aktivno djelovanje u zajednici, ali i za kreativno promišljanje načina na koje bi se moglo proširiti prostor za knjigu u društvu. Održava se u knjižnici i književnom svratištu Zvona i nari koju vode pisci Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Cilj ovogodišnjeg programa, radnog naziva BiblioKnap, jest pokušaj analize i inovativnog rješavanja nekoliko gorućih problema s kojima se knjižnica i književno svratište Zvona i nari svakodnevno susreće (prostorni problemi, razmještaj građe, signaturni sustav, računalna obrada, rukovanje elektroničkom građom). Razmišljat će se i razgovarati i o načelnim temama kao što je sve uži prostor za knjige u medijima, strategijama, proračunima, domovima, u društvenoj, ali i individualnoj percepciji.

Bibliokamp traje od 12. do 24. srpnja 2014., a izravno sudjeluju četiri mlade knjižničarke: Ileana Kurtović iz Splita, Ivana Manojlović iz Osijeka te Iva Barković i Ivana Radenović iz Zagreba. Knjižnica i književno svratište Zvona i Nari osigurala im je putne troškove, smještaj, mjesto za rad, razmišljanje i razgovor te poticajne sugovornike i potencijalne partnere s književne scene i iz lokalne zajednice te niz kreativnih izazova na koje će imati priliku odgovoriti slobodnom interpretacijom knjige kao medija i knjižničarstva kao profesije, dok je obveza polaznika volonterski rad u knjižnici nekoliko sati dnevno.

U sklopu planiranog programa Bibliokamp pruža zanimljiva događanja i za širu javnost. Riječ je o matinejama koje započinju u glavnoj dvorani knjižnice u 10 sati, a na kojima gostuju zanimljive predavačice i književnice.

Foto: facebook/Knjižnica i književno svratište Zvona i nari
Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”

U srijedu, 16. srpnja, imali smo priliku biti dijelom prve matineje čija je gošća bila Ljubica Radović, profesorica ruskog i češkog jezika i književnosti te dugogodišnja djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tema matineje bila je rad i djelatnost Nacionalne i sveučilišne knjižnice te rad knjižnica uopće, budućnost knjige i biblioterapija. Što se tiče Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najveći problem Ljubica vidi u tome što je knjižnica nefunkcionalna, a prostor nije iskorišten do kraja. Knjižnica je nedovršena, odnosno, samo je jedna trećina zgrade iskorištena te upravo zato Nacionalna i sveučilišna knjižnica, po njezinom osobnom sudu, spada u loše knjižnice. Između ostalog, prof. Radović smatra da će najbolja knjižnica nastati onda kada se knjižničarka uda za arhitekta zato što knjižničarka zna poslovanje i može suprugu sugerirati kako treba ostvariti prostor u nacrtima. Tom je šalom zapravo ukazala da je najveći problem knjižnica upravo funkcionalno uređenje prostora.

Razgovaralo se i sveprisutnoj pojavi barova i knjižnica/knjižara u jednome te koliko je to dobra ideja. Svi su se složili da je čitanje u današnjem vremenu tehnologije zahtjevan posao, a čitalačke se sposobnosti njeguju od malena. Što će se dogoditi s knjigom i knjižnicama u budućnosti, nestaju li knjige s polica, i hoće li možda nestati za 50-ak godina – tema je koja je privela kraju prvu matineju ovogodišnjeg Bibliokampa u Ližnjanu, a zaključak je da je taj proces tek u nastajanju, a što će se točno dogoditi, teško je predvidjeti, no sigurno je da je društvene procese nemoguće i nepotrebno zaustavljati.

Osim Ljubice Radović, Bibliokamp će posjetiti i drugi zanimljivi gosti. Današnja gošća matineje bila je Tomica Šćavina, književnica koja je ove godine dobila nagradu Sfera za najbolji znanstveno-fantastični roman Povratak genija, a pažnju književne javnosti pridobila je svojim prvijencem Brod za lajku. U subotu je na redu Tea Čonč, knjižničarka i djelatnica odjela Međuknjižnične posudbe Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ponedjeljak, 21.7.2014., rezerviran je za Anu Božičević i Sophiu Le Fragu, američke pjesnikinje koje trenutno borave u svratištu Zvona i nari. Ana Božičević ove je godine dobila uglednu Lambda nagradu za LGBT književnost svojom zbirkom poezije Rise in the Fall.

Uz sudjelovanje gošći Bibliokampa, održat će se i promocija druge knjige iz Biblioteke Brnestra u nakladi Općine Ližnjan i to zbirke pjesama Žuta šatirana ruža Josipa Pipa Škifića. Od ostalih aktivnosti u sklopu Bibliokampa planiran je i posjet Sveučilišnoj knjižnici u Puli i zbirci Mornaričke knjižnice pod stručnim vodstvom njihove djelatnice, knjižničarke Nives Franić.

Foto: facebook.com/ njižnica i književno svratište Zvona i nari
Foto: facebook.com/ Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”
Be social

Komentari