Knjige

„Božićni praščić” (J.K. Rowling): Avantura za najmlađe

Božićni praščić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Premda je J.K. Rowling autorica koju nije potrebno puno predstavljati, ono što neki možda ipak ne znaju jest da autorica već mnogo godina piše kriminalističke romane pod pseudonimom Robert Galbraith, točnije od 2013. godine.

Razlog tomu jest taj što je autorica htjela svoja djela, točnije serijal od sedam knjiga (najnovija knjiga „The Running Grave” objavljena je ove jeseni) pod nazivom Cormoran Strike”, približiti neutralnijoj publici koja neće njezino ime povezivati uz pisanje ovakvog štiva.

Izabrala je baš to ime jer navodi da joj je ime Robert jedno od ljepših imena te da je bivši američki senator Robert F. Kennedy njezin heroj. Pa ipak, iako je Rowling zaplovila u kriminalističke vode, ovog Božića se vratila pisanju za mlađu publiku nakon tri godine pauze (od objave dječje bajke „ The Ickabog”) s novim romanom „Božićni praščić” koji najmlađima donosi blagdansku čaroliju.

Nestanak plišanog praščića na Badnju večer

Radnja je vrlo transparentna i jednostavna te prati dječaka Jacka koji posjeduje Dar Para – plišanog praščića kojega je vrijeme pregazilo. To svejedno nikako ne umanjuje Jackovu ljubav prema plišanoj igrački s kojom vodi interakciju na dnevnoj bazi i kojoj se povjerava, sve dok jednog dana, na Badnju večer, plišanog praščića njegova polusestra Holly izbaci kroz prozor auta u vožnji.

Da bi umanjili njegovu tugu, baka i djed mu poklone novog božićnog praščića koji dječaku nije nimalo zanimljiv, ali s kojim se na kraju otisne u božićno putovanje kroz Zemlju Izgubljenih kako bi spasio svojeg izgubljenog prijatelja.

Svakodnevni predmeti u posebnoj funkciji

Rowling ovim romanom još jednom dokazuje da ipak najbolje poznaje dječji um. Naime, autorica uspješno stvara lako čitljivo štivo s napetom radnjom koja vrlo lako može zavesti i odrasliju publiku, a pritom promptno veže čitatelja uz protagoniste – u ovom slučaju dječaka Jacka i plišanog praščića.

Unatoč tome što ilustracija ima tek na nekoliko stranica, autorica uspješno ostavlja čitatelju prostora za zamišljanje radnje u glavi ostavljajući pritom dovoljno informacija i onima kojima je teže vizualizirati određene sekvence.

Rowling na poseban način pridaje važnost običnim svakodnevnim stvarima, kao što su spajalice i sunčane naočale, i daje im na važnosti u fabuli u kojoj je naglasak na predmetima koje su ljudi odbacili. Time nam skreće pažnju na to kako je nevjerojatna činjenica da nekome običan i naizgled bezvrijedan predmet može predstavljati utočište i bijeg od svakodnevnog svijeta.

Najveći problem romana jest taj što, iako se radi o Jackovoj božićnoj čarobnoj avanturi, ipak nedostaje originalnosti i dodatne maštovitosti kao i razrade likova. Simpatičnost karakterizacije likova jest nepobitna, no osjeća se u zraku da nedostaje onaj određeni šarm koji su imali likovi u Harry Potterovom univerzumu.

Jednako tako, kao i u spomenutom svemiru, nedostaje poznata maštovitost na koju nas je autorica u prethodnim djelima navikla i kojom je razmazila obožavatelje svojim kultnim serijalom, zbog čega cjelokupni čitateljski doživljaj stvara snažan dojam kao da se spisateljica suzdržavala prepustiti se vlastitoj kreativnosti. Isto tako sama radnja malo vuče na „Priču o igračkama” i „Pilgrim’s Progress”.

Idealan božićni poklon?

Svejedno, unatoč apstinenciji “autoričine slobode”, „Božićni praščić” je lako čitljiv pa je idealan za mlađi uzrast, a jednako tako sadrži neke važne životne poruke prigodne za nadolazeće blagdane kao što su kritika materijalizma i važnost onoga što je “od srca”, ali i neke ozbiljnije teme kao što su prolaznost i prihvaćanje velikih životnih promjena.

U konačnici, „Božićni praščić” indikator je toga da britanska spisateljica spretno skače iz svijeta odraslih u dječji svijet i obrnuto stvarajući djela za sve generacije u kojima ponovo stvara svoj vlastiti svijet čiji stanovnik će htjeti postati svatko tko uzme ovu knjigu u ruke.

Simbioza narativa orašarskih proporcija u smislu prigodne božićne grandioznosti i predmeta koji oživljavaju te zanimljive i nimalo spore radnje čine ovaj roman izvrsnim poklonom pod bor onim najmlađima, ali i ponešto starijim čitateljima.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari