Knjige

Izvještaj – Bubnjevi kulture u Močvari: Snaga glasa, ritam riječi i osluškivanje

Foto: facebook.com/events Tribina: Bubnjevi kulture // 5.4. Močvara
Vrijeme čitanja: 2 minute

U klubu Močvara, na novom događaju Bubnjevi kulture, u utorak, 5. travnja nastupila su tri slam pjesnika koji su nakon uvodne riječi voditelja večeri Luke Perušića, riječima krenuli tuči o napetost publike. Imena gostujućih slammera su Žarko Jovanovski, Siniša Matasović i Zlatko Majsec, a kao moderator, ali i pjesnik i filozof, gostovao je profesor etike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Hrvoje Jurić. Budući da su organizatori događaja bioetičari i Udruženje studenata filozofije s Filozofskog, nakon prvog vala slam bombardiranja počela je rasprava o umjetnosti i slobodi. Iako su gostovali profesori i studenti, što bi katkad podrazumijevalo uškopljenu akademsku atmosferu, slammeri su, počevši sa psovkama i glasnim uzvicima, publiku oslobodili kastracije formalnosti pa je rasprava o umjetnosti i slobodi s potpunim pravom bila stopljena s uličnim rječnikom.

Postavljena su mnoga pitanja: može li umjetnost biti slobodna, kvalitetna, ili uopće umjetnost, ako služi totalitarnom režimu kao propaganda? Postoje li granice koje bi umjetnost trebala poštivati? Smije li ona ubijati ljude, životinje ili se diviti i veličati ubojice? Koliko je umjetnost individualna, a koliko kolektivna praksa – pišu li umjetnici ono što osjećaju ili ono što će se ljudima svidjeti? Također, budući da su se u raspravi našle dvije, diskutabilno, različite životne perspektive, umjetnička i filozofska, pričalo se o shvaćanju razlika i potencijalnom ujedinjenju tih dvaju grana.

Slammeri su znali upasti u sred rasprave te pjesmom dočarati svoje stajalište o nekoj temi, a jedan od studenata okušao se o nastup te izrecitirao svoju pjesmu. Atmosfera je, kako je vrijeme prolazilo postajala sve slobodnija, sve se veći broj ljudi ubacivao i nudio različite uvide u problematiku.

Zanimljivo je bilo to kako se slammeri ne smatraju umjetnicima, uglavnom zato što im je ‘umjetnik’ posrana i pretenciozna riječ, a profesor Jurić im je zanimljivo predbacio pitanjem: Je li to zato što se smatrate boljim ili lošijim od umjetnika, je li to kompleks superiornosti ili inferiornosti?

Pitanja su uglavnom ostajala otvorena, odnosno pluriperspektivno odgovorena, a njihov široki dijapazon osjećao se u zraku te me njegova moć i dalje prisiljava na razmišljanje.

Bubnjevi kulture će se ponoviti u Močvari, najvjerojatnije u mjesecu svibnju. Nastavit će s tematikom slobode te preispitati ulogu policije u društvu. Preporučam svakome tko voli dovesti u pitanje sve nijanse konvencije da prisustvuje događaju.

Be social

Komentari