Knjige

Književni pregled tjedna: Dašak Irske u Zagrebu, književnik u zatvoru, neobične nagrade i nove knjige

Foto: facebook.com/ManBookerPrize
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak se, 16. svibnja, u 18 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, održalo svečano otvorenje Zagreb Book Festivala pod motom ‘Irska – obećana zemlja!’ Prvo od četrdeset književnih događanja koja su se održala od 16. do 22. svibnja, bio je nastup irskog dramaturga, romanopisca i pjesnika Sebastiana Barryja, dobitnika nagrade ‘Costa’ i drugih istaknutih nagrada. Organizator festivala je naklada Ljevak, a otvorenju je, osim gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nazočio i irski veleposlanik u Hrvatskoj Tim Harrington. Kao i prošle godine, festival je stavio naglasak na dječja prava te njihovu integraciju u kulturu, pa je velik dio festivala bio rezerviran za dječje programe.

Ahmed Naji je 2014. godine objavio roman The Use of Life koji miješa fantastične elemente i kritiku života u Kairu. Kad se roman objavljivao u Lebanonu, prošao je državničku cenzuru te je dopuštena prodaja romana u Kairu, no kada je došao na tržište, jedan je čitatelj odlučio tužiti ga. Ahmed Naji se na to nasmijao te je bio uvjeren da mu se ništa neće dogoditi budući da je u konstituciji Egipta to da se može slobodno govoriti. No u ponedjeljak je, 16. 5., završio u zatvoru.

Južnokorejska je autorica Han Kang osvojila u ponedjeljak u Londonu međunarodnu književni nagradu ‘Man Booker’ za roman Vegetarijanac. Roman govori o samostalnosti jedne žene koja prestaje jesti meso kako bi ostvarila sebe u braku. Na taj način ona kritizira ljudsku prirodu te želi postati biljka.

Pokrenuta je godišnja Književna nagrada ‘Post scriptum’ za književnost na društvenim mrežama. Nagradu dodjeljuje udruga Kultipraktik na KaLibar bestivalu u Zadru. Nagrada se sastoji od nastupa na festivalu, priznanja i objave knjige sa svim autorskim pravima. Također, sastoji se eventualno i od sponzorskih financijskih donacija. Prijavljeni ili njegov prijavitelj treba do 1. srpnja ove godine prirediti i poslati biografiju autora/ice i dokument s objavama. Ono što je posebno zanimljivo jest da u obzir dolaze samo tekstovi objavljeni na Facebooku.

U srijedu, 18. svibnja izašla je zbirka pjesama Brod u boci Arsena Dedića. To je njegova prva zbirka, a prvo je izdanje objavljeno 1971. godine. Novo izdanje donosi 29 pjesama i ciklus Brod s mojim imenom te originalni predgovor Zvonimira Globa uz Dedićevu ilustraciju na naslovnici i autoportret. Brod u boci moguće je kupiti u knjižari Rockmark po cijeno od 79 kuna.

U petak, 20. svibnja, na Trgu Marka Marulića u Zagrebu najavljen je petnaesti Festival europske kratke priče (FEKP) koji će se ove godine, od 29. svibnja do 3. lipnja, održati u Zagrebu i Osijeku. Najavu je održao program dijeljenja knjiga i čitanja na otvorenom Knjiga za van 2.0.

U subotu, 21. 5. Nenad Stipanić je osvojio nagradu publike te 50 tisuća kuna za najbolji kriminalistički roman objavljen prošle godine u biblioteci Balkan Noir. Nagrađeni roman zove se Stvarno je odlično baviti se kriminalom, a ček za 50 tisuća kuna predao mu je sinoć na Zagreb Book Festivalu Ivan Tolj, predstavnik vlasnika Styria grupe.

Be social

Komentari