Film

Cannes 2016: Još jedno tradicionalno okupljanje najvećih svjetskih filmaša

Foto: facebook.com/FestivaldeCannesPageOfficielle
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 11. do 22. svibnja ove godine održat će se 69. izdanje filmskog festivala u Cannesu, a od jučer su poznati  i sudionici koji će se boriti za glavnu nagradu. Budući da se radi o jednom od najznačajnijih festivala na svijetu, njegova selekcija uvelike određuje kakva će biti ova filmska godina.

Ovogodišnji festival otvorit će premijera novog filma Woodyja Allena, Cafe Society, koji će biti prikazan izvan konkurencije jer se skromni redatelj i dalje ne želi natjecati, a predsjednik žirija bit će australski redatelj George Miller. Treba napomenuti da ove godine, za razliku od prošle, u konkurenciji neće biti hrvatskih filmova, ali će se za glavnu nagradu boriti hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog majstora Cristija Puiua. Osim spomenutog autora, ove godine za Zlatnu palmu nadmetat će se još devetnaest redatelja od kojih su samo tri žene. Ali konkurencija je i ove godine izuzetno jaka i moglo bi se reći da će u Cannesu svoje filmove publici predstaviti trenutno najjača imena svjetskog filma. Među njima su i redatelji koji su jako dobro poznati francuskoj publici; za početak tu su dvostruki pobjednici Jean-Pierre i Luc Dardenne sa svojim filmom The Unknown Girl, zatim veliki američki nezavisni redatelj Jim Jarmusch koji će imati čast publici predstaviti čak dva filma, Paterson i Gimme Danger, a ponovno će se pojaviti i talentirani kanadski autor Xavier Dolan, filmom It’s Only the End of the World. Ove godine dominiraju filmovi na engleskom jeziku, tako da su priliku dobili i nekadašnji pobjednik Ken Loach, ali i Jeff  Nichols, Nicolas Winding Refn te Oscarom nagrađeni američki glumac Sean Penn. Rumunjska je i dalje najdominantnija istočnoeuropska zemlja što se filma tiče, pa će se ove godine ponovo pojaviti rumunjski dobitnik Zlatne palme iz 2007. godine Cristian Mungiu s filmom Family Photos. Međutim, u ovoj šumi bivših laureata i perspektivnih mladih redatelja našlo se mjesta i za dvojicu vrhunskih autora koji već nekoliko godina proživljavaju veliku krizu. Prvi od njih je velikan španjolskog filma, Pedro Almodovar koji će, nadamo se, svojim novim djelom ponovo oduševiti publiku, a radi se o filmu Julieta. Drugo, ne toliko zvučno ime jest korejski redatelj Park Chan-wook koji u Cannes stiže sa svojim filmom The Handmaiden. Iako je to zasigurno velika stvar za samog redatelja, još je i veća za kinematografiju Južne Koreje. Podsjetimo se da su prije samo desetak godina korejski autori poharali sve najveće europske festivale da bi relativno nedavno ostali bez svih svojih aduta.

Foto: facebook.com/FestivaldeCannesPageOfficielle
Foto: facebook.com/FestivaldeCannesPageOfficielle

Da nikoga ne izostavimo, za Zlatnu palmu borit će se još i nizozemski veteran Paul Verhoeven, Andrea Arnold, Kleber Mendonca Filho, Nicole Garcia, Maren Ade, Bruno Dumont, Alein Guiraudie, Olivier Assayas te Brillante Mendoza. Ono što je također loša vijest jest to da među natjecateljima neće biti niti jednog debitanta, ali u sporednoj konkurenciji ‘Un certain regard’ natjecat će se 17 autora iz cijeloga svijeta od kojih je ipak sedam debitanata. Izostanak hrvatskih autora nije najveća tragedija, jer su zbog velike navale američkih redatelja, bez mjesta ostali velikani poput Terrencea Malicka i Olivera Stonea. Od toliko zanimljivih naslova teško je izdvojiti favorita, a ostaje nam samo nadati se da će svi ispuniti očekivanja jer ćemo većinu spomenutih filmova gledati i mi u kinima na jesen.

Be social

Komentari