Glazba

Chelsea Wolfe uskoro nastupa u samom centru Rijeke

Foto: chelseawolfeonly.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

U srijedu, prvog dana kolovoza američka glazbenica Chelsea Wolfe dolazi po drugi put u Hrvatsku, ali po prvi put nastupit će u Rijeci na Trgu Riječke rezolucije, gdje je zbog iznimnog interesa publike koncert prebačen s prvotne lokacije Trsatske gradine. Ovaj koncert dio je programskog pravca “Kuhinja” Europske prijestolnice kulture 2020. pod nazivom Ciklus Furioza koji obuhvaća ženske autorice koji će svirati na raznim mjestima diljem grada, a sve se događa u suradnji s Distune Promotion, ekipe koja pod sobom ima organizaciju Impulse i Velvet Festivala, a nekoliko dana nakon Wolfe u Rijeku dovode Calexico.

Američka kantautorica iza sebe ima pet studijskih albuma, s posebno hvaljenim i posljednje objavljenim “Hiss Spun“, koji u sklopu europske turneje dolazi predstaviti u “grad koji teče”. Svoju karijeru započela je 2009. godine, a žanrovska raznolikost varira od pjesme do pjesme, od albuma do albuma. Prevladava ponajviše gothic i eksperimentalni rock, folk, a nailazi se i na specifičan metal izričaj. Najnoviji spot za pjesmu The Culling izašao je prije nešto više od tjedan dana.

Spoj glasnog basa, bubnjeva i distorzije

Za razliku od prijašnjih albuma koji su bili vođeni intimom ogoljene folk glazbe („The Grime and the Glow“, „Unknown Rooms“) ili pulsirajućom elektronikom („Pain Is Beauty“, „Abyss“), najnoviji album „Hiss Spun“ izuzetan je zbog kombinacije glasnog basa, tutnjajućih bubnjeva i izdašne distorzije. Sniman u Salemu u Massachusettsu, dijelom je preuzeo ambijent hladne bijele zime Nove Engleske, iako je kostur materijala satkan iz preokreta u Chelseainom osobnom životu za koji sama autorica kaže da ga je obilježilo prihvaćanje vlastite ranjivosti, ljutnja, autodestruktivnost i mračna obiteljska prošlost.

Posebna zanimljivost za koncert je što će joj to biti prvi samostalni nastup u ovom dijelu Europe, a ambijent centra grada zasigurno će biti posebno iskustvo jer – do riječkog Korza potrebno je doslovno samo nekoliko koraka.

Belgijska predgrupa

Kao predgrupa Wolfe nastupit će Brutus. Kako već samo ime implicira, riječ je o žestokom bendu, belgijskom triu koji stvara ekspanzivan, stratosferski punk. U travnju 2016. Brutus su preselili u kanadski Vancouver i snimili svoj debitantski album „Burst“, u suradnji s Jessejem Ganderom (White Lung, Japandroids…). Bio je to mudar potez. „Burst“ je rock album 21. stoljeća: izazovan i uzbudljiv, dapače kolosalan – očekujte buku veličine katedrale.

Foto: facebook.com/Distune

Postmodernističkom konstrukcijom, dinamikom black metala, hardcore energijom, prog i math-rock ukrasima te čistim pop melodijama koje se mogu otkriti na debitantskom albumu „Burst“, Brutus uspijeva pogoditi u rascjep između Slayera i Savagesa, The Smithsa i Slowdivea, Dillinger Escape Plana i Deusa – a sve sa samo tri člana koji stručno surađuju kako bi svoj zvuk napravili što monolitnijim i emotivnijim.

Organizatori i ulaznice

Koncert Chelsea Wolfe drugi je u nizu koncerata koje pod imenom – Ciklus Furioza – pokreće Kuhinja u suradnji s Distune promotion. Posjetitelje očekuje ljetna glazbena šetnja čije su postaje post-punk, neo-goth, indie rock i techno. Njihova je poveznica ta da je riječ o glazbi koju stvaraju žene – glazbenice koje pomiču granice, izazivaju žanrove te grade nove, uzbudljive glazbene svjetove. Ciklus Furioza za publiku iz regije također ponovo otkriva Rijeku i njene iznimne lokacije.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 125 kuna, a na dan koncerta (1. kolovoz), ako ih ostane, koštat će 155 kuna. Prodajna mjesta su sustav Entrio, Dallas Music Shop Rijeka i Dirty Old Shop Zagreb.

 

 

Be social

Komentari