Vizart

Crowdfunding kampanja Ines Kotarac: Kapi protiv zaborava

Foto: wherethelightwillfall.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: wherethelightwillfall.com
Foto: wherethelightwillfall.com

Ines Kotarac, fotografkinja rođena u Bosni i Hercegovini i odrasla u Hrvatskoj, pokrenula je crowdfunding kampanju “Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom” u kojoj skuplja 2000 eura putem online platforme, a doprinos možete dati i vi sve do 4. travnja. 

Iako rodnu Bosnu i Hercegovinu napušta kao devetogodišnjakinja uslijed ratnih dešavanja i time izbjegava neposredne užase koje donosi to razdoblje, Ines se zavičaju vraća uvijek iznova, kroz fotografiju. Problematika BIH vezana uz nacionalne identitete, nemogućnost oprosta i podijeljenje gradove odražavaju se kroz njen objektiv. Voljna da fotografijom mjenja svijest ljudi, Kotarac od rodnog Bugojnog putuje prema Sarajevu, kroz podijeljeni Mostar pa do mjesta boli i sjećanja – Srebrenice. Fotografije koje nastaju odraz su svakodnevice koja se retorički pita: Ukoliko smo jednaki pred smrt, zašto to ne možemo biti i za života?

“Vjerujem da umjetnost, ona prava i čista umjetnost, često može ono što politika i političari ne mogu. Takva je umjetnost u svome središtu slobodna, ona se ne treba i ne smije nikomu klanjati ili raditi kompromise. Moj projekt proizlazi iz moje priče, iz priče o izgubljenoj domovini Bosni i Hercegovini, no želi progovoriti o pogrešnosti svega onoga što ljude razdvaja i suprostavlja. Granice, kako granice država tako i granice u glavama ljudi, ono je što ovim projektom na svom putu od Njemačke do Turske želim dekonstruirati”, izjavila je Ines za Ziher.

Skupljeni novac pomogao bi Ines u realizaciji ciklusa izložbi od Berlina do Istanbula. Projekt će trajati od travnja do kolovoza ove godine, a sama izložba pokušat će proniknuti u pitanja vlastitog identiteta, osobne ali i svjetske povijesti, pamćenja i zaborava te kako dijaloga među njima tako i nedostatka pojedinih. Donacija i od 5 dolara čini veliku razliku jer ona daje 24 ili 36 novih mogućnosti u jednoj roli analognog filma. Više o njenim radovima možete vidjeti OVDJE.

Be social

Komentari