Film

9. izdanje Subversive Festivala: Politike prijateljstva i crowdfunding kampanja

Foto: www.facebook.com/subversivefestival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Deveto izdanje Subversive Festivala okupit će više od 100 intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati preko 50 filmova pod zajedničkom temom politike prijateljstva. U petnaest svibanjskih dana u fokusu su novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta… Bogat filmski, konferencijski i forumski program odvijat će se u kinima Europa i Tuškanac te MM centru.

Subversive festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da nam je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet. Ipak, program će zadržati standardnu strukturu uz pomoć i suradnju partnera kao što su Centar za mirovne studije (CMS), Institut za političku ekologiju (IPE), Centar za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftung (FES), Združena levica (ZL iz Slovenije), Institut francais  i Talijanski institut za kulturu itd.

Zbog znatno smanjenih sredstava za funkcioniranje ovogodišnjeg festivala, Subversive festivalu potrebna je vaša pomoć. Pozivaju sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava kako bi Subversive Festival i dalje mogao nastaviti s ovom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje.

Festival je i ove godine podijeljen u dva dijela – teorijski i filmski. Teorijski dio, koji počinje 1. svibnja u kinu Europa, sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike, kojima je, između ostalog, u fokusu odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja „ljudi bez svojstava“, tj. pitanje može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stajalištima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i „kršćanskim temeljima europskih vrijednosti“. O tim i mnogim drugim temama govorit će istaknuti intelektualci kao što su francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne intelektualne i aktivističke snage poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna, povjesničarke Dubravke Stojanović, zatim Budimira Lončara

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.

Filmski dio otvara se najnovijim filmom velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija Između ograda, koji prati pokretanje Teatra potlačenih sastavljenog od imigranata i tražitelja azila putem kojeg Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene. Filmski festival održavat će se od 8. do 15. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu WILD DREAMER za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program. U suradnji s Centrom za mirovne studije donosimo filmski program naslovljen Razotkrivanje koji ukazuje na ulogu zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. U sklopu programa održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošća bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann. Tu je i program posvećen dokumentarnim filmovima velikog Piera Paola Pasolinija i program Švicarski aktivistički film, a u sklopu sekcije Hommage prisjećamo se čak triju velikih sineasta koji su nas napustili ove godine: najradikalnijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog genijalca Andrzeja Żulawskog, čijim oproštajnim djelom Kozmos, koji je dobio nagradu za režiju na ovogodišnjem festivalu u Locarnu i koji je snimao punih 15 godina, adaptacijom istoimena romana najvećeg poljskog pisca dvadesetog stoljeća Witolda Gombrowicza zatvaramo ovogodišnji festival. Valja istaknuti i masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala Karpa Godine.

Cijena ulaznice za projekcije u kinu Europa iznosi 20 kn, a u kinu Tuškanac 10 kn.

Nikad se nećemo predati jer duboko vjerujemo u moć slobode i kreativnosti u iznenadno događanje istine iz ispunjenja Badiouovih generičkih uvjeta, a to su matem, poem, politička invencija i ljubav. Njihovo zajedničko pojavljivanje obvezuje na još jedan korak, na još jednu riječ, na još jednu gestu sve do kraja sebe sama, do kraja neoliberalnog barbarizma, do kraja fašizacije društva, do kraja političkog katolicizma, do kraja nesreće. Stvarajmo slobodu zajedno!“, piše u priopćenju za medije Subversive Festivala.

Donacijom možete podržati festival na idućem linku: https://igg.me/at/subversivefestival

Više informacija možete pronaći na linkovima:

Subversive Festival: http://www.subversivefestival.com/

Facebook: https://www.facebook.com/subversivefestival

Be social

Komentari